informativniislamskičasopis
0

Javno promovisan hafiz Abdullah Muhammed Fadil Porča

Po prvi put u istoriji Austrije u kongresnoj sali Austria Centra 25.-og oktobra 2008. godine u Beču svečano je uručena idžazetnama, profesorska diploma, dječaku od dvanaest godina iz Bosne i Hercegovine. Na turskom, arapskom, engleskom i njemačkom jeziku, nekoliko spikera se smjenjivalo da što bolje predstave događaj. U prisustvu ambasadora islamskih i arapskih zemalja akreditovanih u Austriji, međunarodnih islamskih organizacija, te predstavnika domaćih vjerskih i političkih vlasti, pred više hiljada prisutnih posjetitelja iz raznih zemalja svijeta, ambasador Saudiske Arabije, princ Mensur b. Halid Al Saud predao je idžazetnamu, koja je upravo stečena u svetom gradu Medini, mladom hafizu profesoru Abdullahu Muhammed Fadil Porči. Prije toga mu je uručio priznanje za izuzetan uspjeh i obećao troškove njegovog daljeg školovanja i usavršavanja. Najpoznatiji učaći iz raznih zemalja svijeta svojim milozvučnim učenjem uljepšali su ovaj nesvakidašnji skup.
 Predsjednik Islamske Federacije Wien mr. Mehmet Turhan uručio je plaketu mladom Hafizu Profesoru poželjevši mu i dalje uspjeh i obečavši podršku, samim tim što se priprema otvaranje specijalne škole za hafize Kurana u Beču. Mnogi se nisu mogli suzdržati od prevelikog ushićenja kada je oglašeno da ova diploma u sebi sadrži pouzdan i jak lanac prenosilaca više od četrnaest stoljeća direktno do posljednjeg poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem. Cijela sala je ustala na noge uz plač, jecaj i tekbire. Dirljivo je bilo vidjeti starce kako prilaze dječaku i grleći ga i ljubeći traže od njega da im dovu učini.
Cjelokupni događaj je snimljen na DVD-u kao što je prenešen na satelitskoj turskoj televiziji i arapskoj Al-Džeziri gdje su milioni gledalaca mogli osjetiti ljepotu događaja. Itekako nam je potrebno da imamo vrijednih i stručnih kadrova koji će koristiti našem ummetu.
Na kraju je proučio dovu dr. Abdullah b. Ali Basfar, predsjednik Svjetske organizacije za tahfiz Kurana. Čestitamo mladom Hafizu Profesoru Abdullahu Porči i dove mu činimo za dalji uspjeh i najbolje rezultate.
14. Novembar 2008 | 27

Komentari: Nema komentara

Komentirajte