Menu

Januar -- mjesec ženskog zdravlja

Tema Naše zdravljeČitanje 3 minute
Vrijeme znači život, posebno kad je riječ o zdravlju, kojem često ne poklanjamo pažnju kakvu bismo trebali kao neizmjernoj Allahovoj blagodati. Nekada pet minuta koje ćemo odvojiti za preventivni ljekarski pregled može sačuvati naš život. Da, samo pet minuta izdvojite za sebe. U današnjem vrtlogu života ovo se posebno odnosi na žene koje često preokupirane brojnim obavezama zanemare svoje zdravlje.
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je mjesec januar mjesecom borbe i svjesnosti protiv vodećeg od svih karcinoma -- karcinoma grlića maternice. Na osnovu podataka WHO-a, u BiH na godišnjem nivou od raka grlića materice oboli 258 žena, a 119 žena umre od ove bolesti. Rak grlića maternice treći je najčešći rak u žena u dobi od 30 do 49 godina starosti. Zadnja sedmica mjeseca januara širom Evrope obilježava se kao sedmica prevencije karcinoma grlića maternice (Cervical Cancer Prevention Week) na inicijativu Evropske asocijacije protiv ove vrste raka (European Cervical Cancer Association) sve sa ciljem podizanja svijesti o ovoj zloćudnoj bolesti, njezinoj prevenciji i mogućnostima ranog otkrivanja. Ova vrsta karcinoma je treći vodeći uzrok smrti žena nakon raka dojke i pluća. Na sreću, postoji vrlo jednostavan način prevencije i otkrića ovih zloćudnih promjena -- PAPA test, u potpunosti bezbolna, neinvazivna metoda koja se izvodi u sklopu ginekološkog pregleda i koja ne traje više od pet minuta. Kao i drugi testovi, nije u potpunosti nepogrešiv, može biti lažno pozitivan ili lažno negativan, te stoga prilikom uzimanja uzorka treba pripaziti na neke pojedinosti, a interpretira ga iskusan i visoko kvalificiran ginekolog i citolog. Test je najbolje provesti između 10. i 20. dana od prvog dana zadnje menstruacije, a nikako za vrijeme krvarenja jer će u takvim slučajevima eritrociti prekriti epitelne stanice koje se testiraju i onemogućiti postavljanje ispravne dijagnoze. Dva do tri dana prije odlaska na testiranje ne bi trebalo koristiti vaginalne lijekove, a također jedan do dva dana prije testa ne bi trebalo imati spolne odnose. Sve nabrojeno može utjecati na interpretaciju testa i onemogućiti otkrivanje abnormalnih stanica. Test može biti uredan, pokazivati upalne promjene ili biti abnormalan. U slučajevima kada je PAPA nalaz abnormalan, ne treba odmah pomišljati na karcinom jer stanice mogu biti abnormalne a da još uvijek nisu karcinomske. Također, valja upamtiti da abnormalna stanja ne postaju uvijek zloćudna, iako u takvim stanjima postoji povećana vjerovatnost za pojavu karcinoma i stoga osobe s takvim nalazom zahtijevaju daljnje praćenje i/ili obradu. Jako važna značajka testa jeste da otkriva HPV (human papilomavirus) koji je jedan od glavnih uzročnika zloćudnih promjena.

Kad spominjemo HPV, valja naglasiti da danas postoje vakcine protiv nekih tipova ovog virusa i u našoj zemlji, tačnije u glavnom gradu krenulo se sa vakcinacijom djevojčica uzrasta od 9 godina. Između 9 i 13 godina trebaju se primiti dvije doze.

Drage naše, izdvojite pet minuta svog vremena i otiđite obavite PAPA test jedanput na godinu. Spasite svoj život i budite u životima svojih najmilijh žive i zdrave. Ginekološki pregled sa testovima uvrstite u svoj kalendar jednako kao što idete kod stomatologa. Pet minuta vremena koje mogu spriječiti mnogo toga. Budite nam zdrave i vesele.