Menu

Hurma – najzdravije voće na zemlji

Tema Islam i naukaČitanje 22 minute

Hurma ili datula plod je palme Phoenix dactylifera, koja pripada porodici Arecaceae. Uzgaja se u suhim tropskim regijama, a izvorni raspon je teško odrediti, jer se proširio kroz kultiviranje već hiljadama godina, i više se ne pojavljuje u divljini, ali općenito se smatra da je nastao u regiji oko Perzijskog zaljeva – sjeverne Afrike, Arabijskog poluotoka, i u sjeverozapadnoj Indiji. Istraživanja su pokazala da je uzgajana još u antičkom vremenu, u Mezopotamiji i Babilonu, pa sve do pretpovijesnog Egipta, možda već 4000. godina p. n. e. Stari Egipćani su smatrali datule i simbolom plodnosti, a koristili su ih i za liječenje bolesti mokraćnog mjehura, želuca i crijeva. Osim toga, postoje brojni arheološki dokazi da se datula uzgajala u istočnoj Arabiji 6000. godina p. n. e.


Datule su jedna od najhranjivijih vrsta voća i ponekad ih zovu “kruhom pustinje”, jer više od dvije trećine datuline težine čini prirodni šećer. Važnost konzumiranja datule i utjecaj na ljudsko zdravlje spomenut je i u Bibliji i Kur’anu. S obzirom na brojne tradicionalne ljekovite koristi, ima veliki udio i u ishrani Indijaca. Najvažnija su namirnica u tropskim područjima, a vrh svoje proizvodnje doživjela je 2009. sa globalnom proizvodnjom od 7,5 milijardi tona. Glavni proizvođači bili su Egipat, Iran i Saudijska Arabija. Njihov kulturni značaj je predmet dugometražnog filma “Feast of Dates”. Proizvode se u trideset pet različitih zemalja na oko 2,9 miliona hektara. Osim toga, glavne zemlje koje uzgajaju i prodaju datule su Egipat, Saudijska Arabija, Irak, Iran, Pakistan, UAE, Alžir, Libija, Tunis, SAD, i male količine u Španiji, Meksiku, Jemenu i Palestini. (palmpedia.net)

Palmino stablo, ekologija i distribucija

Palmino stablo je drvo srednje visine, visoko 15–25 m. Iz jednog sistema podzemnih korijena često niče nekoliko stabala. Grane su igličaste, duge 3–5 m, sa oko 150 listova na svakoj. Listovi su dugi 30 cm, široki 2 cm. Promjer krošnje iznosi od 6 do 10 m. Razlikuju se ženske i muške jedinke. Cvijeće je u grozdovima na vrhu stabla. Samo ženska stabla proizvode voće, dok jedno muško stablo može proizvesti dovoljno peludi za oprašivanje 40–50 ženskih stabala.

Palmino stablo datule počinje davati plod već u petoj godini, a period davanja ploda traje do šezdesete godine starosti. Neki plodovi sazrijevaju u ranoj sezoni, dok drugi ne sazriju do kraja sezone (august/septembar). Postoje različite vrste datula, prema nekim podacima oko 550 vrsta. Najbolje vrste datula su veoma rijetke. Jedna od boljih vrsta datula je medinska adžva koju Allahov poslanik, Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, spominje u hadisima zbog njene vrijednosti.

Stablo datule zahtijeva visoke temperature i nisku vlažnost zraka za učvršćivanje ploda i zrenje (35◦C je optimalna temperatura za klijanje). Također zahtijeva opskrbu vodom – navodnjavanje, visoke razine vode. Divlje datule su morfološki i ekološki slične “domaćim”, međutim, one su nejestive. Postoji mnogo hibrida između divljih i “domaćih” datula, što se, nažalost, uveliko koristi u prodaji, a utječe na kvalitetu izvorne datule. Ostaci divljih populacija još uvijek su prisutni u područjima Jordana i granici Iran–Irak.

Datule sazrijevaju u četiri različite faze koje su poznate po arapskim terminima: kimri (nezrela), khalal (pune veličine, zrela i hrskava), rutab (zrela i mekana) i temra (zrela, sušena na suncu). U kimri fazi je nagli porast u veličini hurme i sa niskim je nivoom šećera. To je period najveće aktivnosti kiseline i vlage (do 85%). Na kraju ove faze datula počinje dobivati žutu ili crvenu boju, u zavisnosti od vrste datule, kada se navedene karakteristike datule mijenjaju. Kada datula pređe u khalal fazu, plod je već botanički zreo i sjeme može klijati. U ovoj fazi težina ploda polako opada, vlaga se smanjuje i količina šećera se povećava. Kada voće počinje da dobiva smeđu boju, tada datula prelazi u treću fazu: rutab, kada se težina datule smanjuje zbog smanjenja nivoa vlage i djelimične inverzije saharoze u invertni šećer, kora ploda tamni, a plod se smekšava. Tada se vlaga spušta na oko 35% i datule se u ovoj fazi prodaju kao svježe voće. Samo ukoliko su datule ostavljene i dalje na palmi preći će u temr fazu. (palmpedia.net)

Hemijski sastav datule

Datule se razlikuju od ostalog voća u tome što imaju botaničku zrelost u tri različite faze, kada je hemijski sastav datule različit. Poznavanje hemijskog sastava datule je od iznimne važnosti. Detaljnom hemijskom analizom utvrđeno je da plod datule sadrži visok postotak ugljikohidrata (ukupnih šećera 44–88%), masti (0,2–0,5%), 15 vrsta soli i minerala, proteina (2,3–5,6%), vitamine i visok postotak vlakana (6,4–11,5%).

Datula iz jedne krajnosti vlage (85% u kimri fazi) ide u drugu (5–10% u suhim pustinjskim datulama). Između toga postoji nekoliko nivoa vlažnosti. Sadržaj vlage može biti umjetno manipuliran sušenjem (bilo na suncu ili dehidracijom) da se ona ukloni, ili (vakuumskom) hidratacijom ili parenjem, da se vlaga poveća.

Svi šećeri u datulama sadrže mješavinu saharoze, glukoze i fruktoze (od kojih su zadnja dva derivati saharoze nakon inverzije). Relativna količina saharoze, fruktoze i glukoze određena je uglavnom prema vrsti datule, ali se može reći da većina datula pripada vrsti invertnih šećera, tj. da se nalaze u fazi kada je skoro sva saharoza pretvorena u glukozu i fruktozu.

Meso datule sadrži 0,2–0,5% ulja, dok sjeme sadrži 7,7–9,7% ulja. Masne kiseline su prisutne i u sjemenu i plodu datule, tako sjeme sadrži 14 vrsta masnih kiselina, ali samo njih 8 se javlja u mesnatom dijelu datule. Nezasićene masne kiseline uključuju palmitoleinske, oleinske, linolne i linolenske kiseline. Sadržaj oleinske kiseline sjemena varira od 41,1 do 58,8%, što upućuje na to da se samo sjeme datule može koristiti kao izvor oleinske kiseline, bez korištenja u prehrani bilo kojeg drugog izvora. Osim toga, datula sadrži najmanje 15 minerala, a postotak svakog minerala u suhim datulama varira od 0,1 do 916 mg na 100 g datule. ovisno o vrsti minerala.

Biljna vlakna koja se nalaze u datulama su bitna, jer sprečavaju apsorpciju LDL kolesterola. Osim toga, vlakna djeluju kao glavni laksativi. Na ovaj način se štiti membrana debelog crijeva, što sprečava tvari koje uzrokuju rak da se vežu za debelo crijevo.

U posljednjih četrdeset godina, koliko se intenzivno proučavaju datule, svjetska proizvodnja datula povećana je 2,9 puta, a izvoz za 1,71%. (ncbi.nlm)

Zdravstvene koristi konzumiranja datule

Kada promatramo datulu s aspekta voćke, dovoljno je pročitati i znati samo njezin hemijski sastav da bismo shvatili nužnost svakodnevnog konzumiranja. Međutim, voće ne spada u grupu zdravih namirnica samo zbog već spomenutih nutrijenata nego i zbog obilja drugih fitonutrijenata, a posebno izoflavonoida. Izoflavonoidi su jaki antioksidansi, potrebni ljudskom organizmu za neutralizaciju viška slobodnih radikala. Nedavna istraživanja pokazala su da je datula izvrstan izvor ovih aktivnih komponenti. Također je otkriveno da datula ima sposobnost da uguši slobodne radikale koristeći različite metode, čak i unutar studija koje su našle mali sadržaj ukupnih fenola. Istraživanje je pokazalo takve aktivnosti na datulama iz Alžira, Omana i SAD-a.

Preporučuje se ujutro nakon buđenja konzumirati sedam datula. Naime, spavanje isprazni želudac (kao i post) i jetra ne nalazi ništa što bi iz njega crpila i poslala organima. Stoga, šećer najbrže stiže do jetre, te ga ona brzo sagorijeva i dobivenu energiju šalje mozgu i drugim organima. Znanost je dokazala da su šećer i voda prvo što je potrebno organizmu nakon spavanja (ili posta). U prilog ovome govori jedan hadis u kojem poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, spominje medinsku datulu adžvu: “Ko svaki dan ujutro pojede sedam datula (vrste adžva), tog dana neće mu moći naškoditi ni otrov ni sihr.” (Buhari)

Znanstvena istraživanja dokazala su doslovno čudo ovoga hadisa:

• Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, spomenuo je broj sedam. Ovaj broj igra značajnu ulogu u svemiru, Kur’anu i Poslanikovoj, sallallahu alejhi ve sellem, tradiciji. Dovoljno je spomenuti da je prvi broj koji se spominje u Kur’anu broj sedam.

• Sedam datula otprilike je teško 70 grama, što predstavlja dovoljnu količinu različitih minerala, soli i vitamina potrebnih organizmu.

• Ova količina je dovoljna da očisti organizam od akumuliranih otrova u stanicama kao što su teški metali. U današnje vrijeme akumulacija otrovnih tvari se povećala usljed raširenih zagađenja vode, zraka i hrane, cjepiva.

• Hadis implicitno štetne tvari koje se unose u organizam označava kao otrov. Također se spominje da jedenje datula smanjuje opasnost koju te štetne tvari predstavljaju za organizam.

• U hadisu se ne kaže da otrov nema nikakvog utjecaja na onoga ko pojede sedam datula. Ustvari, činiti to namjerno (uzimati otrov) smatra se štetnim po zdravlje, a to je po islamu zabranjeno. Ovdje moramo shvatiti da, ako pojedemo sedam datula svakog jutra, to smanjuje štetni efekat otrova. Da bi se postigao što bolji učinak, jedenje sedam datula svakog jutra trebalo bi biti stalna navika kao što to od nas naš poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, traži.

Iz hadisa nam je jasno da ova praksa pomaže i našem psihičkom zdravlju i da ono postaje stabilnije ukoliko se ovaj postupak primjenjuje.

Velika količina šećera, odnosno glukoze, fruktoze i saharoze u datuli daje instantnu energiju. Tijelo koristi ugljikohidrate da pravi glukozu, što tijelo koristi da prevede u energiju, a zatim tu energiju koristi za efikasnije kretanje i rad. Glukoza se može odmah koristiti ili skladištiti u mišićima i jetri za kasniju upotrebu. Datule imaju značajnu količinu željeza, što ih čini dobrim lijekom u slučaju anemije.

Kao što je već naglašeno, datula sadrži tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6 i pantotensku kiselinu, a svi ovi vitamini su u grupi koja se zove B-kompleks, i oni imaju mnoge zdravstvene funkcije. Odgovorni su za održavanje nivoa glukoze, obezbjeđujući energiju i proizvodeći krvne stanice, između ostalog. Datula je dobar izvor kalcija koji je esencijalan za kosti.

Datula također ima sastojke koji vraćaju crijevnu floru u normalno stanje. Svojim nikotinskim sastavom poboljšava zdravlje crijeva, sprečavajući razvoj negativnih i pospješujući razvoj pozitivnih bakterija potrebnih za bolji rad crijeva. Pomaže i kod dijareje zbog kalija koji sadrže. Kalij je isto tako potreban organizmu radi održavanja zdravlja i balansa centralnog nervnog sistema, a potreban je i za kontrakciju mišića, što uključuje i lupanje srca.

Ljekovita svojstva datule

Trudnoća, porod i dojenje. Datule stimuliraju maternicu trudnice reguliranjem i pospješivanjem kontrakcija, što olakšava porod. Maternica je relativno veliki mišićni organ i za vrijeme poroda potrebna joj je odgovarajuća količina prirodnog šećera. Datule su od velike važnosti za trudnice neposredno pred porod, s obzirom na to da su laksativi – sredstvo za čišćenje, kako bi se pročistilo debelo crijevo i olakšao porod. Očigledno kur’ansko čudo je ajet u kojem Uzvišeni Allah Merjemi preporučuje datule u teškim porođajnim bolovima: “I porođajni bolovi prisiliše je da dođe do stabla jedne palme. ‘Kamo sreće da sam ranije umrla i da sam potpuno u zaborav pala!’, povika ona. I on je, niže nje, zovnu: ‘Ne žalosti se, Gospodar tvoj dao je da niže tebe potok poteče. Zatresi palmino stablo, posut će se po tebi datule svježe!’” (Merjem, 23–25)

Datula sadrži supstancu koja steže maternicu. Ona pomaže da se mišići maternice jače stegnu te brže istisnu plod. Ovako stegnuti mišići ublažavaju krvarenje. Šećeri, minerali i proteini koje sadrže datule, a koje žena na porođaju unese u organizam, za nju su najbolja hrana i daju joj veliku količnu energije.

Isto tako, datule se preporučuju trudnicama sa niskom razinom hemoglobina jer obiluje željezom. Kako je datula bogata kalcijem, manganom, fosforom i selenom, željezom, koji su esencijalni za normalan razvoj ploda, osobito u prvom tromjesečju trudnoće, preporučuje se njena konzumacija od samog početke trudnoće.

Eksperimenti su također pokazali da datule sadrže neke stimulanse koji jačaju mišiće uterusa u posljednjim mjesecima trudnoće, što pomaže širenju uterusa i smanjenju krvarenja u vrijeme porođaja. Eksperti za hranu smatraju datule najboljom hranom za žene koje su na porođaju i one koje su dojilje. Istraživanja provedena na Univerzitetu za znanost i tehnologiju u Jordanu pokazala su da konzumiranje datula četiri sedmice prije poroda majkama može da olakša porođajne bolove i smanji postporođajno krvarenje. Žene koje su prije porođaja jele datule rodile su lakše i brže, za razliku od onih žena koje nisu uzimale ovo voće. Osim toga, datule su ženama pomogle da prebrode postporođajnu depresiju, te da proizvedu dovoljno mlijeka za bebu.

Hrana i lijek za djecu. Datule sadrže prirodni šećer koji se lako apsorbira i probavlja, pa je zato prikladan i siguran za dječiji stomak i crijeva. I sok od datula je koristan, naročito ako se pomješa s mlijekom – to je veoma hranjiv i okrepljući napitak za djecu i odrasle. Kašica od datula i meda koristi se za liječenje proljeva i dizenterije kod djece i u tom sličaju se uzima tri puta dnevno. Ova kašica također ublažava bolove desni za vrijeme nicanja zubi i olakšava taj proces.

Preporučuje se kupovina kvalitetnih vrsta datula koje se dobro operu prije upotrebe, naročito ako se koriste kao hrana ili lijek za djecu. Ovdje valja spomenuti Poslanikov, sallallahu alejhi ve sellem, običaj da usta novorođenčeta protrlja dobro usitnjenom datulom i nahrani ga njome. Znanstveno je dokazano da davanje novorođenom djetetu malo šećera otopljenog u vodi ima dobar učinak i da pospješuje djetetovu otpornost na bolesti. A kako je naglašeno da je šećer iz datula vrsta šećera koja se najlakše otapa i probavlja, onda je on prikladan za novorođenčad, s tim da datula treba da bude usitnjena ili namočena u vodu prije davanja djetetu kako bi ih ono lakše pojelo. Ovo je dokaz da je poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, bio ispred današnjih medicinskih saznanja kada je u pitanju ovaj način ishrane. Savremeni institut za hranu savjetuje da se djeci koja pate od prirodne nervoze ili hiperaktivnosti daju datule.

Učinkovito liječenje opstipacije (nadutosti, tvrde stolice). Datule se mogu koristiti za liječenje crijevnih smetnji, pospješuju crijevne funkcije i pomažu razvoj korisnih bakterija u crijevima, jer sadrže visoke razine vlakana. Datule su veoma korisne i u liječenju tvrde stolice jer materije koje se nalaze u datulama (niacin, nikotinska kiselina) stimuliraju lijena crijeva. Za laksativno djelovanje potrebno ih je preko noći držati u vodi, te ujutro konzumirati u obliku sirupa. U SAD-u datule se čak industrijski pakiraju u male boce kao lijekovi protiv opstipacije.

Liječenje gojaznosti. Kako datule sadrže veliki broj različitih hranjivih tvari, u ljudskom organizmu dugo daju osjećaj sitosti. A pošto znamo da je uzrok gojaznosti nemogućnost da se savlada osjećaj gladi i apetit za hranom, što čovjeka navodi da uzima velike količine masnoća i šećera, znanstveno je dokazano da konzumiranje datula kao međuobroka dovodi do manjeg unosa hrane u organizam. Datule organizmu daju potrebni šećer i stimuliraju rad crijeva, što smanjuje osjećaj gladi i potrebu za unosom hrane. Ovo je također opisano u hadisu: “U domaćinstvu u kojem ima datula, nema gladi.” (Muslim) Stručnjak za prehranu i dijete Guzide Arslan ističe da je datula voće koje sadrži najviše kalorija i šećera, ali i veliku količinu proteina, ugljenih hidrata, vlakana, fosfora, kalcija i vitamina. “Pospješujući rad crijeva, datula rješava problem tvrde stolice i ubrzava apsorpciju hrane, što omogućuje gubljenje kilograma. Uočeno je da su tri datule pojedene sat vremena prije doručka, ručka i večere smanjile apetit i osjećaj gladi, podstakle rad crijeva, što je u konačnici dovelo do bržeg mršavljenja”, rekla je Arslan.

Lijek protiv upala. Datule su dobre za liječenje bolesti jetre i čišćenje od otrovnih tvari. Konzumiranje soka od datula pomaže u liječenju grlobolje, različitih vrsta groznice i prehlade.

Noćno sljepilo. Datule su bogate vitaminom A, a također imaju svojstva antioksidansa. Cijeli je niz korisnog djelovanja vitamina A na ljudski organizam, a jedan od osnovnih je što ima pozitivne učinke na ljudsko oko. Vitamin A neophodan je za normalan vid, osobito noću. Nedostatak vitamina A izaziva noćno sljepilo.

Osteoporoza. Osteoporoza je bolest koštanog tkiva u kojoj dolazi do gubitka organskog i mineralnog dijela kosti, zbog čega one postaju krhke i lomljive. Kako datule sadrže visoku količinu kalcija, istraživanja su pokazala pozitivne pomake u liječenju osteoporoze konzumiranjem svega nekoliko grama datula dnevno (tri datule).

Zubni karijes. Plod datule je bogat fluorom, a on je vrlo učinkovit u održavanju zdravih zuba, osobito kod trudnica i male djece.

Djelovanje na krvožilni sistem. Datule snižavaju razinu neželjenog LDL holesterola u krvi i smanjuju krvni tlak. Standardna porcija od pet ili šest datula daje oko 80 miligrama magnezija, esencijalni mineral koji doprinosi širenju krvnih žila. Istraživanja pokazuju da 370 miligrama magnezija dnevno može smanjiti krvni tlak.

Štiti od moždanog udara. Jedna od ključnih prednosti datula je njihova sposobnost da reguliraju zdrav živčani sistem, zahvaljujući bogatom sadržaju kalija. Istraživanja su pokazala da veći unos kalija (oko 400 mg) može smanjiti rizik od moždanog udara za 40%.

Hrana za mozak. Datule sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao hrana za mozak. Iz tog razloga se datule preporučuju u ishrani osoba koje se bave intelektualnim radom.

Utjecaj na imunološki sistem. Datule imaju učinkovito djelovanje u liječenju raka, za što je zaslužan element selen unutar mesa datule. Istraživanja su pokazala pozitivne utjecaje na bolesnu jetru i čišćenje organizma od otrovnih tvari, upravo zbog već opisanog antioksidativnog djelovanja datula. Također, koriste se u prevenciji raka bilo kojeg organa probavnog sistema. (organicfacts.net)

Datule i post

Allahov poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, imao je običaj iftariti se svježim datulama ili suhim ukoliko ne bi našao svježe, prije nego što bi klanjao akšam-namaz. Jasno, današnja medicinska istraživanja dokazala su korist ove prakse. Tokom posta, želudac se isprazni, tako da jetra ne može naći dovoljnu energiju da prenese u druge organe. Slatka hrana najbrže stiže do jetre i šećeri se u njoj najlakše pretvaraju u energiju. Kada se postač iftari datulom, ona iz želuca stiže do jetre, a jetra onda šalje potrebnu energiju do ostalih organa i na taj način tijelo je spremno da prihvati i preradi hranu koja se nakon toga konzumira za iftar. Ukoliko se post prekida odmah jedenjem cijelog obroka, čini se šteta tijelu koje je već zbog posta bilo u stanju slabosti. Međutim, prekidanje posta prvo datulom pomaže u procesu varenja hrane i daje energiju koja pomaže varenju iftarskog obroka.

Zbog ovog otkrića, danas doktori svojim pacijentima sve više preporučuju da post prekidaju prirodnim šećerom iz voća i vodom. Ovdje valja spomenuti i hadis poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem: “Kad bilo ko od vas hoće da prekine post, neka pojede datulu jer u datuli je bereket, a ako ne nađe datulu nek se napije vode jer voda čisti.” (Ebu Davud, hadis je vjerodostojan)

Iz ovog vidimo da nas je Poslanik, sallalahu alejhi ve sellem, uputio na principe efektivnog posta konzumiranjem datula i vode i to mnogo stoljeća prije današnje moderne znanosti i medicine. Poslanikova, sallallahu alejhi ve sellem, mudrost u savjetovanju da se datule jedu za doručak sastoji se u tome da one utaljuju glad i tako smanjuju potrebu za unosom druge hrane, pa je i post stoga efektivniji i korisniji. I ako imamo na umu da je post najbolji način da se otklone štetne materije iz tijela, onda je konzumiranje datula prilikom prekidanja posta učinkovito kad je u pitanju slabost i umor koji nastaju usljed nakupljanja štetnih tvari i teških metala u stanicama organizma. (backtojannah.com)