Menu

Mjesec Kur'ana

Pripremio Edis Vejselović
Tema Dječiji kutakČitanje 7 minuta
Dok se sunce ukazivalo na horizontu, Amina je poslije sabah-namaza pakovala svoje stvari koje će sa sobom ponijeti. Ide na selo, kod djeda i nene. Proljeće zna biti kišno pa Amina uvijek ponese više odjeće u slučaju da okisne dok je vani. Iz želje da što prije stigne, Amina se užurbano spremala, pa prije doručka zamoli oca da je povede. Doručkovat će kod djeda i nene, nena pravi najukusniju pogaču.
Kao i pred svaki ramazan, djedo i nena imaju običaj da sve u kući i oko kuće detaljno urede, dočekujući dragog gosta koji dolazi jednom godišnje, unese puno radosti i berićeta u kuću, ostane mjesec dana i onda ode. Amini je zaista drago da na ovaj način učestvuje u dočeku ovog dragog gosta. Na selu kod djeda i nene Amina je započela i svoje prve postačke dane. I one dane kada bi jedan dan postila do podne, pa i sljedeći dan, a onda to nena "našije" i bude jedan cijeli dan. A, cijeli komšiluk je znao kada je Amina ispostila svoj prvi cijeli dan i kako se obradovala iftaru. Hvalila se Amina svima.

Stigavši na selo, Amina zateče djeda i nenu kako još piju jutarnju kahvu. Oni rado prihvatiše Aminu u svoje društvo, a nena odmah pristavi Aminin omiljeni čaj. "Baš sada pričamo kako nam ove godine ramazan dolazi u lijepo vrijeme, u proljeće", reče djed i nastavi: "Dani su još kratki, vrijeme prijatno, a ni teravija-namaz nije kasno, tako da ćemo, uz Allahovu pomoć, s lakhoćom ispostiti ovaj mjesec ramazan. Amina je zamišljeno gledala u djeda. Poslije kratke tišine, Amina povika: "Izračunala sam da je meni ovo, ako Bog da, treći ramazan koji ću cijeli ispostiti." Djed se nasmija, pa reče: "Mašallah, baš si vrijedna. Ako Bog da, ovog ramazana i hatmu da proučiš." Amina bī malo zatečena ovim djedovim očekivanjem, a s druge strane bī joj i drago da ima novi cilj za ovaj ramazan, pa reče: "To baš i nije lahko, djede, ali potrudit ću se, uz Allahovu pomoć." "Naravno, dijete drago, ništa nije lahko dok Allah Uzvišeni ne olakša. Napravi plan i upućuj dovu da te Allah pomogne da ostvariš svoj cilj, jer ramazan je mjesec Kur'ana", odgovori djed.

"Često sam čula da je ramazan mjesec Kur'ana, ali ne razumijem zbog čega je to tako", zbunjeno će Amina. Djed se nasmiješi i upita Aminu: "Sjećaš li se one priče prije spavanja kada smo pričali da je melek došao poslaniku Muhammedu, alejhis-selam, i da mu je govorio riječi 'ikre'?" "Sjećam se te priče, ali ne znam zbog čega je ramazan mjesec Kur'ana", odgovori Amina. "Dobro, ispričat ću ti", reče djed, pa nastavi: "Muhammed, alejhis-selam, prije nego što je postao poslanik, volio je da se osami s vremena na vrijeme. Na taj način mogao je nesmetano da razmišlja o Allahovom stvaranju. Tako je zanoćio tog mjeseca ramazana u pećini Hira. Tada je Allah u Noći kadr poslao meleka Džibrila poslaniku Muhammedu, alejhis-selam. Melek Džibril došao je u ljudskom liku, stavio svoje obje šake na prsa Poslanika, alejhis-selam, i rekao mu: "Muhamede, uči!" Uplašen i zatečen ovim prizorom, Muhammed, alejhis-selam, odgovori da ne zna učiti. Džibril, alejhis-selam, ponovo po drugi put stavi svoje šake na prsa Poslanika alejhis-selam, i reče mu "Muhammede, uči!" Poslanik, alejhis-selam, ponovo odgovori: "Ja učiti ne znam." Zatim melek Džibril i po treći put svoje ruke stavi na grudi Poslanika, alejhis-selam, i zatraži od njega da uči. I ovaj put Muhammed, alejhis-selam, odgovori da ne zna učiti. Tada Džibril reče Poslaniku, alejhis-selam, da ponavlja za njim: "Ikre! -- Čitaj, u ime Gospodara svoga, Koji stvara, stvara čovjeka od ugruška! Čitaj, plemenit je Gospodar tvoj, Koji poučava peru, Koji čovjeka poučava onome što ne zna." To su bili ajeti s početka sure El-Alek. Ovo je bila prva objava s kojom je Muhammed, alejhis-selam, postao poslanik. U naredne dvadeset tri godine melek Džibril prenio je Muhammedu cijeli Kur'an kao Allahov govor. Noć u kojoj je počela prva objava je znači, Noć kadr, nalazi se u zadnjoj trećini mjeseca ramazana, pa se zato i ramazan još naziva mjesecom Kur'ana jer je u njemu i započeto njegovo objavljivanje."

"Znači da je Noć kadra odabrana jer je u njoj počela objava?!", upita Amina.

"Upravo tako. Noć kadra je posebna jer se u njoj desila prva objava, i zato je vrednija od hiljadu mjeseci u kojima nema te noći. Ona nam je prilika da uz malo truda i napora zaradimo mnogo dobrih djela", reče djed i nastavi: "I još nešto! Svakog mjeseca ramazana melek Džibril dolazio je Poslaniku, alejhis-selam, da sluša Poslanikovo učenje i tako preslušava Poslanika, alejhis-selam. I Poslanik, alejhis-selam, tako bi mu svakog ramazana po jednom proučio cijeli Kur'an. Ako i ti proučiš cijeli Kur'an u ramazanu, znači da slijediš praksu našeg dragog Poslanika, alejhis-selam."

Amini se dopala ideja da prouči cijeli Kur'an u mjesecu ramazanu pa sramežljivo upita djeda: "Je li ti uspijevaš da proučiš cijelu hatmu u mjesecu ramazanu, djede?"

Djed se nasmija: "Trudim se. I znaš, odat ću ti svoju tajnu. Prije svakog namaza proučim po dvije stranice iz Kur'ana. Isto tako proučim i po dvije stranice poslije svakog dnevnog namaza. Na kraju dana, to je obavljenih pet dnevnih namaza i proučenih dvadeset stranica, što je jedan džuz. I tako svakog dana, do kraja mjeseca ramazana proučim svih trideset džuzova. Moja tajna je u postavljanju malih, dnevnih ciljeva koji na kraju daju veliki rezultat", reče djed. "Pa to je sjajna ideja, djede", veselo poskoči Amina, "tako ću uspjeti i ja."

Djed je zagrli i reče: "Naravno, draga moja, ali upamti da se djela vrednuju prema nijetu koji imaš i da za svaki proučeni harf imaš nagradu, a nagrada je u mjesecu ramazanu još puno veća."

Nek nam je svima mubarek mjesec ramazan!