informativniislamskičasopis
0

Zanimljivosti - broj 86

Nivo Tiberijskog jezera drastično opada

Tiberijsko ili Tiberijadsko jezero naziva se još Galilejsko jezero, Genezaretsko jezero ili jezero Kineret, Kinaretsko jezero, i najveće je slatkovodno jezero na teritoriju Palestine. Ovo se mjesto spominje i u Bibliji.

Dugo je 21, a široko oko 13 kilometara. Površina mu je 166 km kvadratnih. Najveća dubina mu je 43 metra. Nalazi se 209 metara ispod razine mora, što ga čini drugim najnižim na svijetu (na prvom je mjestu Mrtvo more). U njega se na sjeveru ulijeva i na jugu iz njega izvire rijeka Jordan koja se kasnije ulijeva u Mrtvo more. (International Lake Enviroment Committee)

Godine 1967. Izrael ga je okupirao u cijelosti, kao i Golansku visoravan s planinom Hermon. Početkom devedesetih godina 20. stoljeća uglavnom je naseljeno Židovima iz bivšeg Sovjetskog saveza koji su se odazvali pozivu Izraela da nasele okupirana područja Sirije i Palestine. Sirija i danas zahtijeva sjeveroistočnu obalu jezera.

Velik problem za Izrael predstavlja opadanje nivoa ovog jezera zadnjih godina. Nivo jezera trenutno iznosi 213,57 m ispod nivoa mora, što znači da je to 57 cm ispod donje crvene linije. Ovo jezero se, između ostalog, koristi i za snabdijevanje stanovništva pitkom vodom. Ovog ljeta isparavanje je samo povećalo probleme. Vlasti planiraju da sačuvaju nivo desalinizacijom morske vode i njenim ubacivanjem u Galilejsko jezero.

Ostatak teksta dostupan samo za pretplatnike

19. Septembar 2018 | 86

Komentari: Nema komentara

Komentirajte