Menu

Medicina i brojevi

Tema Naše zdravljeČitanje 4 minute
U ovom broju pozabavit ćemo se malo brojevima sa kojima se svi susrećemo i čije bismo vrijednosti trebali poznavati, jer mogli bi nam spasiti život. Naime, radi se o vrijednostima tipa: optimalna tjelesna težina, opseg struka, krvni tlak, vrijednosti triglicerida, frekvencija srca ujutro... Najčešće ubojice današnjice su one prouzročene oboljenjima kardiovaskularnog i krvnožilnog sistema, mada je njihovo preveniranje uistinu jednostavno: malo pripaziti na prehranu, unos kalorija, tjelovježbu...
Optimalna tjelesna težina: Za žene optimalna brojka pri unosu kalorija (kcal) je oko 2000 kcal dnevno. Za muškarce taj broj penje se na otprilike oko 2550 kcal dnevno. Ako biste zapitali svoje srce – sve iznad toga je previše.Dakle, trebamo jesti da tijelu obezbijedimo energiju potrebnu za normalno funkcioniranje, a nikako se prepuštati vanrednim gastronomskim degustacijama.

Opseg struka: Sa stanovišta kardilogije opseg struka bitniji je pokazatelj nego što je brojka koju pokazuje kazaljka na vagi. Jer, uprošteno kazano, masne stanice nisu samo skladište za dodatne kalorije koje tijelo ne može pravovremeno sagorjeti. Radi se o tome da kad je tjelesna mast zapakirana u trbuhu, unutar i okolo unutarnjih organa, dolazi do pokretanja hemijskih procesa pri kojima masne stanice kreću otpuštati upalne hemijske tvari. Za rezultat imamo da se rizik od srčanog udara povećava, jer takvi upalni procesi povećavaju aterosklerotične procese. Kako popularno naslage oko struka zovemo “šlaufom” , lijepo bi bilo znati kad postaje preširok te vam ugrožava zdravlje. Trebali biste podijeliti opseg struka na najužem dijelu sa opsegom bokova na najširem dijelu. Broj koji dobijete ukoliko prelazi vrijednost 0.90 u muškaraca i 0.85 u žena ukazuje na centralnu pretilost. A sam opseg struka ne bi smio biti veći od 88 cm za žene i 102 cm za muškarce.

Vrijednosti (razina) holesterola: Ne postoje spoljašnji znaci po kojima možemo odrediti razinu holesterola, to dakako mogu samo krvne pretrage. Važno je da znate vrijednosti ne samo ukupnog holesterola, već i razine dobrog (LDL) i lošeg (HDL) holesterola. Ukupan holesterol trebao bi biti ispod 5,2 milimola po litri, HDL ispod 3,5 miliola po litri i najmanje 1,3 milimola dobrog LDH.

Krvni tlak: Sila kojom krv djeluje na stijenke naših arterija pada i raste tijekom dana. Kada ostane povišen, govorimo o hipertzenziji ili visokom krvnom tlaku, koji nosi povećan rizik za moždani i srčani udar.Vrijednost od 140 / 90 milimetara žive ili više smatra se povišenom, ali i ako vam je tlak između 120/80 i 139/89 spadate u rizičnu skupinu i trebali biste poduzeti određene korake u saradnji sa vašim internistom, kao i povećati konzumiranje voća i povrća bogatog kalijem.

Trigliceridi su tvari koje se otpuštaju iz masnog tkiva kad tijelo između obroka treba dodatnu energiju. Normalno je da svi imamo određenu vrijednost triglicerida u krvi, ali povišene koncentracije su jako opasne pogotovo za žene i u vezi su sa oboljenjima koronarnih arterija. Normalna razina triglicerida je ispod 1,7 milimola po litri.

Jutarnja frekvencija srca: Dobit ćete je redovitom provjerom broja otkucaja srca u minuti tokom mirovanja. Normalna srčana frekvencija u mirovanju je od 60 do 90 otkucaja u minuti. Osobe sa nižom frekvencijom su u dobroj formi i njihov srčani mišić je u dobrom stanju. Ali ukoliko ne vježbate redovito, a vaša je frekvencija niža od normalne, kažite to svom internisti jer to može biti jedan od simptoma bolesti srca i krvnih žila.

Ovih nekoliko vrijednosti su ključni brojevi za očuvanje srca, krvnih žila kao i preveniranje moždanih i srčanih udara. Zato bi bilo lijepo da malo pažnje obratite na njihove vrijednosti.

(Korištena literatura: Ligappa V.R., Physiology Medicine: A clinical Approach to Basic Medicical Physiology, McGraw- Hill / Appeltone Roed A. , Homeostaze physiology, 5th edition, 2005)