informativniislamskičasopis
0

Kutak za mlade - broj 80

Problem samodopadljivosti i umišljenosti kod omladine

Islamski učenjaci iz oblasti morala složni su na tome da je uzrok moralne bolesti zvane ”samodopadljivost” neznanje u vjeri, nemar prema vjeri ili neobraćanje pažnje na pojave prvih znakova umišljenosti. Ako ova tri uzroka budu praćena stalnim pohvalama drugih ljudi na račun samodopadljive osobe, a osoba ne bude svjesna stalnog Allahovog nadziranja i ne bude ustrajna u bogobojaznosti, onda ova moralna devijacija doživi vrhunac i vodi takvu osobu u sigurnu propast, ako ga prije toga ne obaspe Allahova Milost.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve selem, je ubrojao samodopadljivost među tri stvari koje upropaštavaju čovjeka. (Hadis o tome bilježi Bejheki, a šejh Albani ga ocjenjuje dobrim)

Neki od simptoma samodopadljivosti:

●  Odbijanje istine i ponižavanje drugih.

●  Neobraćanje pažnje na savjete učenih i dobrih vjernika.

●  Šepurenje prilikom hodanja.

●  Isticanje svojih ibadeta ili činjenje istih što više u javnosti.

●  Hvalisanje svojim znanjem i svojim vještinama.

●  Hvalisanje sa svojim imetkom, porijeklom ili svojim tijelom.

●  Neobraćanje pažnje na svoje grijehe i umanjivanje istih.

●  Slabo posjećivanje učenjaka i njihovih dersova.

Kao što svakoj bolesti ima lijeka, tako je Allah dao da i za ovu bolest ima lijek. Kako se liječiti od ”samodopadljivosti”?

●  Biti svjestan opasnosti ove devijacije i šta takvu osobu čeka na ahiretu.

●  Proučavati životopise velikana ummeta kako bi se uvjerili koliko su oni prezirali ovu osobinu o koliko su upozoravali na nju.

●  Svjesnost da je samodopadljivost Iblisova osobina, jer se umislio da je zbog toga što je stvoren od vatre on bolji od Adema, alejhisselm, koji je stvoren od ilovače.

●  Stalno samonadziranje i gledanje u svoje grijehe, i konstantno traženje oprosta od Allaha za sve grijehe, koje smo svjesno učinili i one na koje smo zaboravili.

Ostatak teksta dostupan samo za pretplatnike

22. Septembar 2017 | Kutak za mlade | 80

Komentari: Nema komentara

Komentirajte