informativniislamskičasopis
0

Dešavanja u svijetu - broj 80

Svaki mjesec stotinu izraelskih akata nasilja nad Aksom

Izraelske snage svaki mjesec izvrše stotinu akata nasilja nad muslimanskim bogobomoljama u Jerusalemu, kazao je palestinski ministar za vakuf i vjerska pitanja, Youssef Ideiss. Prema Quds Netu, ministar je rekao da je od početka godine evidentirano 700 djela nasilja protiv muslimanskih bogomolja. Djela nasilja nad muslimanskim bogomoljama uključuju svakodnevne napade koje izvršavaju židovski naseljenici, krađe artefakata i kontinuirano vršenje iskopavanja pod temeljima kompleksa džamije El-Aksa. Ideiss je rekao i da je džamija Ibrahimi, najistaknutija islamska građevina u okupiranom gradu Hebronu, također bila predmet opetovanih izraelskih nasilničkih nasrtaja. Muslimani su  pedeset puta bili spriječeni da uče ezan u toj džamiji, a jedan dan ove godine džamija je bila potpuno zatvorena. 

Ministar je rekao da izraelska okupacija planira okružiti Jeruzalem i El-Aksu s naseljima i sinagogama, od kojih je posljednja ona koja je otvorena u naselju Batan Al-Hawa krajem augusta ove godine. On je naveo da se prisustvo izraelskog ministra javne sigurnosti Gilada Erdana na otvaranju smatra službenom vladinom podrškom projektu. 

Ministar je, također, rekao da je dopuštenje izraelske vlade njenim dužnosnicima da nasilnim putem ulaze u El-Aksu dodatno destabilizira situaciju. 

Tokom avgusta, kazao je ministar, broj Izraelaca koji su upali u El-Aksu je povećan, a isto tako povećan je i broj talmudskih rituala koje izvode prilikom tih upada. 

Ministar je otkrio da je izraelska okupacija na jednom od ulaza u El-Aksu otvorila judaistički vjerski ured koji savjetuje židove koji dolaze kako da oskrnave džamiju. U međuvremenu, kazao je, izraelske okupacione vlasti sprečavaju ulazak školskih knjiga u palestinske škole u Jerusalemu, a umjesto toga besplatno šalju svoje školske knjige kako bi na taj način palestinski obrazovni plan i program zamijenili izraelskim.

(Izvor: qudsnet.com)

Ostatak teksta dostupan samo za pretplatnike

22. Septembar 2017 | Ostale teme | 80

Komentari: Nema komentara

Komentirajte