Menu

Kalendar obavezne imunizacije

Tema Naše zdravljeČitanje 4 minute
Iako smo o imunizaciji pisali još u samim začecima rubrike o zdravlju, nažalost, ova tema se iznova treba aktualizirati zarad dobrobiti djece prvenstveno, ali i ukupne zajednice (naravno o globalnom nivou ne treba niti pričati).
U posljednjih, recimo okvirno, petnaestak godina ljekari su se počeli susretati sa odbijanjem imunizacije od strane roditelja uz argument da pojedinac ima pravo na vlastiti izbor. Tako je započelo. Zatim su se, naravno, počele osnivati raznorazne udruge roditelja, simpatizera i kvazistručnjaka. Tako je taj nesretni trend došao i u našu zemlju zahvaljujući prvenstveno internetu i kojekakvim blogovima i stranicama za roditelje iz susjednih nam zemalja. Počela su se održavati i predavanja u institucijama tipa obdaništa na tu temu, organizirana od nestručnih lica i nadobudnih kvazimedicinara. Naravno, organizatori nikad nisu svojim posjetiteljima otkrili da su njihova dječica vakcinisana. Jasno, bitno je biti u trendu.

Imunologija, kao jedna široka medicinska oblast, okean je znanja i podataka, i samo najbolji među najboljima uspiju tu i zaplivati. To su cijenjeni i uvaženi specijalisti imunolozi, virusolozi i mikrobiolozi. Zato je više nego žalosno kako ljudi nasjednu na naizgled logične priče o imunitetu, imunizaciji i još k tomu donesu odluku da neće vakcinisati vlastito dijete, dovodeći ga time u opasnost da oboli od teških zaraznih bolesti, koje su u epidemiološkim razmjerama kosile cijele gradove. U opasnosti su i djeca njihove djece, jer šta kad sutra nevakcinisana buduća majka oboli od zarazne bolesti? Kako će to utjecati na trudnoću i dijete koje nosi? Ili neplodnost u muškog djeteta prouzročenu zaušnjacima? Organizam se izbori, to je činjenica, ali posljedice ostaju. To kvazistručnjaci ne kažu. Njihov argument je samo da su te bolesti iskorijenjene i da je vakcina štetna. Kako se uspjelo nešto takvo iskorijeniti? Vakcinisanjem i imunizacijom. Ali to neće reći u svojim predavanjima.

Dragi roditelji, prema programu obavezne imunizacije, čiji je cilj pružiti najbolju zaštitu djetetu od zaraznih bolesti protiv kojih postoji vakcina, svaki je roditelj obavezan omogućiti djetetu da tu vakcinu i primi.

Ako ste iz nekog izvora koji vas pokušava navesti da ne vakcinišete svoje dijete čuli da u pojedinim zemljama svijeta (Austrija, Velika Britanija, Njemačka, Kanada, Švedska...) vakcinacija nije obavezna, a nemaju nikakvih epidemija, te se pitate zbog čega je imunizacija u BiH zakonom obavezna, odgovor glasi: Epidemije se javljaju i u razvijenim (navedenim) zemljama. Iako ne postoji zakonom jasno regulirana obaveza, i u tim državama djeca, prilikom polaska u neki kolektiv (vrtić, škola, đački dom i sl.), moraju imati potvrdu da su primila određene vakcine (koje, uglavnom, nisu besplatne kao u našoj zemlji).

Kalendar vakcinacije predstavlja redoslijed i vrstu vakcine i revakcinacije koja je optimalna za određenu dob djeteta. Vakcinisanjem i revakcinisanjem dijete do dobi od punih šest mjeseci bude potpuno zaštićeno od bolesti protiv kojih, zbog nezrelosti imunološkog sistema, nije u stanju pružiti odgovarajući imunološki odgovor.

Svako povećanje broja nevakcinisane djece u jednom kolektivu predstavlja rizik da će doći do proboja kolektivnog imuniteta, i u tom slučaju povećano cirkulisanje uzročnika može “nadvladati” imunitet vakcinisane djece. Koji je realan rizik za dijete ako se roditelji odluče uopće ga ne vakcinisati u našem okruženju? Nevakcinisano dijete je u opasnosti da oboli od bolesti protiv kojih se vakcinišu ostala djeca (jer uzročnici tih bolesti mogu biti prisutni u spoljašnjoj sredini), a prirodna bolest nosi, pored ostalog, i veći rizik od komplikacija i drugih posljedica – invaliditeta i oštećenja. Ispoštujte kalendar imunizacije i zaštitite vašu djecu od dječije paralize – poliomijelitisa, tuberkuloze, difterije, velikog kašlja – pertussisa, morbillije – ospica, rubeole, parotitisa – zaušnjaka, hepatitisa B, bolesti uzrokovane haemophilius influenzae tip B – HiB, tetanusa…