informativniislamskičasopis
0

Da li ste znali - Broj 17


  • Da li ste znali da je životinja koja ugine od električnog udara, prije nego što se zakolje na šerijatski ispravan način, obična strvina čije je meso strogo zabranjeno, dok, ukoliko se zakolje na šerijatski način dok je još u životu, njeno meso je dozvoljeno. (Islamski pravni kolegij u Mekki, 1408. H.G)

  • Da li ste znali da je dozvoljeno koristiti želatin biljnog porijekla, kao i životinjskog porijekla, ali samo od životinja koje su dozvoljene i koje su zaklane na šerijatski način, dok je strogo zabranjena upotreba želatina dobivenog od zabranjenih životinja, poput želatina dobivenog iz svinjske kože, svinjskih kostiju i drugih zabranjenih životinja i zabranjenih supstanci. (Islamski pravni kolegij u Mekki, 1419. H.G)

  • Da li ste znali da nije dozvoljeno snimanje i izdavanje filma o Allahovom poslaniku, sallallahu 'alejhi ve sellem, ili nekom od njegovih ashaba. (Islamski istraživački kolegij u Kairu, 1397. H.G) Strogo je zabranjeno izdavanje filma o Muhammedu, Allahovom poslaniku, sallallahu 'alejhi ve sellem, zbog njegova prikazivanja pred kamerom ili usmjeravanje kamere u pravcu njega, njegova hoda ili drugih njegovih radnji, kao što je i prikazivanje nekoga od njegovih ashaba u raznim situacijama strogo zabranjeno, oko čega postoji Idžma-jednoglasan stav (Islamska svjetska liga u Mekki). Nije dozvoljena gluma bilo kojeg od ashaba Allahova poslanika, sallallahu 'alejhi ve sellem, zbog njihova ugleda i položaja, Allahove pohvale i zbog spriječavanja njihova omalovažavanja. (Vijeće velikih učenjaka, 1393. H.G) Strogo je zabranjena prodaja i širenje filma "Muhammed Allahov poslanik", kao i filma u kojem se predstavljaju i glume Ashabi, radijallahu 'anhum, zbog ponižavanja, omalovažavanja i ismijavanja vjerovjesništva i poslanice, svetosti Islama i ashaba Poslanika, sallallahu 'alejhi ve sellem (Vijeće velikih učenjaka, 1403. H.G). Predstavljanje Vjerovjesnika, sallallahu 'alejhi ve sellem, na pokretnim ili nepokretnim slikama strogo je zabranjeno i nije dozvoljeno ni pod kakvim izgovorom. Isti slučaj je sa svim poslanicima i vjerovjesnicima, kao i s plemenitim ashabima. (Islamski pravni kolegij u Mekki, 1405. H.G)

 

1. Mart 2007 | 17

Komentari: Nema komentara

Komentirajte