informativniislamskičasopis
0

Zanimljivosti - broj 79

Dok su muslimani već nekoliko stoljeća imali bolnice za liječenje od lepre, u srednjovjekovnoj Evropi tu bolest smatrali su Božijim gnjevom

Jeste li znali da je prvu stalnu javnu bolnicu u islamu sagradio emevijski halifa Velid ibn Abdulmelik, godine 706. (88. h. g.) u Damasku? Muslimanske halife su sa velikom pažnjom pratili izgradnju bolnica i bilo im je važno da se odabere odgovarajuća lokacija i dobro okruženje kako bi uvjeti liječenja bili što ugodniji. 

Prvu bolnicu specijaliziranu za liječenje lepre izgradili su muslimani 706. godine u Damasku. Nakon toga uslijedila je izgradnja brojnih bolnica širom islamskog svijeta. U svim bolnicama liječenje je bilo besplatno, a u njima se pacijentima nudila besplatna hrana i lijekovi. Riječ bolnica u arapskom jeziku označava mjesto na kojem se traži ozdravljenje. Ove bolnice imale su medicinsku i terapeutsku namjenu.

U isto vrijeme, u Evropi se bolnicom smatrala soba za primanje gostiju i putnika u prolazu, koja je bila građena uz neke crkve i samostane. Evropa tog vremena smatrala je da je lepra Božiji gnjev i da čovjek koji boluje od nje zaslužuje smrt. Francuski kralj Filip Lijepi 1313. godine naredio je da se sve leprozne osobe spale u vatri. 

Javne bolnice u muslimanskom svijetu imale su posebne odjele za brigu o starima i liječenje staračkih oboljenja. Među tim historijskim bolnicama su i bolnica sultana Kalavuna te bolnica sultana Ahmeda ibn Tuluna koje i danas postoje u Kairu, a bile su opremljene kupatilima i apotekama u kojima su bili dostupni lijekovi, kao i velikim kuhinjama u kojima se pripremala hrana propisana od liječnika za pacijente prema vrsti njihove bolesti i tretmana, jer su muslimanski liječnici smatrali da je pravilna ishrana prvi korak ka ozdravljenju.

(Izvor: sonsoflostglory.com)

Ostatak teksta dostupan samo za pretplatnike

15. Juli 2017 | Zanimljivosti | 79

Komentari: Nema komentara

Komentirajte