informativniislamskičasopis
0

Zanimljivosti - broj 80

Korijen indijske biljke kar, kostus – čudo poslaničke medicine

Kar (ar. kust, lat. costus) je biljka iz porodice Costaceae kojoj pripada 106 vrsta raširenih u suptropskim i tropskim regijama Azije, Afrike i Amerike.

Postoje u osnovi dvije vrste biljke kostus, a to su: indijski ili bijeli kostus (qust hindi) i morski ili crni costus (qust bahri). Oba dolaze u obliku suhog korijena i u vjerodostojnim hadisima preporučeno je liječenje njima.

Kostus pomaže da se osuši višak sluzi, pomaže kod prehlade, gripe i nazalne kongestije. Ibn Kajjim je rekao da pijenje kustovog praha s vodom pomaže jačanju jetre, poboljšava probavu i pomaže kod malaksalosti želuca, a ako se koristi u obliku masti, pomaže u smanjenju boli u leđima i reumatskih bolova u lumbalnom području (donjem dijelu leđa). 

Morski ili crni kostus malo je blažeg okusa i pogodniji je za primjenu kod djece. 

Ibn Kajjim je rekao da kostus, također, pomaže kod pleurisije (akutnog ili hroničnog zapaljenja pleure, tj. serosa pluća), astme, disajnih poteškoća i pomaže u smanjenju žeđi. Također pomaže u uklanjanju pjega, ožiljaka, kontroli promjene boje kože na licu i prsima koja proizlazi iz trudnoće ili pothranjenosti. 

Čuveni filozof i ljekar Galen spomenuo je da kostus može pomoći kod liječenja lišajeva na koži i, ako se primjenjuje kao mast, može pomoći u uklanjanju suhih ljuski koje nastaju na koži, uključujući i perut. 

Kostus sadrži helicen i benzojevu kiselinu, a obje ove tvari ubijaju klice, stoga je kostus koristan u liječenju infekcija i upala. 

Ummu Kajs bint Mihsan, radijallahu anha, rekla je: “Donijela sam svog sina Allahovom Poslaniku, a tada sam ga liječila od upale resice stiskanjem otekline, pa je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘Zašto patite i povređujete svoju djecu istiskivanjem otekline u resici? Koristite ovo indijsko drvce jer sadrži sedam vrsta lijeka među kojima je i lijek za upalu pleure (poplućnice). Unosi se na nos za oteklinu resice, a kod upale pleure izliva se u jednu (bilo koju) stranu usta.” (Ebu Davud, Sunen, hadis br. 3868. Albani ga ocijenio sahihom.)

(Izvor: prophetic-medicine.blogspot.com i islamweb.net)

Ostatak teksta dostupan samo za pretplatnike

22. Septembar 2017 | Zanimljivosti | 80

Komentari: Nema komentara

Komentirajte