Menu

Dešavanja u svijetu - broj 105

Pripremio Abdullah Nasup
Tema Ostale temeČitanje 7 minuta

216.000 žrtava pedofilije u Rimokatoličkoj crkvi u Francuskoj

Procjenjuje se da je između 1950. i 2020. godine, 216.000 djece i mladih bilo žrtva seksualnog zlostavljanja svećenika i drugih članova Rimokatoličke crkve u Francuskoj, zaključila je Nezavisna komisija za seksualno zlostavljanje u Crkvi (CIASE) u svom izvještaju, koji je 6. oktobra 2021. prezentirala javnosti.

Ako se uračunaju žrtve zlostavljanja koje su počinili ljudi bez službenog položaja u Crkvi, moglo bi biti i do 330.000 žrtava, saopćila je ista komisija.

Uoči predstavljanja izvještaja na skoro 2.500 stranica, objavljeno je da su od 115.000 katoličkih klera i crkvenih službenika u Francuskoj od 1950. godine njih 2.900 do 3.200 bili pedofili. Njihove žrtve uglavnom su bili dječaci.


Šef nezavisne komisije Jean-Marc Sauvé prilikom predstavljanja rezultata rekao je da problem i dalje postoji i kritikovao je odnos crkvene hijerarhije prema ovom problemu. Decenijama, barem do 2000. godine, bilo je prikrivanja, nemara, šutnje i izostanka djelovanja protiv zlostavljanja.

Komisiju su krajem 2018. osnovali francuski biskupi koji su željeli više jasnoće o zlostavljanjima kako bi vratiti povjerenje javnosti u Crkvu. Te iste godine papa Franjo rekao je da se pedofilija unutar Crkve mora iskorijeniti.

Istražna komisija bila je sastavljena od 22 člana, a među njima su poznati doktori, historičari, sociolozi i teolozi. Ova je komisija u svom izvještaju dala niz preporuka.

(Izvor: KRO-NCRV, Telegraaf i druge medijske agencije)

Zeleno svjetlo kao signal za pomoć migrantima u Poljskoj

Poljska odvjetnica pokrenula je kampanju za pružanje podrške migrantima koji iz Belorusije ilegalno prelaze granicu njene zemlje. 

Camille Cieler pozvala je građane u pograničnom području da upale zelena svjetla kako bi migrantima signalizirali svoju namjeru da im osiguraju smještaj i hranu. Na Facebook stranici ovog projekta objavljuju se postovi na engleskom, poljskom i arapskom jeziku kako bi se migrantima skrenula pažnja na znakove. 

Poljska je nedavno svjedočila ogromnom valu migranata koji ulaze na njeno područje iz Bjelorusije. Cieler, koja živi pet kilometara od granice, rekla je da se mnogi migranti izlažu riziku boravkom u šumama na niskim temperaturama, a iz straha ne žele tražiti pomoć lokalnog stanovništva. Cilj njenog projekta je da migranti, koji pokucaju na vrata u pograničnom području, dobiju hranu, odjeću, prvu pomoć i mogućnost punjenja telefona.

Cieler je svjesna da zeleno svjetlo na krovovima također može skrenuti pažnju vlasti i olakšati hapšenja migranata, te kaže da shvata da će neki namamiti migrante zelenim svjetlima, a zatim ih predati vlastima, koje će ih poslati nazad u Bjelorusiju.

Poljska i Evropska unija optužuju Bjelorusiju da potiče migrante da prijeđu njezin teritorij u Evropsku uniju, u znak odmazde zbog toga što im je EU uvela sankcije u maju, zbog hapšenja antivladinog aktiviste. 

Poljski parlament usvojio je novi zakon koji graničarima omogućuje da odmah vrate migrante ako ilegalno pređu granicu. Grupe za ljudska prava ističu da međunarodno pravo zahtijeva od Poljske pružanje pomoći svima koji traže azil, čak i ako ilegalno pređu granicu. Ali, novi zakon omogućit će graničarima da odbiju zahtjeve za azil bez razmatranja.  

(Izvor: eg24.new)

60. godišnjica masakra nad Alžircima u Parizu -- priča o masakru koja je desetljećima skrivana

Na poziv Nacionalnog oslobodilačkog fronta Alžira, oko trideset hiljada Alžiraca, uključujući žene i djecu, 17. oktobra 1961. izašlo je iz siromašnih četvrti na ulice središnjeg Pariza, na mirne proteste protiv policijskog sata koji im je nametnut. Policija ih je dočekala na ulazima u glavne ulice, prema povjesničarima, koji su prenijeli izvještaje svjedoka i sudionika demonstracija. Krvavi sukobi izbili su u ulicama Saint Michel i Saint Severin, a krvavi su se prizori ponovili u drugim četvrtima i predgrađima Pariza.

Prema britanskim historičarima Jimu Houseu i Neilu McMasteru, autorima knjige Alžirci, republika i teror države, ovaj događaj predstavlja "najnasilnije suzbijanje demonstracija u zapadnoj Evropi u savremenoj historiji". 

Historičari koji su svjedočili tim događajima navode da je policija uhapsila oko 14.000 Alžiraca i zatočila ih u policijskim stanicama i logorima posebno pripremljenim za tu priliku u Palaisu des Sportsu u Parizu i Palaisu des Expositionsu, gdje su ih ispitivali, vrijeđali, tukli, mučili i ubijali. 

Francuske vlasti deportirale su u Alžir nekoliko hiljada alžirskih radnika iz Pariza zbog njihovog sudjelovanja u demonstracijama. Alžirski dužnosnici procjenjuju da je u tim događajima ubijeno između 300 i 400 Alžiraca, od kojih je više desetina bačeno u rijeku Senu. 

Francuski historičar Jean-Luc Einaudi smatra da je od 100 do 150 Alžiraca ubijeno ili nasilno nestalo u događajima od 17. oktobra 1961. u Parizu, i za to izričito krivi francusku policiju, predvođenu Mauriceom Paponom. 

U tadašnjim službenim izvještajima, francuske vlasti tvrdile su da su samo tri osobe smrtno stradale u tim događajima, od kojih je jedna umrla od srčanog udara.

(Izvor: trtarabi.com)

Stotine Jevreja pokušava se iseliti u Iran

Izraelske vlasti spriječile su desetke jevrejskih familija, koje pripadaju ortodoksnoj judaističkoj grupi Lev Tahor, da pobjegnu u Iran gdje su podnijeli zahtjev za azil. 

Izrael i SAD rade na sprečavanju pripadnika ove skupine, koju smatraju ekstremističkom i ultraortodoksnom, da se presele u Iran, usljed straha da bi ih Teheran mogao iskoristiti kao sredstvo pregovaranja, izvijestio je list Times of Israel, ističući kako je ta grupa, koja je anticionistička, podnijela iranskim vlastima zahtjev za politički azil još 2018. godine.

U članku se navodi da su dokumenti, predstavljeni na američkom saveznom sudu 2019., pokazali da su čelnici ove zajednice hasidskog judaizma zatražili azil u Iranu i zakleli se na vjernost vrhovnom vođi ajatolahu Ali Homeiniju.

Prema internetskoj stranici Ynet News, pojavila se zabrinutost da bi stotine članova ove grupe, uglavnom sa sjedištem u Gvatemali, mogli pokušati da se presele u Iran nakon što su deseci porodica uočeni na aerodromu u Gvatemali, očito na putu prema kurdistansko-iranskoj granici. 

U izvješću se navodi da su njihovi rođaci kontaktirali izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo pravosuđa Izraela, tražeći da interveniraju kod vlasti Gvatemale kako bi spriječili odlazak ovih porodica. 

Prema izraelskim medijima, vlasti Gvatemale privele su brojne članove ove grupe, koji imaju američko državljanstvo. 

(Izvor: MEMO)