Menu

Dešavanja u svijetu - broj 101

Tema Ostale temeČitanje 7 minuta

96 palestinskih beba rođeno pomoću sperme prokrijumčarene iz izraelskog zatvora

Supruga palestinskog zatvorenika Muhammada el-Kidra iz Gaze rodila je sinčića nakon što je zatrudnjela krijumčarenom spermom. Rodila je Mudžahida, prvo muško dijete ovo dvoje supružnika. Beba Mudžahid je četvrto dijete u porodici. No, poseban je po tome što je prvo dijete u porodici začeto medicinski potpomognutom oplodnjom nakon što je njegov 35-godišnji otac zatvoren u izraelskom zatvoru.


Kidra su izraelske snage uhapsile 2014. godine tokom izraelskog smrtonosnog napada na opkoljeni pojas Gaze. Kasnije je osuđen na 11 godina zatvora. Njegova tetka Nadia el-Kidra kaže da su zatvorske vlasti zarobljeniku Muhammedu četiri godine uskraćivale porodične posjete. “Ali, sjeme smo donijeli na poseban način, a operacija je uspjela i zahvaljujemo Bogu na ovom uspjehu”, dodala je u intervjuu za Anadolu Agency. “Naša je radost velika, ali nepotpuna, jer otac djeteta nije prisutan. Voljeli bismo da je prisutan sa nama i tada bi naša radost bila potpuna.”

Prema izvorima iz institucija specijaliziranih za stanje i pitanja zatvorenika, Mudžahid je 96. dijete rođeno pomoću krijumčarene sperme njihovih očeva koji se nalaze u izraelskim zatvorima.

(Izvor: Anadolu Agency)

Prvi musliman sudija federalnog suda u najvećoj katoličkoj zemlji na svijetu

Ali Mazloum prvi je musliman sudija federalnog suda u Brazilu. Njegovi roditelji pedesetih godina prošlog vijeka doselili su iz Libana u Brazil, u potrazi za poslom. Mazloum je rođen 1960. godine, diplomirao je arhitekturu, a potom pravo. Od 1992. godine je na dužnosti federalnog suca i za sada je i jedini musliman na toj dužnosti u Brazilu.

Tradicionalno, Brazil je jedno od najmanje rasističkih društava na svijetu, ali to se promijenilo usponom krajnje desnice u vladi, a primjeri rasizma su se povećali. “Društvo općenito prihvata ovu situaciju, iako postoji otpor određenih političkih elita”, istaknuo je Mazloum. “Štaviše, ovdje u Brazilu zabilježen je eksponencijalni rast evanđelističkih crkava, čije vođe otvoreno propovijedaju protiv islama. Tu predrasudu mogu osjetiti u svojoj instituciji i protiv sebe.”

Mazloumov utjecaj u brazilskom društvu ne završava svakodnevnom ulogom suca. On je, naime, autor nekoliko vrijednih knjiga iz oblasti pravnih nauka i zakonodavstva, a napisao je i jednu knjigu o islamu. Svoju prvu knjigu napisao 1997. godine i imala je takav učinak da je sada preporučeni udžbenik na brazilskim univerzitetima.

“Napisao sam pet knjiga iz oblasti prava, a o islamu sam napisao jednu knjigu, koja govori o ponašanju muslimana, islamskom načinu života i kako se nositi sa iskušenjima”, ističe s ponosom.

Zaista je zadivljujuće da ovaj čovjek ne samo da nije zaboravio svoj islamski identitet nego svojim radom i pisanjem nastoji da svojim kolegama Brazilcima predstavi svoju plemenitu vjeru.

(Izvor: MEMO)

UAE – prva bliskoistočna država koja je lansirala letjelicu u orbitu oko Marsa

Početkom februara ove godine, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) postali su prva država Bliskog istoka koja je uspješno poslala letjelicu u orbitu oko Marsa i tek peta zemlja u svijetu koja je to učinila. Sonda Amal ili Nada, lansirana je 19. jula 2020. godine, a na Crveni planet stigla je 9. februara ove godine.

Naučnici Svemirske agencije Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAESA), osnovane 2014. godine, proučavat će marsovske vremenske cikluse, vremenske događaje u donjem dijelu atmosfere i pružati informacije o atmosferskim gubicima vodika i kisika i drugim mogućim razlozima koji su doveli do radikalnih klimatskih promjena na Marsu.

Agencija, koja raspolaže sa oko 5,2 milijarde dolara finansijskih sredstava, prikupljenih iz državnih, privatnih i poluprivatnih izvora, 2024. godine želi poslati kompaktni mjesečev rover, nazvan Rashid, za proučavanje Mjeseca.

Ostale zemlje u regiji, također, razvijaju istraživačke i svemirske programe. Zemlje na Bliskom istoku lansirale su više od 20 satelita u posljednjih nekoliko godina, a još mnogo njih je u fazi planiranja.

Euroconsultov stručnjak Simon Seminari ističe da ulaganje vlada u svemir može povećati poslovne mogućnosti i potaknuti inovacije, tehnološki razvoj i stvaranje startupa i preduzeća. Takav interes za svemir može nadahnuti mlade ljude za stjecanje diploma iz nekoliko područja, uključujući nauku, inženjerstvo, matematiku i tehnologiju, podižući ukupni ljudski kapacitet stanovništva države.

Ipak, međunarodna saradnja je ključna za uspješan svemirski program. “Čak je i zemlji poput Sjedinjenih Država potrebna strana stručnost da bi razvijala svoj svemirski program. Marsovska misija Emirata koristila je američku stručnost”, naglasio je dr. Jorg Matthias Determann, profesor na Virginia Commonwealth University School of the Arts, u Kataru.

(Izvor: MEE)

Foreign Policy: Biden mora prekinuti licemjerje Sjedinjenih Država u vezi s izraelskim nuklearnim oružjem

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena trebala bi prekinuti politiku dvostrukih standarda u vezi s izraelskim nuklearnim oružjem, navodi se u članku Foreign Policyja, koji potpisuju Victor Gilinsky i Henry Sokolsky.

New Yorker je u svom istraživanju iz juna 2018. otkrio da su svi američki predsjednici još od ere Billa Clintona, po preuzimanju dužnosti potpisivali tajni dokument u kojem se obvezuju da Sjedinjene Države neće “vršiti pritisak na židovsku državu da odustane od nuklearnog oružja sve dok se suočava s egzistencijalnim prijetnjama u regiji”.

Foreign Policy smatra da je, kakvu god politiku Amerika usvojila prema izraelskom nuklearnom oružju, došlo vrijeme da se stane nakraj ovom “ponižavajućem ritualu”, zbog kojeg Washington nije mogao izvršiti pritisak na Tel Aviv da odustane od nuklearnog arsenala, uprkos američkoj politici neširenja nuklearnog oružja. I, upravo suprotno, Washington aktivno pomaže Izraelu, bilo diplomatski, sprečavajući raspravu o njegovom nuklearnom programu na međunarodnim forumima, bilo finansijski, ignorirajući izraelske povrede zakona povezanih s njegovim nuklearnim aktivnostima, uključujući kršenja unutar samih Sjedinjenih Država.

Možda je najgora posljedica ove politike, navodi se u članku FP-a, to što se američka vlada namjerno zaslijepila pretvarajući se da ne zna ništa o izraelskom nuklearnom oružju, pokvarivši tako napore na stvaranju dosljedne i konstruktivne politike u tom pogledu.

Foreign Policy navodi da je američka vlada donijela zakon, koji je detaljno opisan u jednom od biltena američkog Ministarstva energetike, o nuklearnim sposobnostima stranih zemalja. Ovim zakonom zaposlenicima savezne vlade prijeti se visokim kaznama ako priznaju da Izrael posjeduje nuklearno oružje. Javnosti je zabranjen pristup ovom zakonu, a američka se vlada skriva iza labavog tumačenja jedne od odredbi Zakona o slobodi informacija koja predviđa iznimku dokumenata “koji bi otkrili tehnike i postupke za kazneni progon i istrage tijela za provođenje zakona”, navodi se u članku FP-a, uz zaključak: “Izrael je snažna nuklearna država i jača je od svih svojih susjeda zajedno, ali vjerodostojnost Sjedinjenih Država u nastojanju da spriječe daljnje regionalno širenje nuklearnog oružja važnije je od nastojanja da se, kroz šaradu koja potkopava interese Washingtona, usreći Izrael.”

(Izvor: Al-Jazeera.net)