Menu

Zemlja osmijeha

Pripremila Fatima Kajevič
Tema Islamski atlasČitanje 7 minuta
Rad na jačanju zajednice i širenju vjere, cilj je velikog broja muslimana Tajlanda. Allahovom voljom poteškoće i iskušenja sa kojima se susreću ovi Allahovi robovi osnažile su ih i učvrstile. Širom zemlje danas ima više od 3000

Rad na jačanju zajednice i širenju vjere, cilj je velikog broja muslimana Tajlanda. Allahovom voljom poteškoće i iskušenja sa kojima se susreću ovi Allahovi robovi osnažile su ih i učvrstile. Širom zemlje danas ima više od 3000 mesdžida u kojima se svakodnevno obavlja pet dnevnih namaza, a u okviru nekih djeluju centri za učenje Kur'ana i škole Islama za najmlađe. Osnovano je i nekoliko osnovnih i srednjih islamskih škola. Izdaju se dva mjesečna islamska edukativna časopisa. Za muslimane iz južnog dijela Tajlanda jezik je velika prepreka u obrazovanju, dok oni koji govore tajlandski jezik imaju nešto više šanse. Na desetine hiljada studenata odlazi na studiranje u islamske zemlje posebno Egipat i Saudijsku Arabiju. Muslimanke Tajlanda mogu nesmetano nositi hidžab u svim javnim instutucijama.


Prirodnom raznolikošću, bogatom istorijom i zanimljivom tradicijom ona predstavlja jednu od najposjećenijih zemalja svijeta. Godišnje ovdje boravi nekoliko miliona turista i većina ih kaže da se s pravom naziva “zemlja osmijeha”. Zvanično se danas ova zemlja zove Kraljevina Tajland. Tajland je država u jugoistočnoj Aziji. Na jugu izlazi na Tajlandski zaljev, dio Južnog kineskog mora, na zapadu graniči sMianmarom, na sjeveru i istoku s Laosom, na istoku s Kambodžom i na jugu s Malezijom. Glavni grad Bangkok je metropola sa više od 10 miliona stanovnika. Službeni jezik je tajlandski. Najveći dio stanovništva su budisti 92% dok muslimani čine oko 6% stanovništva Tajlanda (oko 8 miliona) i većina ih živi na jugu države, tj. na dijelu koji graniči sa Malezijom. Ranije ime Tajlanda je bilo Sijam. Od 1939. godine naziva se Kraljevina Tajlad. U težnji da svojim posjetiocima pruži što bolju i raznovrsniju ponudu, Tajlandska vlada već godinama vrši reformu države i društva. Vijekovima čuvana tradicija je žrtvovana ka novim, stranim, zapadnjačkim vrijednostima. Kao i u većini siromašnih zemalja ovakve promjene rijetko vode ka napretku u obrazovanju, kulturi i tehnologiji, naprotiv, uglavnom je to “uvoz” ideja kao što su legalizacija prostitucije, homoseksualizam, pedofilija i sl.

Dolazak islama

 

Za razliku od perzijskog i arapskog podneblja koji čine unutrašnjost Azije, Islam u južnoistočnom dijelu ovog kontinenta nije funkcionisao kao jedina cilvilizacija u regionu, prvenstveno zbog toga što je Islam u ovaj dio Azije stigao kad su već Hinduizam i Budizam bili u jeku svog cvjetanja. Kao morem donešen, Islam početkom devetog vijeka stiže u ovu oblast sa indijskim trgovcima. Kolijevka Islama u ovom dijelu svijeta svakako je Malezija iz koje se Islam širi na susjedne zemlje u regionu, a prije svega pokrajinu Patena. U ovoj oblasti opstojala je kao kraljevstvo sa većinskim muslimanskim stanovništvom. Godine 1457. sultan oblasti Kutan, koja je dio pokrajine Patena, prihvata Islam što doprinosi učvršćenju Islama na ovom prostoru i olakšava širenje. Kraljevina Tajland, u današnjim okvirima, osnovana je znatno kasnije, a oblast Patene joj je pripojena u periodu dinastije Siam.

Islam danas

Regionalna, etnička i vjerska povezanost južnog dijela Tajlanda s Malezijom je za stanovništvo ovih oblasti osnova svih međusobih odnosa. Muslimani malezijskog porijekla koji žive na jugu države čine oko 80% (6 miliona) muslimana Tajlanda i govore malezijski jezik dok preostalih 20% prestavljaju multietičnu zajednicu koja se uglavnom koristi tajlandskim jezikom i živi u preostalom dijelu zemlje. Međutim, za muslimane svih prostora njihova vjera je izvor sveopšte životne ideologije. Kao jedna od najznačajnijih manjinskih grupa u Tajlandu, muslimani na jugu, u pokušaju da se asimiliraju i „modernizuju“ predstavljaju najveći izazov za tajlandsku vladu. Tim ciljem već decenijama muslimanska zajednica na jugu Tajlanda podvrgnuta je brojnim mjerama kao što su:

● raseljavanje muslimana iz južnog dijela ka unutrašnjosti, posebno u prijestonici gdje predstavljaju neznatnu manjinu koja na taj način biva brzo asimilirana,

● prisilno mijenjanje imena stanovništva, sela i gradova koja imaju osnovu u malezijskom jeziku,

● organizirano doseljavanje budista,

● ekonomsko pomaganje budista,

● nametanje tajlandskog jezika za zvanični jezik u državnim institucijama posebno obrazovnim,

● podrivanje unutrašnjih podjela među muslimanima,

● plasiranje islamske literature koja propagira stavove koji odgovaraju vladi.

U cilju kontrole vjere, ili možemo reći cenzure znanja, tajlandska vlada je 2004. godine zabranila rad jedinog islamskog univerziteta na Tajlandu. Univerzitet je pohađalo oko 800 studenata. Već 2005. godine osnovan je novi islamski univerzitet u skladu s programom Al-Azhara, ali svi projekti moraju biti odobreni od strane vlade Tajlanda. Nakon 11. septembra, pod parolom borbe protiv terorizma, na Tajlandu je ubijeno više stotina muslimana, a hiljade je nestalih.

I reci:”Trudite se! Allah će trud vaš vidjet...”

(Prijevod značenja Et-Tevba 105.)

Rad na jačanju zajednice i širenju vjere cilj je velikog broja muslimana Tajlanda. Allahovom voljom, poteškoće i iskušenja sa kojima se susreću ovi Allahovi robovi osnažile su ih i učvrstile. Širom zemlje danas ima vise od 3000 mesdžida u kojima se svakodnevno obavlja pet dnevnih namaza, a u okviru nekih djeluju i centri za učenje Kur'ana i škole Islama za najmlađe. Osnovano je i nekoliko osnovnih i srednjih islamskih škola. Izdaju se dva mjesečna islamska edukativna časopisa. Za muslimane iz južnog dijela Tajlanda jezik je velika prepreka u obrazovanju dok oni koji govore tajlandski jezik imaju nešto više šanse. Na desetine hiljada studenata odlazi na studiranje u islamske zemlje posebno Egipat i Saudisku Arabiju. Muslimanke Tajlanda mogu nesmetano nositi hidžab u svim javnim instutucijama.

Ramazan na Tajlandu 

 

Ramazan je drag gost u muslimanskim kućama diljem islamskog ummeta. Svi sa istim ciljem - Allahovog zadovoljstva, i svi po istim propisima, a ipak od zemlje do zemlje od grada da grada pa čak od mahale do mahale običaji se razlikuju. Muslimani Tajlanda uz Ramazanske iftare učvršćuju bratske veze, obnavljaju stara i uspostavljaju nova prijateljstva. Svaki mesdžid neizostavno organizuje skromnu trpezu s hurmama i mlijekom na koju je pozvan svako, od stalnog džematliije do slučajnog prolaznika i musafira. Svaka kuća priprema veliku količinu samo jedne vrste hrane, a zatim je djeca razdijele po susjedstvu i tako sve dok se u svakoj kući ne sakupi bogata trpeza.

Uz oslonac na Allaha, učenjem i radom po znanju ova skupina odoljeva poteškoćama koje ih već vijekovima zadešavaju, a danas više nego ikada potrebni su dove svoje braće širom svijeta. Izvjesno je da muslimani Tajlanda u osmjesima svojih sunarodnjaka i ne vide veliku dobronamjernost. 

(Izvori: Islamic Education in Southeast Asia -Angel Rabasa, Muslimani kao manjine u Aziji i Australiji - Abdulmedžid Bekr, History and Politics of the Muslims in Thailand -Thanet Aphornsuvan, The southern Thailand conflict and the muslim world – dr. Imtyaz Jusuf, http://www.islamtoday.net/)