Menu

Osvrt na knjigu Razlozi jačanja i slabljenja imana

Tema Ostale temeČitanje 7 minuta

Abdurrezzak el-Bedr, Razlozi jačanja i slabljenja imana, El-Kelimeh, Novi Pazar, 2021. godine, broj strana: 144.

Nema sumnje da vjerovanje ima najveće mjesto u životu muslimana. Na ličnom planu ispravnost vjerovanja donosi iskrenost, odlučnost i duševnu i ideološku smirenost, a na društvenom planu vjerovanje je garancija čvrste zajednice, izgrađene na stabilnim temeljima.

Upravo nam autor u uvodu ovoga djela ukazuje na to da "svako dobro na dunjaluku i Ahiretu vraća se na vjerovanje i njegovu ispravnost i skladnost. Koliko samo koristi proizlazi iz vjerovanja i koliko su njegovi plodovi zreli i ukusni! Doista su ishodi vjerovanja korisni i stalni... Ukoliko musliman želi da bude uspješan, njegova posvećenost vjerovanju mora biti veća od posvećenosti bilo čemu drugom".

Ovoj temi trebamo posvetiti posebnu pažnju jer "zaista u spoznaji razloga jačanja i slabljenja imana kriju se velike i mnogobrojne koristi. Svaki je pojedinac dužan da spozna uzroke jačanja i slabljenja imana i bude posvećen toj spoznaji, jer iman čini čovjeka potpunim. Iman je put uspjeha i sreće. Zbog imana Allah uzdiže deredže čovjeku na dunjaluku i Ahiretu. Iman je uzrok svakog trenutnog i budućeg dobra. Čovjek neće upotpuniti iman sve dok ne spozna uzroke i puteve njegovog jačanja".


Ostatak teksta dostupan samo za pretplatnike