Menu

Mikrosan- nevidljivi neprijatelj vozača

Tema Naše zdravljeČitanje 4 minute
Nerijetko se svi susrećemo sa komičnim situacijama do kojih nas umor može dovesti. Poput tog da mobitel odložite u frižider ili posolite kafu, sasvim slučajno naravno. Za to možete okriviti epizode mikrosna (eng. microsleep-MS), usljed kojeg pojedine moždane stanice u želji da se odmore dožive kratak san, kratke treptaje, pri čemu je ostatak mozga u potpunosti budan.
Ovaj fenomen direktno je pojašnjenje za mnoge iracionalne stvari koje znamo učiniti dok smo iscrpljeni, poput zaboravljanja po što smo krenuli, ili traženja ključeva koji su nam u ruci ili naočala koje su nam na očima. Ispitivanja na Sveučilištu Winscosin pokazala su kako određene regije mozga mogu „spavati“, bolje kazati biti neaktivne, uprkos tome što je tijelo budno i fizički aktivno. Što je neko duže vremena budan to doživljava više epizoda mikrosna. To je i jedan od razloga što u stanju fizičkog umora imamo slabiju koncentarciju i više griješimo pri rješavanju zadataka koji su postavljeni pred nama.

Naš mozak nam zapravo na krajnje suptilan način pokušava poručiti kako bismo se trebali odmoriti. Ovaj fenomen ponekad može proizvesti komične situacije poput gore navedenih, ili dovesti do nekih ne tako komičnih stanja kao kad padnete test radi manjka koncentarcije, ali tanka je crta koja dijeli ovaj fenomen od komičnog i pretvara ga u tihog ubojicu. To su najbolje iskusili vozači ili ljudi koji rade u noćnim smjenama posebice na velikim postrojenima. Jedan trenutak, djelić sekunde i život(i) su ugroženi ili ugašeni.

Znate onaj poznati osjećaj umora dok ponekad vozite automobil posebno dugim i monotonim dionicama? I tako biste rado samo na sekundu sklopili oči. Radi se o gubitku koncentracije usljed nedovoljno sna. Sve se dešava u djeliću sekunde i vi toga niste gotovo niti svjesni. Zapravo u tim djelićima sekunde vi i niste svjesni, niti sebe niti svijeta oko sebe. Ali sekunda ili njezin djelić u vožnji predstavljaju ogromnu razdaljinu i za to vrijeme može se dogoditi mnogo toga.

Zastrašujući je podatak da je preko 45% ispitanika u Velikoj Britaniji doživjelo epizode mikrosna koje su trajale i po nekoliko sekundi. Neurofiziološka ispitivanja su pokazala da epizoda mikrosna može trajati čak i do deset sekundi.

Vozački umor se najčešće javlja na dugim dionicama autoputa. Očni kapci počinju da se zatvaraju i osoba za volanom polako gubit kontakt sa stvarnošću dok mozak jednostavno ne utone u san. Nakon nekoliko trenutaka iznenada se budi, najčešće usljed naglog pokreta glave a koji je siguran znak da ste doživjeli mikrosan. Mikrosan vas drži u stanju između stvarnosti i sna.

Znakovi koji prethode fenomenu mikrosna mogu biti različiti: često zijevanje, smanjena koncentracija, umorne i bolne oči, usporene reakcije, dosada, rijetki ali nagli pokreti volanom, otežano održavanje pravca.

Kada prepoznate znakove koji donose mikrosan, najbolje će biti da čim prije napravite kratku stanku, zaustavite automobil na najbližem stajalištu, malo prošetate, popijete kafu, umijte se. Ali najbolje rješenje i savjet protiv mikrosna je da odspavate malo.

Možda ćete na krajnje odredište doći malo kasnije, ali doći ćete bezbjedno, bez da ugrozite bilo vaš bilo tuđe živote.

 

(Korištena literatura: International Classification of Sleep Disorders Diagnostic and Coding Manual; Predicting Accident Probability from Frequency of Microsleep Events. In World Congress on Medical Physics and Biomedical Engineering.)