Menu

Odabrani dan

Tema Dječiji kutakČitanje 4 minute
Osvanuo je najbolji dan u sedmici -- petak. Allah Uzvišeni odlikovao je petak nad ostalim danima, a petak u mjesecu ramazanu još je posebniji. U Abdullahovom i Amininom domu svaki je petak proticao u znaku ibadeta. Nakon sabah-namaza djeca zajedno s roditeljima čitaju suru El-Kehf, za koju je Poslanik, alejhis-selam, rekao da je svjetlo svom učaču između dva petka, a nakon doručka Abdullah se priprema za džuma-namaz baš onako kako je to Poslanik, alejhis-selam, preporučio: okupa se, namiriše, obuče čistu odjeću. Ovog prvog petka u mjesecu ramazanu Abdullah je bio još ushićeniji i pažljivo je odabrao najljepše odijelo koje je imao da obuče za džumu.
Petkom Abdullah u džamiju odlazi isključivo pješice. Poslanik, alejhis-selam, rekao je da će onaj ko se uputi prema džamiji da obavi džuma-namaz za svaki korak do džamije biti nagrađen. Tako je i ovog petka Abdullah poranio da u džamiji klanja nafilu, prije početka džuma-namaza. Na putu do džamije Abdullah upita oca:

-- Babo, zašto se za petak kaže da je najodabraniji dan u sedmici?

-- Zato što je Poslanik, alejhis-selam, rekao da je petak najbolji dan u kome je granulo sunce: u njemu je stvoren Adem, u njemu je uveden u Džennet i izveden iz njega. Isto tako i Sudnji dan će nastupiti u petak. Osim ovog, postoji još mnogo drugih hadisa koji govore o vrijednosti petka. Petkom se klanja džuma-namaz. To nam je i prilika da nam Allah Uzvišeni oprosti neke od naših manjih grijeha. Poslanik, alejhis-selam, obavijestio nas je da će onome ko se abdesti i potom ode na džumu i pažljivo sasluša hutbu, ne progovarajući, biti oprošteni mali grijesi koje počini do naredne džume. Još jedno djelo koje trebamo raditi petkom jeste donošenje salavata na našeg poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, koji je rekao: 'Ko na mene donese jedan salavat, Allah će na njega donijeti deset.' Zato ne smijemo dopustiti da nam prođe petak a da ne uradimo što više ovih dobrih i bogougodnih djela za koja nam je Allah Uzvišeni obećao velike nagrade. I reći ću ti još nešto u vezi sa petkom što, vjerujem, još ne znaš: u svakom petku postoji trenutak u kojem se dove primaju i ako u tom trenutku za nešto moliš Uzvišenog Gospodara -- On će ti to dati. Zato petkom trebamo učiti što više dove ne bismo li potrefili taj trenutak u kojem se dove primaju.

Ove očeve riječi obradovaše Abdullaha i on odmah poče doviti Allahu, u nadi da će njegove dove biti primljene. Za vrijeme džuma-namaza Abdullah je mirno sjedio, pažljivo slušao šta imam u hutbi govori i onda klanjao za njim.

Nakon džuma-namaza Abdullah ispriča sestri šta je naučio o danu petka, a ona radoznalo upita:

-- A kako ćemo znati kad je taj čas u kojem se dove primaju?

-- Ne znamo, to samo Allah Uzvišeni zna. Zato mi trebamo u noći prije džuma-namaza, pa sve do akšam-namaza u petak, što više zikriti, donositi salavata na Poslanika, alejhis-selam, i upućivati Allahu što više dova. Možda neka bude upućena baš u tom momentu kad se dove primaju -- odgovori Abdullah.

-- U pravu si -- reče Amina -- i zato ću ja ostatak ovog odabranog dana u ovom odabranom mjesecu još intenzivnije zikriti, doviti i donositi salavate na Poslanika, alejhis-selam, jer su u ovom danu i u ovom mjesecu i nagrade od Allaha Uzvišenog posebnije i veće.