informativniislamskičasopis
0

Vrijeme za jačanje organizma 

Obzirom da smo još uvijek u periodu najhladnijeg godišnjeg doba, periodu kad se manje krećemo a sve kaloričnije hranimo, i sve to ne bismo li opskrbili sebi prividan osjećaj topline i ugodnosti, pravo je vrijeme da razmislimo o pravilnom jačanju organizma i postupnoj pripremi za proljetno čišćenje organizma - detoksikaciji. Nije proljeće tako daleko koliko nam se iz kuta sniježnog pokrova danas čini.


Možemo se zapitati što to znači uopće ojačati organizam? Najjednostavnije i ujedno i jedno od najtačnijih odgovora glasilo bi da trebamo utjecati na što pravilniji rad svojega metabolizma ojačavajući imuni sustav unosom optimalne količine tečnosti (najbolje piće je čista voda - 6 čaša dnevno), neophodnih namirnica (voće, povrće, vitaminski i mineralni pripravci...) kao i adekvatno birani začini i čajevi. Krenut ćemo od ovog broja s pojašnjavanjem određenih pojmova s kojima se svakodnevno susrećemo, a koji nas ponekad mogu dovesti u neke nedoumice. Pa krenimo redom.

Voda je po količini najzastupljeniji sastojak organizma na čiju količinu otpada oko 70% ukupne tjelesne mase. Postotak vode u organizmu nije stalna vrijednost, već ovisi od uzrasta i uhranjenosti organizma. U ljudskom embriju postotak vode se kreće do 97%, kod fetusa oko 85%, u novorođenčeta oko 72% a kod odrasle individue do 70%. Mršavije osobe imaju veći postotak vode od onih debljih. Voda je univerzalni rastvarač organizma. Obzirom da čovjek svakodnevno unosi a i izbacuje vodu upoznat ćemo vas i sa terminom bilans vode. Bilans vode je odnos zapremine unesene i izlučene vode a može biti pozitivan, negativan i uravnotežen. Bilans vode je pozitivan ako je unošenje vode veće od izlučivanja. To se dešava kod anurije ili prestanka lučenja urina i oligurije ili smanjenja lučenja urina. Pozitivan bilans može se susresti i prilikom nagomilavanja vode u organizmu u obliku otoka ili edema. Negativan bilans vode javlja se kada je onemogućeno unošenje vode u organizam ili zbog nedostatka vode ili zbog patoloških poremećaja. Tada registriramo osjećaj žeđi koji može biti objektivan a nastaje usljed dehidratacije organizma ili pak subjektivan koji nastaje usljed sušenja sluzokože usne duplje. Uravnotežen bilans vode susreće se kod zdravih ljudi, koji tijekom dana izluče onoliko tečnosti koliko je i unesu. Iz crijeva u krv, u toku 1 dana, u odraslog čovjeka resorbira se oko 11 litara vode od kojih se iz spoljašne sredine unese oko 2500 ml, a 8500 ml vode potječe iz probavnih sokova. Sva resorbirana voda odlazi u srce venskim krvotokom. U toku 1 dana kroz srce prođe oko 7200 litara krvi. Naime, tijekom jedne sistole srca izbaci se u aortu oko 70 ml krvi, u tijeku 1 minute srce se kontrahuje oko 70 puta što znači da kroz srce za 1 minut prođe oko 5 litara, a za 1 sat oko 300 litara, a tijekom 1 dana čak 7200 litara krvi. Najveći dio vode izluči se iz organizma putem bubrega u sastavu urina. Za 1 dan u odraslog čovjeka izluči se oko 150 litara primarnog urina. Najveći dio vode iz primarnog urina ponovno se resorbira u krv i to negdje do 149 litara tako da se u obliku definitivnog urina izluči od 1 do 1,5 litar u toku 1 dana.

Jamačno vam se zavrtilo u glavi od ovih brojki, možda pomišljate da je u pitanju greška, ali poštovani čitatelji sve brojke su ispravne, a vi možete s pravom zaključiti kako je naš organizam kompleksan i savršeno uređen mehanizam, a savršeno uređeni sustavi trebaju i optimalne uvjete za funkcioniranje. 

Na promet vode utječu živčani i endokrini sustav kojima se regulira potreba organizma za vodom u različitim stanjima kao i intenzitet lučenja vode iz organizma. Brojna oboljenja dovode do poremećaja prometa vode u organizmu bilo da se radi o povećanju ili smanjenju prometa vode ili pak o retenciji (zadržavanju) vode, a što je popraćeno sa edemom (otoci). Dehidratacija je gubitak vode iz organizma, a javlja se kada je bilans vode negativan. Najčešće se javlja prilikom febrilnih stanja (povišena tjelesna temperatura), ili u osoba koje imaju česte prolive ili povraćanje, a izražena je i kod oboljelih s karcinomima. Uzima se da je gubitak vode više od 10% tjelesne mase nespojiv sa životom. Dakle, zapitajmo se onda zašto nam je toliko teško unositi dovoljne količine vode kad vidimo koji je njen značaj i kad praktično bez nje nema života. 2 litra vode dnevno ili 6 čaša u 1 danu uistinu ne bi trebao biti problem ako znamo koliki je praktični značaj za cjeloukupni ljudski organizam. U narednom broju, ako Bog da, nastavit ćemo sa ovom tematikom i obrađivati ostale elemente esencijalne za naš organizam i život. 

(KORIŠTENA LITERATURA: Osnovi opšte i kliničke biohemije, Miholjčić, prof.dr. Milan Fiziologija čovjeka, klinički koncept. Nakaš-Ićindić prof.dr. Emina Biochemistry, 2nd edition, Dawn B. Marks)

29. Mart 2010 | Nurmina Strika | 35

Komentari: Nema komentara

Komentirajte