Menu

Dešavanja u svijetu - broj 58

Tema Ostale temeČitanje 9 minuta
Novi zakon o zabrani održavanja protesta u Egiptu – najnoviji adut vojnog puča; Tvrđava u Hami – od historijske znamenitosti do vojne utvrde; Svjetski islamski ekonomski forum: Ujedinjeno Kraljevstvo prva nemuslimanska država koja će pokrenuti islamske berze dionica; Ujedinjenje sedam vodećih islamskih pobunjeničkih grupa u Siriji; Libijska skupština glasala za primjenu šerijata; Iračka ulema poziva na osnivanje narodnih odbora za zaštitu sunnijske zajednice od šiitskih...

Novi zakon o zabrani održavanja protesta u Egiptu – najnoviji adut vojnog puča

Zakon o zabrani održavanja protesta u Egiptu, koji je nedavno donio privremeni predsjednik Adli Mensur, izazvao je raskol u redovima onih koji podržavaju vojni puč. Protiv tog zakona svoje su protivljenje iskazale i nevladine organizacije koje podržavaju puč. U prvoj primjeni novog zakona o zabrani održavanja protesta, egipatska policija rastjerala je na desetine demonstranata koji su se okupili ispred parlamenta u Kairu, izražavajući svoje nezadovoljstvo sa odredbom u novom ustavu koja dozvoljava suđenje civilima pred vojnim sudom, i tražeći ukidanje zakona o zabrani održavanja protesta. Tom prilikom policija je uhapsila jedan broj demonstranata iz redova revolucionarnih pokreta. Koordinator pokreta Temerrud (što znači pobuna), koji je igrao ogromnu ulogu u svrgavanju Mursija i pripremio je teren za vojni puč, iz Aleksandrije Halid el-Kadi smatra da je novi zakon jedan od najizrazitijih i najvažnijih razloga za povećavanje srdžbe kod naroda protiv vlasti nakon 30. juna, pogotovo nakon što je vlada odbila da ukine taj zakon ili da povede raspravu o njegovoj promjeni, u vremenu kad se ne donose zakoni iz oblasti socijalne pravde i sprečavanja diskriminacije. Koordinator Halid zaprijetio je demonstracijama s ciljem ukidanja zakona o zabrani održavanja protesta, ističući da taj zakon podstiče represiju i ponovno uvođenje policijske države te odricanje od slobode za koju se izborilo u revoluciji 25. januara 2011.

(Izvor: Al-Jazeera)


Tvrđava u Hami – od historijske znamenitosti do vojne utvrde

Od početka revolucije u martu 2011., režimske sirijske snaga neselektivno su granatirale civilne, javne i naročito historijske objekte po kojim je Sirija poznata kao kolijevka civilizacija. Poznatu historijsku baštinu – tvrđavu u gradu Hami režimske snage pretvorile su u vojnu utvrdu. Povijest ove tvrđave počinje prije nekoliko stotina godina kad ju je sagradio Ebu Fida. Tokom Al-Džezirine posjete naseljima koja se nalaze u blizini tvrđave, primijetili smo jezovitu atmosferu koja je zahvatila ovu tvrđavu: nedostaje smijeh djece i zvuk njihovih bicikala i igrački, njihova vika i plač. Ebu Sa’d, jedan od stanovnika Hame, kaže da je njegova kuća direktno pred tvrđavom i vojnici koji su u tvrđavi vide njegovu kuću i to je njegov život pretvorilo u dnevnu patnju. Također, on kaže da su njegovo petogodišnje dijete snajperisti pogodili u nogu samo zato što je izašlo iz kuće. Tvrđava se nalazi otprilike na sredini grada i to je jedan od razloga što su je režimske snage zauzele, a naročito imajući u vidu da se dobro vide sva okolna naselja. Snajperisti iz tvrđave svaki dan pogode jednu ili dvije osobe u ulicama grada. Po noći, režimski vojnici koriste tvrđavu kao mjesta za zabavu, pijančenje i razvrat.

(Izvor: Al-Jazeera)

Svjetski islamski ekonomski forum: Ujedinjeno Kraljevstvo prva nemuslimanska država koja će pokrenuti islamske berze dionica

Velika Britanija želi da omogući poslovanje u skladu sa propisima šerijata. Britanski premijer Cameron o tome je iznio planove na 9. Svjetskom islamskom ekonomskom forumu koji je ove godine održan u Londonu. Berza u Londonu vodit će jedan islamski indeks na kojem će stajati firme koje vode računa o islamskim propisima, i tako ne investiraju u naprimjer alkohol ili kockanje. Deveti Svjetski islamski ekonomski forum održan je po prvi put u nekoj nemuslimanskoj zemlji u ExCel centru u Londonu. Pod temom “Svjetovi u promjeni, nove relacije”, glavna tema foruma je unapređivanje odnosa između islamskih zemalja i zapadnog svijeta. Britanski premijer David Cameron završio je prvi dan sa podvlačenjem planova Britanije da poveća svoju ulogu u omogućavanju islamskog finansiranja. Cameron je bio jasan u tome da Britanija priznaje važnost islamskog poslovanja i povezivanja te vrste poslovanja sa zapadnim tržištima. “Ja ne želim samo da London bude jedna metropola islamskog poslovanja u zapadnom svijetu, ja želim da London stoji pored Dubaija i Kuala Lumpura kao jedna od velikih metropola islamskog poslovanja u svijetu”, podvukao je Cameron. (Ovo se dešava u doba kad neki koji za sebe tvrde da žele dobrobit i jaku ekonomiju u Bosni, koriste sve načine da otjeraju arapske investitore koji dosta lakše investiraju u susjedne zemlje poput Srbije i Crne Gore i Makedonije. Jasno je da takvi političari ne žele jaku ekonomiju u Bosni i prosperitet, nego se boje konkurencije i radije vide svakog da prosperira nego muslimane. op.prev.)

(Izvor: aawsat.net)

Ujedinjenje sedam vodećih islamskih pobunjeničkih grupa u Siriji

U jednom video saopćenju navodi da su se brigade Ahrar el-Šam, Džejš el-islam, Sukur el-Šam, Liva et-Tavhid, Liva el-Hakk, Ansaar el-Šam i kurdska Islamska fronta postigli dogovor o postepenom ujedinjenju. U saopćenju se navodi i da će Islamska fronta biti jedna neovisna politička, vojna i socijalna formacija za svrgavanje Asadovog režima i izgradnju islamske države. Ovo saopćenje je došlo u vrijeme kad je režim pokrenuo ogromnu ofanzivu da povrati planinu Kalemun. (Do dana prevođenja ovog članka režim u tome nije uspio, nego je pretrpio ogromne žrtve i izgubio je velik broj naselja oko Hame i Haleba, dok je blokada Istočne Gute djelimično prekinuta, op. prev.) Kada je u pitanju pridruživanje ujedinjenoj fronti, istaknuto je da su “vrata otvorena” svim vojnim formacijama i jedna komisija zadužena je za istraživanje mogućeg priključivanja grupa koje u tom pogledu iskažu spremnost. Sedam formacija nagovijestilo je da formiraju najveću alijansu pobunjenika otkako je konflikt počeo prije dvije i po godine. Komandna struktura također je objavljena: poznato je da je vođa Ahmed Isa el-Šejh iz Sukur el-Šama, dok je Zahran Aluš iz Vojske islama (Džejšul-islam koja je također prije formirana ujedinjenjem preko 50 formacija) glavnokomandujući za vojne operacije, a glavna riječ u političkom birou pripada Hasanu Abudu iz Ahrar el-Šama. Islamska fronta imat će pod svojom komandom najmanje 45.000 boraca. Ovo je jedno veoma važno odvijanje na terenu, a ova ujedinjena formacija predstavlja velik broj pobunjenika, što se ne može reći za opoziciju koja se nalazi van Sirije.

(Izvor: bbc.co.uk)

Libijska skupština glasala za primjenu šerijata

Šerijat će se koristiti za sve legislativne i regulatorne instrumente u bankarstvu, finansiranju i kaznenom zakonu.

Dvije godine nakon pobune u kojoj je svrgnut Muamer Gadafi, Libija je još uvijek u neurednoj tranziciji bez novog ustava i privremena skupština je uhvaćena u ćorsokaku između partija islamista i njihovih političkih rivala. Kao i u Tunisu i Egiptu, gdje su diktatori svrgnuti, Libija je doživjela žestoku debatu o ulozi islama sa usponom islamista koji su bili pod represijom Gadafija. “Islamski zakon je izvor zakonodavstva u Libiji. Sve državne institucije moraju da se pridržavaju ovog”, rečeno je nakon glasanja u Generalnom nacionalnom kongresu. Odluka Generalnog nacionalnog kongresa došla je kratko prije glasanja za formiranje komisije koja se sastoji od šezdeset članova i koja će napraviti nacrt novog ustava.

(Izvor: aawsat.net)

Iračka ulema poziva na osnivanje narodnih odbora za zaštitu sunnijske zajednice od šiitskih militanata

U šest iračkih pokrajina sa sunnijskom većinom, u petak, 6. 12. 2013., nakon džuma-namaza, održane su demonstracije pod parolom “Vaši atentati na ulemu povećavaju našu ustrajnost”. Demonstranti su pozvali na osnivanje narodnih odbora za zaštitu sunnijske zajednice od napada šiitskih milicija koje imaju prešutnu podršku vlade koju kontroliraju šiitske stranke. Istodobno, poručili su da će nastaviti sa mirnim protestima dok se ne ispune njihovi zahtjevi. Prošlo je već 349 dana od početka mirnih protesta sunnijske zajednice u Iraku, a dominantno šiitska vlada još uvijek ignorira njihove zahtjeve. Demonstranti traže puštanje na slobodu muškaraca i žena koji su uhapšeni na osnovu tačke četiri zakona o terorizmu i zahtijevaju da se ukine taj član koji je usmjeren eksplicitno protiv sunnijske zajednice i na osnovu kojeg šiitska vlada vrši provale u kuće, pretrese, selektivno hapšenje muškaraca i žena, osuđuje na smrt, te vrši različite vidove pritisaka na čitava sunnijska naseljena mjesta. Šejh Mustafa Galib, hatib na džuma-namazu u Er-Remadiju, zajedno sa drugim alimima Iraka su pozvali na osnivanje narodnih odbora za zaštitu sunnijske zajednice od šiitskih milicija koje siju strah. Šejh je optužio šiitske milicije za ubistvo preko 400 sunnijskih alima, 2.000 visokoobrazovanih pripadnika sunnijske zajednice i oko 200 plemenskih šejhova (poglavara), te je kazao kako su ova njihova djela otvoreni rat protiv Allaha, dželle šanuhu, i Njegovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.

(Izvor: albainah.net)