Menu

Dešavanja u svijetu - broj 109

Pripremio Abdullah Nasup
Tema Ostale temeČitanje 7 minuta

Saudijska Arabija: Hadžije iz Evrope, Amerike i Australije više neće moći rezervirati hadž putem turističkih agencija

Saudijska Arabija donijela je odluku da se muslimani iz Evrope, Amerike i Australije, koji žele obaviti hadž sada moraju prijaviti putem vladine web-stranice, čime se ukida uloga turističkih agencija u tom procesu.

Saudijsko ministarstvo hadža potvrdilo je sredinom juna da muslimani hadžije iz Evrope, Amerike i Australije za hadžsku vizu moraju aplicirati putem vladine web-stranice Motawif. Nakon što apliciraju, odabir će se vršiti sistemom "automatizirane lutrije", nakon čega će prijevoz i smještaj, kao i kompletan aranžman hadža moći kupiti direktno od saudijske vlade. Ova odluka označava veliku promjenu koja se dešava praktično preko noći. U suštini, ova odluka ukida desetljećima star sistem korištenja odobrenih turističkih agencija za registraciju, rezervaciju i plaćanje hadžskog aranžmana, smještaja i dozvola.


Odluka također dolazi nakon što su posljednje dvije godine globalne pandemije COVID-19 omele odvijanje hadža u normalnim uvjetima, prisiljavajući Saudijsku Arabiju da ga privremeno zaustavi, a kasnije i da ograniči broj hadžija.

Tačni razlozi saudijske vlade za drastičan pomak u procesu su nejasni i nisu razjašnjeni, ali ova odluka dolazi u kontekstu višegodišnjeg nastojanja Saudijske Arabije da centralizira sve procese vezane uz putovanja i turizam promicanjem svojih web-stranica, internetskih domena i digitalnih sistema.

Saudijski dužnosnici preporučili su budućim hadžijama koji su rezervirali svoje hadžske ponude i pakete putem odgovarajućih turističkih agencija da traže povrat za svoje depozite i uplate.

(Izvor: Arab News)

Više od 800 džamija napadnuto u Njemačkoj od 2014. do 2022.

Više od 800 džamija u Njemačkoj bile su mete prijetnji i napada od 2014. do danas, ali u većini slučajeva zločini nisu adekvatno istraženi, navodi Brandeilig, prvi njemački centar za izvještavanje o napadima na džamije u toj zemlji.

Brandeilig je zabilježio gotovo 840 napada, djela vandalizma i prijetnji usmjerenih protiv džamija u Njemačkoj od 2014. do 2022.

Detaljna analiza napada iz 2018. godine pokazala je da su počinitelji u većini napada ostali neidentificirani, što ohrabruje daljnje napade neonacista i lijevih ekstremista na muslimanske bogomolje.

Među 120 napada na džamije zabilježenih 2018. godine, samo u devet slučajeva počinitelji su uspjeli biti identificirani. Ovo je razlog za zabrinutost, naglasili su Brandeiligovi aktivisti, ističući da su u najmanje 20 slučajeva, među kojima su i podmetanja požara, osumnjičeni imali namjeru nanošenja smrti ili teške tjelesne ozljede.

Generalno, policijski službenici su vrlo brzo stizali na lice mjesta i odmah je pokretana istraga. Ipak, gotovo nijedan incident nije mogao biti riješen do danas, rekli su iz Brandeilliga.

Također je važno napomenuti da su muslimanske zajednice često ostavljene same nakon napada i ne primaju nikakvu pomoć, ni moralnu ni materijalnu.

Lijevi ekstremisti i sljedbenici terorističke skupine PKK stoje iza nekoliko napada na džamije, dok su većinu napada počinili desni ekstremisti ili neonacističke skupine, navodi se u izvještaju.

Njemačka, zemlja s preko 83 miliona stanovnika, ima drugu najveću muslimansku populaciju u zapadnoj Evropi. Među gotovo 5,3 miliona muslimana u zemlji, 3 miliona su turskog porijekla.

(Izvor: Anadolu Agency)

Washington neće podržati Asadovu rehabilitaciju u bilo kojem obliku

Sjedinjene Američke Države potvrdile su da ni na koji način neće podržati rehabilitaciju šefa sirijskog režima Bašara el-Asada. Pomoćnica američkog državnog sekretara za pitanja Bliskog istoka, ambasadorica Barbara Leaf, prenijela je da Sjedinjene Američke Države neće podržati napore za normalizaciju odnosa sa Asadovim režimom ili rehabilitaciju sirijskog predsjednika Asada.

Leaf je naznačila da njezina zemlja neće ukinuti sankcije nametnute režimu i da nije promijenila svoj stav protiv obnove u Siriji sve dok se ne postigne stvarni i kontinuirani napredak prema političkom rješenju.

"Asad i klika oko njega ostaju najveća prepreka političkom rješenju u Siriji", kazala je Leaf istaknuvši da se režim smatra odgovornim za zločine nad sirijskim civilima i da odgovorni za zločine moraju odgovarati.

Prošlog maja, Sjedinjene Američke Države potvrdile su da Asadov režim nije pokazao nikakav pozitivan gest za normalizaciju svojih odnosa s međunarodnom zajednicom. Izaslanica Washingtona u Ujedinjenim narodima Linda Thomas Greenfield rekla je da režim Bašara Asada nije zaslužio pravo na normalizaciju odnosa s međunarodnom zajednicom, pogotovo jer nastavlja svoje građane držati kao taoce i kršiti ljudska prava Sirijaca.

(Izvor: Sasa Port)

Ciljevi i implikacije posjete saudijskog prijestolonasljednika Egiptu, Jordanu i Turskoj

Saudijski prijestolonasljednik u sklopu svoje junske diplomatske turneje posjetio je Jordan, Egipat i Tursku.

Kako prenose arapski mediji, saudijski prijestolonasljednik razgovarao je s čelnicima triju zemalja (Egipta, Jordana i Turske) o regionalnim i međunarodnim pitanjima, među kojima su najvažnija: iranski nuklearni dosje, rat u Jemenu, posljedice ruske agresije na Ukrajinu, regionalna ekonomija te jačanje i razvoj bilateralnih odnosa u oblasti ekonomije, investicija i trgovinske razmjene.

Nakon završetka posjete, Egipat je potvrdio svoj čvrst stav prema kojem je sigurnosti Zaljeva produžetak egipatske nacionalne sigurnosti, poručivši da Egipat neće prihvatiti bilo kakve aktivnosti koje destabiliziraju Zaljev.

Saudijska Arabija i Egipat potpisali su paket ekonomskih i trgovinskih sporazuma u vrijednosti od 7,73 milijarde dolara.

Prilikom posjete saudijskog prijestolonasljednika Jordanu, jordanski kraljevski sud izdao je saopćenje u kojem se kaže: "Kraljevine Jordan i Saudijska Arabija složile su se u pružanju podrške naporima međunarodne zajednice da se Iran spriječi u posjedovanju nuklearnog oružja i da se osigura miroljubivost nuklearnog programa Teherana."

Aman i Kairo pružili su podršku naporima UN-a da se postigne sveobuhvatno političko rješenje krize u Jemenu, u skladu sa Zaljevskom inicijativom i njezinim izvršnim mehanizmima, koja je rezultat jemenskog nacionalnog dijaloga.

Tursko-saudijska zajednička izjava izdata na kraju posjete usredotočila se na potvrđivanje njihove namjere da započnu novu eru saradnje u bilateralnim odnosima, uključujući političke, ekonomske, vojne i sigurnosne, te njihovu želju da rade na razvoju projekata u području energetike.

Promatrači smatraju da će posjeta saudijskog prijestolonasljednika Turskoj uspostaviti novu fazu odnosa između dviju zemalja u svjetlu promjena američke strategije prema Bliskom istoku i nove američke vanjske politike usljed ruske invazije na Ukrajinu.

(Izvor: Anadolu Agency)