informativniislamskičasopis
0

Dešavanja u svijetu - broj 79

Sve manji broj židovskih studenata u SAD-u podržava Izrael

Novo istraživanje pokazuje da je došlo do smanjenja od 30% u broju židovskih studenata u SAD-u koji podržavaju Izrael.

Naručilac istraživanja je proizraelska grupa Marka Izrael Group (BIG), a izvještaj je pokazao da je podrška pala sa 84% u 2015. godini, na 54% u prošloj godini. Grupa, čija je misija poboljšati imidž Izraela u američkoj javnosti, opisala je rezultat kao “razoran”. 

Prema navedenom istraživanju, Izrael ima solidnu bazu među židovima, evangelistima, konzervativcima, političkoj desnici i starijim generacijama u cjelini. Međutim, Izrael gubi podršku među mladima i posebno među židovskih studentima.


U Palestini, pak, na okupiranim teritorijima Zapadne obale broj nelegalno izgrađenih izraelskih stambenih jedinica porastao je za 70,4%. Prema listu Times of Israel, od maja prošle godine do maja ove godine započela je gradnja 2.758 stambenih jedinica, dok je tokom dvanaest mjeseci prije toga izgrađeno 1.619. Ovi podaci ne uključuju izraelska naselja u Istočnom Jerusalemu.

Grupa aktivista pod nazivom Peace Now, koja prati dešavanja oko kolonijalnih židovskih naselja, izjavila je da, dok se intenzivira izgradnja doseljeničkih naselja, gradnja na izraelskim teritorijima opala je za oko 2,5%. “Umjesto da rade na rješavanju izraelske stambene krize, vlada daje prednost radikalnoj manjini koja živi izvan granica države, a takvo ponašanje udaljava nas od jedinog način da se okonča izraelsko-palestinski sukob: uspostava dvije države”, naveli su iz ove organizacije.

Više od 600.000 židovskih doseljenika živi na okupiranoj Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalemu. Prema međunarodnom pravu, sva izraelska naselja na tom području su ilegalna.

(Izvor: middleeastmonitor.com)

U američkim zračnim udarima poginulo više od 400 civila 

U zračnim napadima američke koalicije, čiji su cilj trebali biti ISIL i neke islamske opozicione grupe u Siriji, u dvije sirijske provincije u posljednjih mjesec dana ubijeno je više od 400 civila. U junu mjesecu u napadima koje su izvele snage pod vodstvom SAD-a, poginulo je 427 civila, što je više nego dvostruko u odnosu na prošli mjesec. Sirijski opservatorij za ljudska prava naveo je da je razdoblje između 23. maja i 23. juna tridesetodnevno razdoblje s najvećim brojem poginulih civila u koalicijskim napadima otkako su počeli 23. septembra 2014. godine. Predsjednik Opservatorija Rami Abdel Rahman rekao je da su 222 civila, uključujući 84 djece, najvećim dijelom poginuli u pokrajini Deir Ezzor, pod kontrolom ISIL-a. Još 250 civila, uključujući 53 djece, ubijeno je u pokrajini Rakka, gdje SAD uz pomoć saveznika na tlu pokušavaju istisnuti ISIL iz njihovog bastiona grada Rakke. On je za AFP rekao da se s ovim brojem poginulih ukupan broj poginulih civila u napadima SAD-a i saveznika povećao na 1.953, uključujući 456 djece i 333 žene. Chris Woods, direktor grupe Airwars koja prati zračne napade pod vođstvom SAD-a u Siriji i Iraku, rekao je: “Vojske i vlade koje su uključene u kampanju protiv ISIL-a trebaju hitno reagirati na ovo pogoršanje situacije. Sve velike nevladine organizacije u svijetu i međunarodne agencije zabrinute su zbog visokog broja civilnih žrtava u Rakki i Mosulu. Lokalni i strani posmatrači već neko vrijeme upozoravaju da znatan broj civila svakodnevno gine u pokušajima SAD-a i SDF da osvoje Rakku.” 

Ranije u toku prošle sedmice, istražioci ratnih zločina Ujedinjenih nacija rekli su da intenziviranje napada na Rakku pod vođstvom SAD-a uzrokuje “zapanjujuće gubitke civilnih života”. Paulo Pinheiro, predsjednik UN-ove istražne komisije, rekao je da su pojačani zračni napadi koalicijskih snaga uzrokovali smrt najmanje 300 civila u gradu Rakka od marta ove godine. On je Vijeću za ljudska prava UN-a kazao kako neki sporazumi između sirijske vlade i pobunjeničkih grupa o evakuaciji civila i opozicionih boraca iz opkoljenih područja “imaju elemente ratnih zočina jer civili nisu imali izbora”. “Mi smo izričito napomenuli da je intenziviranje zračnih udara, koji su utrli put za napredak SDF-a prema Rakki, rezultirali ne samo zapanjujućim gubitakom civilnih života nego je također dovelo do toga da 160.000 civila napusti svoje domove i postanu interno raseljene osobe”, izjavio je. 

Prethodno najsmrtonosnije 30-dnevno razdoblje bilo je između 23. aprila i 23. maja u kojem je ubijeno 225 civila. Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici pružaju zračnu podršku kurdskim i arapskim borcima koji se bore da oslobode grad od ISIL-a.

(Izvor: middleeasteye.net)

Organizacije za ljudska prava pozivaju da se zaustave iranski zločini nad manjinama u Iranu

Grupa intelektualaca i aktivista pod nazivom “Narodna arapska inicijativa za suprotstavljanje agresiji iranskog režima” pozvala je u junu međunarodnu zajednicu da spriječi Teheran u pružanju podrške terorizmu. Generalni koordinator inicijative Faisal Steel tokom seminara u sjedištu Vijeća za ljudska prava u Ženevi rekao je da su predstavnici naroda Ahvaza i Belučistana, te Azera u Iranu, na seminaru govorili o zločinima iranskog režima protiv svog naroda i okupaciji njihove zemlje i imovine. Steel je istakao da Iran izvozi terorizam u Jemen, Siriju, Irak, Liban, Bahrein, Saudijsku Arabiju, te finansira i formira sektaške milicije koje destabiliziraju regiju. Seminar je održan na margini redovnog 35. zasjedanja Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda u Ženevi. Prema saopćenju, tokom simpozija prezentirano je nekoliko kratkih filmova koji bacaju svjetlo na patnje arapskih naroda Ahvaza i Belučistana i Azera. Steel je u svom govoru istakao da Iran drži nezahvalan rekord u broju smrtnih kazni godišnje.

Sudionici su pozvali Ujedinjene narode i međunarodnu zajednicu da zaustave iranske zločine protiv manjina i da poduzmu korake koji će iranski režim odvratiti od toga, poput nametanja ekonomskog bojkota.

(Izvor: almohammara.com) 

Turska: Nećemo ostaviti Katar na cjedilu, a zahtjevi za zatvaranje turske vojne baze predstavljaju miješanje u bilateralne odnose Ankare i Dohe

Turski ministar obrane Fikri Isik rekao je da ne postoje planovi za revidiranje sporazuma s Katarom o uspostavljanju turske vojne baze u toj zemlji, ističući da svaki zahtjev za zatvaranje baze predstavlja miješanje u odnose između dvije zemlje. Ministar je u televizijskom razgovoru za NTV kazao kako ne vidi nijedan opravdan razlog zahtjeva za zatvaranje baze. “Turska vojna baza u Kataru održavat će sigurnost u Kataru i regiji”, rekao je Isik, ocijenivši da će “jačanje turske vojne baze biti pozitivan korak za sigurnost Zaljeva”.

List Hurriyet izvijestio je da se oko 88 turskih vojnika već nalazi u Kataru, te da se očekuje kako će, nakon Ramazanskog bajrama, turske i katarske snage provoditi zajedničke vježbe. Hurriyet tvrdi da će se u konačnici u turskoj bazi u Kataru nalaziti oko hiljadu vojnika, a također je moguće da će biti poslana i jedinica ratnog zrakoplovstva. 

Izjava turskog ministra uslijedila je nekoliko sati od podnošenja popisa zahtjeva Saudijske Arabije, UAE-a, Bahreina i Egipta, kojim zahtijevaju od Katara da ispuni nekoliko zahtjeva, uključujući i zatvaranje turske vojne baze u Dohi. 

(Izvor: huffpostarabi.com) 

15. Juli 2017 | 79

Komentari: Nema komentara

Komentirajte