Menu

Dešavanja u svijetu - broj 76

Tema Ostale temeČitanje 9 minuta
Američka vojska u Iraku obučava šiijske milicije lojalne Iranu; Tel Aviv je zadovoljan što Rusija rukovodi ratnim operacijama u Siriji; Izrael se plaši novog rata sa Hamasom; Pregovori Rusije sa islamskim grupama u Siriji uznemirili Iran i Asada; Plemeniti Muhenned Musa

Američka vojska u Iraku obučava šiijske milicije lojalne Iranu

Los Angeles Times objavio je sredinom decembra 2016. godine da vojska Sjedinjenih Američkih Država obučava iračke šiijske milicije lojalne režimu u Iranu. LA Times u svom članku kaže: “Sjedinjene Države trenutno obučavaju iračke milicije koje učestvuju u operacijama zauzimanja Mosula. Ova saradnja je dio američkih nastojanja da vojno i politički ojačaju šiijske snage.”

Savez za borbu protiv terorizma, koji predvode SAD, u proteklih nekoliko sedmica osigurao je nekoliko stotina pušaka šiijskim milicijama i proveo njihovu obuku, što ukazuje na to da su odnosi izmmeđu Washingtona i šiijskih milicija podignuti na viši nivo, piše LA Times.

Glasnogovornik Američke vojske u Bagdadu kazao je kako je obuka šiijskih milicija započela nakon što je irački parlament 26. novembra donio zakon kojim šiijske milicije Hašda postaju legitimne oružane snage Iraka. Američkom obukom do sada je obuhvaćeno 500 pripadnika šiijskih milicija Hašda, a obuka je započela 4. decembra, kazao je glasnogovornik američkih snaga i dodao da SAD još uvijek neke šiijske milicije smatraju terorističkim.

(Izvor: sahafah.net)


Tel Aviv je zadovoljan što Rusija rukovodi ratnim operacijama u Siriji

Izraelski mediji prenose da izraelske vlasti smatraju da rusko predvođenje vojnih operacija u Halepu i u Siriji služi izraelskim interesima. Izraelski mediji, pozivajući se na neimenovani vojni izvor, navode kako su vlasti u Tel Avivu zadovoljne što operacijama Asadovog režima rukovodi Rusija. “Iako je prisustvo iranskih vojnih snaga u Siriji ogromno, oni ne rukovode operacijama. Rusi su ti koji određuju ciljeve i tok vojnih operacija, i ništa ne ukazuje da će se to promijeniti u skorije vrijeme, što je u službi izraelskih interesa”, kazao je izvor i dodao: “Rusima je bitno da sačuvaju svoje interese u Siriji i zato im je bitnije da održe režim nego Asada, pa se može očekivati da ga se u određenom trenutku odreknu.” On je, također, naveo da između Izraela i Rusa postoji koordinacija u vezi Sirije, ne pojašnjavajući prirodu te koordinacije.

(Izvor: almesryoon.com)

Izrael se plaši novog rata sa Hamasom

Web-magazin Israel Defense objavio je članak u kojem ističe da se izraelska vojska pribojava rastuće snage Hamasa, naročito njihovog razvijanja specijalnih snaga. Magazin tvrdi da je taj strah glavni razlog koji u posljednje vrijeme sprečava izraelsku vojsku od izazivanja rata sa Hamasom.

Ono čega se Izraelci pribojavaju jest uvjerenje da Hamas posjeduje kapacitete da sa svojim specijalnim snagama zauzme naseljenička naselja u blizini pojasa Gaze, koja nisu utvrđena i pripremljena za odbranu, i zarobi stotine židova. Ove zarobljenike Hamas bi mogao iskoristiti kao živi štit, smatra Israel Defense, a to je scenarij s kojim se izraelska vojska nije spremna suočiti. Ukoliko bi se navedeni scenarij ostvario, kaže se u članku, vlasti u Tel Avivu bile bi prinuđene da pregovaraju direktno sa Hamasom, a vojna oštrica Izraela znatno bi otupjela.

Israel Defense smatra da Hamas ima dovoljno vojnih kapaciteta da u vrlo kratkom roku zauzmu desetine doseljeničkih naselja, stoga autor članka predlaže naoružavanje doseljenika koji žive u tim naseljima, izgradnju odbrambenog sistema i izradu plana odbrane, jer smatra da izraelska vojska, prema postojećem rasporedu, nije u stanju da djeluje u odgovarajućem roku i spriječi zauzimanje ovih naselja. Autor poziva na izgradnju zaštitnih zidova i postavljanje minskih polja kao dio odbrambene strategije.

Izraelski mediji već neko vrijeme spominju kako izraelske obavještajne službe ulažu maksimalne napore da saznaju kakvi su planovi Hamasa, odnosno njegove vojne komponente Kassama, i tvrde da Kassam izvodi vojne vježbe na kojima uvježbava osvajanje kompletnih naseljenih mjesta, kao i to da se izraelske snage uvježbavaju za suočavanje sa napadom Hamasovih komandosa u dubini izraelske teritorije. Mediji navode kako izraelski vojni stratezi smatraju da će sljedeća bitka sa Hamasom uključivati napad Hamasa putem podzemnih tunela na naseljeničke gradove i sela u blizini Gaze. 

(Izvor: eldorar.com)

Pregovori Rusije sa islamskim grupama u Siriji uznemirili Iran i Asada

Ruski pregovarački tim razgovarao je u Ankari sa predstavnicima nekih islamskih grupa, što je uznemirilo Iran i Asada. Izvor novina Al-Hajat tvrdi da su Iran i Asadov režim uznemireni zbog ponašanja Rusa te smatraju da Rusija pokazuje znakove popuštanja u stavu prema sirijskoj krizi, s obzirom na to da je Rusija ove islamske grupe smatrala terorističkim. Okupljanje Rusa i ovih islamskih grupa za istim stolom može se smatrati uspjehom turske diplomatije.

Asadov režim i Iran žele iskoristiti rusku intervenciju u Siriji za potpunu vojnu pobjedu i sve opozicione grupe smatraju terorističkim, dok ovaj ruski potez ukazuje na to kako Rusija ne zastupa isti stav, te da je odustala od tretiranja svih islamskih grupa terorističkim.

Sredinom januara 2017. očekuje se održavanje mirovne konferencije u Astani, glavnom gradu Kazahstana. No, u pripremi konferencije postoje velike nesuglasice između Rusije i Turske. Rusija, naime, želi na pregovore pozvati predstavnika Asadovog režima i kurdskih pobunjenika PYD-a, te probrane opozicione grupe, protiveći se pozivu Visokog pregovaračkog tima sirijske opozicije – koji zastupa glavnog političkog predstavnika sirijske opozicije Savez revolucionarnih i opozicionih snaga. Turska, s druge strane, insistira na pozivanju ovog tima, a protivi se pozivu PYD-a, a njihov eventualni poziv uvjetuje time da budu dio Asadove delegacije. Iran i Asadov režim izričito se protive pozivu bilo koje islamske grupe.

Prema neimenovanom turskom diplomati, Turska na konferenciji u Astani želi postići četiri stvari: prekid ratnih dejstava u svim područjima Sirije, zaštitu civila, osigurati dotok humanitarne pomoći i otvaranje procesa političkih reformi. Izvor navodi da je Ankara obavijestila Moskvu kako se njen stav u pogledu Asada nije promijenio, te da Asad ne može voditi prijelazni period. Kod ovog pitanja nastaju problemi s obzirom na to da Rusija smatra kako se budućnost Asada ne treba razmatrati, dok je njegov opstanak za Iran crvena linija.

Turki ministar vanjskih poslova ranije je izjavio kako prihvatanje pregovora ne znači odustajanje od principa koji su do sada zagovarali – odlazak Asada sa vlasti.

(Izvor: Al-Hayat)

Plemeniti Muhenned Musa

Čak i pola godine kasnije nisu prestala čuđenja i prepričavanja u njemačkom društvu o sirijskom azilantu, dvadesetpetogodišnjem Muhennedu Musi, koji je protekle godine iz Homsa stigao u Njemačku. Nakon što je dobio dozvolu da ima pravo na privremeni boravak, dobio je krajem juna 2016. jedan mali stan u gradiću Minden. Također je dobio jednu simboličnu donaciju kako bi mogao da kupi najosnovnije stvari. Od te donacije je na pijaci kupio jedan polovni ormar za garderobu u kojem je kasnije pronašao 150.000 eura. Primijetio je da jedan dio ormara ima duplo dno, što je njemu bilo malo čudno. Kad je rasklopio taj dio ormara, pronašao je 50.000 eura (u novčanicama po 500 eura) i 2 čeka u vrijednosti po 50.000 eura.

Muhenned je bio jako iznenađen onim što je pronašao. Kasnije je u razgovoru sa novinarima rekao da je dugo razmišljao šta da radi. Većina njegove familije bila je zarobljena ili je živjela na teritoriji pod kontrolom Asadovog režima i sa ovim novcem vrlo je lahko mogao da ih većinu izbavi i dovede na sigurno. Ali sa druge strane također je znao da to nije njegov novac i da mu vjera islam zabranjuje da prisvoji i jedan jedini cent. Čak je to sve javio svojoj familiji u Homsu u Siriji i pitao ih je za mišljenje. Oni su mu također rekli da je to u islamu zabranjeno i da treba prijaviti i vratiti sve što je pronašao.

Nakon toga Muhenned je otišao u policiju i sve je prijavio. Ispričao je kako i gdje je našao novac. Policijski službenici bili su zatečeni ovim plemenitim djelom. Nije im bilo poznato da je neko nešto slično dosad uradio. Vijest se brzo proširila i Muhenned je za kratko vreme postao osoba o kojoj su svi pričali. Tako da i pola godine kasnije priča o plemenitom Muhennedu nije prestala.

(Izvor: Telegraaf.nl)