Menu

Kutak za mlade - broj 89

Pripremila Adisa Binakaj
Tema Kutak za mladeČitanje 9 minuta

Svjetsko selo mladih

Sve se više aktuelizira priča opće globalizacije. Da li joj mi pridavali pažnju ili ne, globalizacija se sve više sprovodi i više nije pitanje da li neko prihvata globalizaciju ili ne, ona sve više ulazi u naše živote, obuhvata sve kategorije društva, pa i omladinu. Stoga, neophodno je da se o svemu govori i razgovara s mladima. Bitno je da mladi ljudi između sebe razgovaraju o tome. Svijet je postao jedno veliko selo, sve češće čujemo ovu izjavu. Mladi su oduvijek tražili od zajednice da budu posebno tretirani i da im se pridaje posebna pažnja.


Međutim, treba sagledati i situaciju i s druge strane pa reći da se mladi trebaju izboriti za svoju poziciju. Mladi i bistri umovi su svježi generatori ideja i aktivnosti. Ovo i želimo da kažemo islamskoj omladini koja je svjesna svoga potencijala i mogućnosti. Oni koji su svjesni prilika da urade neko dobro, ponude svojoj zajednici ono što joj može koristiti i unaprijediti. Taj potencijal i mogućnosti nisu više ograničene granicama općina ili država, nego te granice više ne postoje. U svijetu interneta nema granica, i svima se nudi da svoje vidike šire nadaleko i naširoko.

Mladi, na veliku žalost, mogućnosti interneta u većini slučajeva koriste u zabavu ili za razmjenu ideja koje znaju biti nemoralnog karaktera ili određenih izazova koji baš i nisu u domenu nečega pametnog.

Znajući da nas Kur’an podstiče da se potpomažemo u dobročinstvu i pokornosti Allahu, a ne u razvratu i griješenju, muslimanska omladina trebala bi da se povodi tim pravilom.

Eh sada, muslimanska omladina treba da sebe pita zašto se povodi za drugima, a ne “natjera” druge da se povode za njom?! Zar naša omladina nema ništa kvalitetno da ponudi zapadnoj omladini? Zašto su nam cool zapadni jutjuberi, a mi nemamo dovoljno svojih? Zar islamske vrijednosti nisu cool!? Gdje je nestala muslimanska omladina?!

Vrijeme je već odavno da mogućnosti interneta okrenemo u korist muslimanske zajednice. Vrijeme je već odavno da inicijativu i lidersku poziciju na internetu preuzme muslimanska omladina. Oni to mogu i znaju, samo su se malo više uljuljali i uspavali. Mogućnosti postoje, ideja sigurno ima napretek. Ostaje jedino da se počne graditi to globalno svjetsko selo muslimanske omladine. Jedno veliko selo u kojem će omladina da promovira standarde zasnovane na islamskim načelima. Promovirati sve ono što je korisno i na što vrijedi trošiti svoje vrijeme i svoj život. Dunjaluk je prethodnica ahireta, dunjaluk je ispit na kojem ocjenu dobivamo na ahiretu.

Ako nismo u stanju da pravimo odmah veliko svjetsko globalno selo muslimanske omladine, onda da počnemo sa jednom ulicom ili jednom četvrti jednog govornog područja. Nemoj čekati da mladost prođe, nego ugradi od sebe koju ciglu, to će biti tvoj vakuf u gradnji globalnog muslimanskog sela.

Islamski challenge

Čitamo i slušamo o raznoraznim izazovima – challenge koji se šire internetom. Naravno, u tome učestvuje i muslimanska omladina. Zašto da se povodimo za izazovima poput posipanja vodom, koji simbolizira obred krštenja, ili nekim drugim izazovima koji ne šalju nikakvu korisnu poruku, nego znaju ponekad i da završe pogubno po one koji se upuštaju u takve izazove. Zašto muslimanska omladina ne bi, recimo, pokrenula challenge dobročinstva roditeljima, i da to preraste u jedno veliko takmičenje u kreativnosti dobročinstva roditeljima. Kako kreativnije i bolje učiniti dobro svojim roditeljima. Kako bolje i kreativnije učiniti jedan nezaboravni dan u životu svojih roditelja. Ili da se srednjoškolci takmiče u skupljanju džeparca od kojeg će izvesti svoje roditelje na jedan ručak, a potom zabilježiti emocije svojih roditelja i to podijeliti sa drugima širom planete Zemlje. I još je mnogo stvari koje muslimanska omladina može promovirati u tom globalnom internetskom selu.

Generacije morala i humanosti

Nekako se omladina okrenula tom materijalnom svijetu i od malih nogu svoje veze zasnivaju na nekim interesima. Sve se svelo na vanjštinu. Bitno je svijetu pokazati vanjštinu, unutrašnjost nije bitna, suština nije važna. Zar se brinemo samo da tijelo bude sito, a zaboravljamo na dušu. Ta savremena tehnologija napravila je ogromne kratere u međuporodičnim odnosima. Roditelji ne poznaju dovoljno svoju djecu, a ni djeca roditelje. Telefon ili neki drugi uređaj postao nam je bliži i draži od bilo kojeg ukućana. Omladina ne želi da zamisli život bez tih uređaja. Nervozni su i nesretni ako uređaj nija aktivan u njihovoj ruci i ukoliko nije konektovan na mrežu. Pitamo se zašto djevojke ne liče na djevojke, a momci na muškarce. Jednostavno je to. Kada je zadnji put kćerka boravila sa majkom u kuhinji da osjeti tu ulogu majke i radost zbog toga što su se svi ukućani počastili nečim što su njene ruke napravile? Sin više ne pomaže ocu u mijenjanju ulja na autu, montiranju kosilice ili nekim kućnim radovima gdje se priča ona prava muška priča.

Ne koriste se više recepti po kojima se pravi majka i otac. Sada je to nešto sve univerzalno, neke nove formule odgoja ljudi, uloge su se ispreplele, porodice rasturile, mladi se osjećaju izgubljeno u virtuelnom svijetu, ostavljeno i izdano od bližnjih. Sve se opet veže za te neke nove trendove, fazone i cool životne poteze koji su daleko od onoga što islam želi od nas.

Omladina želi da sve dobija na brzaka. Ne žele da dugo čekaju na ispunjenje svojih želja. Ne žele ni da se plaho zahmete oko svega toga. Zaboravljaju da se svaki uspjeh plaća skupo. I Džennet je Allahova skupa roba. Da bi nastao dijamant, potrebno je da prođe mnogo vremena. Sve ozbiljnije stvari zahtijevaju mnogo vremena i truda. Taj lažni zanos uspjeha vodi ih ka kockarnicama, da bi se preko noći bogatili, trgovinom sa svojom čašću, da bi preko noći dolazili do diploma ili radnih mjesta, a sve u cilju da se postigne nešto bez truda i da se ne čeka dugo. Zaboravljaju da tako lažu sebe i ljude oko sebe. Zaboravljaju da grade društvo zasnovano na nezdravim osnovama u kojem treba da provedu ostatak života.

Svaki trud se isplati, i svjesni smo da ćemo i za trud biti nagrađeni kod Uzvišenog Allaha. To su standardi po kojima treba da se vodi muslimanska omladina.

Virtuelna mreža muslimanske omladine

Svi se umrežavaju na razne načine i zbog različitih ciljeva. To je prilika za virtuelne kampove muslimanske omladine. U suri El-Hudžurat Uzvišeni Allah napominje da nas je stvorio od jednog muškarca i žene i na narode i plemena nas podijelio kako bismo se upoznali. Virtuelni kampovi su prilika za to. Kampovi na kojima će se razmjenjivati ideje, iskustva i običaji muslimanskih naroda. Drugi se druže sa muzikom i pjesmama razvratnog sadržaja, a muslimanska omladina ima priliku da se druži i “kampira” sa kur’anskim porukama.

Na tim virtuelnim kampovima mogu da se uče i razmjenjuje mnoge stvari. Mogu da se vraćaju islamske vrijednosti. I sve to može itekako da bude cool, ukoliko mi odlučimo da bude cool. Omladina na Zapadu stavlja sebi standarde, a muslimanska omladina trebala bi da postavlja svoje standarde. Oni za sebe tvrde da su cool, a i naša omladina treba da se osjeća cool. Oni ne žele da se povode za muslimanskom omladinom, a i muslimanska omladina ne treba da se povodi za njima.

Oni se ponašaju kao originali, a ne kopije, a muslimansku omladinu prave kopijom, ne što su sposobniji, nego što im je muslimanska omladina dozvolila.

Na virtuelnim kampovima muslimanska omladina može da proizvodi lidere, da rješava probleme mladih, da učini svijet mlađim.

A što je najbitnije, muslimanska omladina može da nam pomogne da sačuvamo omladinu. Svi smo svjesni da na mladima svijet ostaje. Danas su to mladići i djevojke, a sutra su to roditelji.

Zamislimo samo da se razmjenjuju znanja i iskustva među muslimanskom omladinom. Šta bi sve mogli da nauče jedni do drugih?! A šta bi tek stariji mogli da nauče od mlađih?!

Ništa ne može tako da uljepša dunjaluk kao moralna omladina, koja vodi više brige o karakteru nego o vanjštini i materijalnim stvarima. Svijetu treba takva omladina, jer jedino ona može da nastavi da nosi emanet koji im povjeravaju roditelji.

Omladina je pomogla našeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pa, omladino, pomozite i vi sunnet Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem!