informativniislamskičasopis
0

Savjeti sljedbenicima ehlis-sunneta vel-džemata

Najveća Allahova blagodat prema ljudima, poslije vjerovanja koje je ulio u njihova srca, jeste to što ih je učinio sljedbenicima sunneta, a ne sljedbenicima strasti i novotarija. Stoga, ljudi su dužni da da prihvate tu blagodat od Njega, da Mu budu zahvalni i da Ga iz zahvale veličaju spominjući tu blagodat. Ujedno, prihvatiti blagodat i biti na njoj zahvalan znači i biti svjestan veličine i vrijednosti blagodati, i čvrsto je čuvati i strahovati od njenog nestanka zbog svojih grijeha i zbog nemarnosti prema uzrocima ustrajnosti.

Jedna od velikih Allahovih blagodati danas jeste i širenje sunneta, te postepeni nestanak nvotarija i raznoraznih ateističkih ideologija, starijih i novijih. Ali, šejtan, kada god izgubi nadu da će biti obožavan u ovom ummetu, zadovolji se unošenjem razdora među muslimanima.

Znajte da je ispravno ophođenje prema pripadnicima kible jedini ispravni put do ujedinjenja ummeta, zato što je ono zasnovano na šerijatskim pravilima izvučenim iz tekstova objave, a ne na pukom vaganju između štete i koristi, kao što to mnogi misle. Pojašnjavanje ovih pravila smatra se bitnim dijelom menhedža ehli-sunneta vel-džemata bez čijeg slijeđenja ummet neće postići jedinstvo niti ostvariti pobjedu, osim onoliko koliko ga slijedi i prihvati se njegovih smjernica.

Ostatak teksta dostupan samo za pretplatnike

22. Septembar 2017 | hfz. mr. Amir Smajić, prof. | Akida | 80

Komentari: Nema komentara

Komentirajte