informativniislamskičasopis
0

Ko se boji gripe još?

Cijeli svijet je okupiran pričom o H1N1, te sebi možemo dati za pravo kazati da danas gotovo da nema osobe na svijetu koja nije barem malo uplašena mišlju: ''Što ako i ja obolim'', ili ''Da li da nabavim masku, trebam li se cijepiti'' i sl.


S obzirom na samu aktuelnost teme, malo ćemo se osvrnuti na samu etiologiju gripe, epidemiološku sliku, kliničku sliku, simptomatologiju i načine liječenja.
Osvrnut ćemo se i na savjete svjetskih stručnjaka i najsvježije savjete bazirane na najnovijim istraživanjima.

Influenca (gripa) jeste virusna infekcija. Gripa se prenosi kapljičnim putem i to kašljanjem i kihanjem oboljele osobe , mada se može prenijeti i direktnim kontaktom sa oboljelom osobom ili predmetima.

Epidemija gripe javlja se svake godine, ali varira u obimu i težini. Epidemije počinju naglo, imaju vrhunac 2-3 nedjelje, traju 2-3 mjeseca i potom brzo jenjavaju. Nastaju gotovo isključivo za vrijeme zimskih mjeseci u umjerenom klimatskom pojasu, ali se javljaju tijekom cijele godine u tropskim krajevima. Stopa morbiditeta (obolijevanja) i mortaliteta (smrtnosti) vezana za epidemiju gripe i dalje je značajna i u stalnom porastu kod mutacija virusa. Ako govorimo o pandemijama tipa ptičija gripa (A/H5N1) ili danas aktuelnija svinjska gripa (H1N1), vjeruje se da su ti sojevi rezultat razmjene genetičkog materijala između humanih i animalnih sojeva influenca virusa.

Što se kliničke slike tiče, gripa ima nagli početak praćen glavoboljom, groznicom, mialgijom (bolovi u mišićima) , malaksalošću. Vremenom, kako navedeni simptomi jenjavaju, simptomi respiratornog trakta, kao kašalj ili gušobolja, mogu postati izraženiji.

Pacijenti sa nekompliciranom influencom oporavljaju se tijekom 2-5 dana i uglavnom se oporavljaju za otprilike tjedan, iako kašalj može biti prisutan 1-2 tjedna.
Komplikacije su češće kod pacijenata starijih od 64 godine, trudnica i pacijenata sa hroničnim poremećajima (srčane, plućne bolesti, dijabetes, bubrežne bolesti...) Pneumonija (upala pluća) je najčešća komplikacija gripe, a sekundarne bakterijske komplikacije obično prouzrokovane streptokokama jako su česte. Bitno je naglasiti da pacijent samo uz ljekarsko dopuštenje može i treba uzimati terapiju. Opći simptomi gripe daju se tretirati analgeticima i antipireticima (aspirin, analgin, paracetamol), dok kod komplikacija ostale tipove lijekova uzimati samo uz liječničku preporuku! Što se laboratorijskih nalaza tiče, brzi testovi na virus influence obično daju pozitivne rezultate.

Vakcinacija se preporučuje svim osobama starijim od 6 mjeseci života koje imaju povećan rizik od nastanka komplikacija, osobama starijim od 65 godina, hroničnim bolesnicima kao i osobama koje mogu prenijeti gripu na one sa visokim rizikom (ljekari, tehničari, zaposleni u ustanovama za pružanje pomoći visokorizičnim skupinama...).

Komercijalno dostupne vakcine su svake godine dostupne svim građanima. Podržava se vakcinacija djece starosti 6 – 23 mjeseca (izvor: Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC): MMWR S1 (RR-3): 1, 2002.

Da bi se vakcinacijom postigli neki od postavljenih ciljeva, potrebno je provesti prije prirodne infekcije nekim od patogenih virusa.
Na kraju želim kazati da je najvažnije pravilnom prevencijom pripremiti se za odbranu od gripe. Koliko god stručnih savjeta čuli ili još stručnijih termina, uistinu je najvažnije pravilnom prehranom ojačati imunološki sustav i tako nadjačati virus. Kvalitetna prehrana puna vitamina i minerala, osobito vitamina C i E, kao i minerala Zn i Mg, učinit će organizam otpornijim. Bijeli luk ne tako prijatna mirisa, med, đumbir, maslinovo ulje kao i vitamin D za koji znanstvenici tvrde da je gotovo efikasniji od cjepiva (vakcina), a nalazimo ga u mlijeku, ribi, žumanjku jajeta, takva prehrana treba biti osnova borbe protiv viroza i dokazano je dobar izbor.

(Korištena literatura: Harrisonov priručnik medicine, 16. izdanje, 2005. / Zvizdić Šukrija, Opća medicinska virusologija, Sarajevo, 2002. / Puvačić Z., Sandra Puvačić, Imunizacije, Sarajevo, 2001.)

9. Januar 2010 | Nurmina Strika | 34

Komentari: Nema komentara

Komentirajte