Menu

Pogubnost bijelog šećera

Tema Naše zdravljeČitanje 4 minute
Nakon bajramskih blagdana i trpeza sa raznovrsnim jelima, posebno tradicionalnim slasticama, mislim kako je pravo vrijeme progovoriti riječ-dvije o bijelom šećeru i njegovom pogubnom dejstvu na naš organizam.
Bijeli kristalni šećer, koji je u većini naših domaćinstava nezamjenjiv kad su u pitanju slastice i zaslađivanje napitaka, uistinu spada u kategoriju namirnica koja izaziva ovisnost, samim tim i povećano unošenje, a što prilikom pokušaja redukcija i kontrole potrošnje dovodi do gotovo pravih apstinencijskih kriza. Njegova vodeća uloga u savremenim bolestima današnjice neupitna je. Postavlja se pitanje kako se ove namirnice sličnoj narkotiku, zapravo riješiti? Danas je toliko sveprisutan u prehrambenoj industriji da se ne bi mogao zamisliti gotov proizvod bez dodanog šećera. Ne znam da li ste upoznati, ali prije nekoliko stoljeća šećer je bio rijetkost, a kao zaslađivač korištena je mrkva. Da, mrkva. Možete li danas zamisliti da kolač zasladite mrkvom? Ne, naravno. Jer naši receptori o šećeru ovisni ne mogu prepoznati više slatke molekule u korijenu mrkve. A sigurno ste čuli do sad barem jednom izjavu kako ni šećer nije sladak kako je nekad znao biti.

Pao vam je šećer? Umorni ste, razdražljivi, nemotivirani i slabog raspoloženja? Niste jedini. Studije pokazuju da preko 75% ljubitelja slatkiša pokazuje ove simptome.

Šećer uzrokuje nadraženost nervnog sistema, izaziva depresiju, promjene raspoloženja i slabiju koncentraciju jer ima jako izražen rebound efekt, što bi značilo da nakon početne ugode i uzbuđenja slijedi neugoda i pad energije.

Šećer izaziva ovisnost kao svaki drugi narkotik, ali nažalost, to je narkotik koji je legalan, dostupan i vrlo jeftin.

Previše šećera u prehrani dovodi do nastanka proteoglikana u mozgu koji smanjuju nervne impulse i dovode do toga da sporije mislite i slabije pamtite.

Ukoliko se liječite od neke bolesti, a istovremeno jedete slatko jer želite svaki dan malo slatkog -- liječenje pada u vodu. Nije moguće liječiti nijednu bolest ako ne izbacite šećer iz prehrane.\ Određene studije ukazuju na to da skoro svaka bolest započinje u gušterači. Tu treba započeti i liječenje.\ Inzulinska rezistencija i nemogućnost tijela da kontrolira šećer u krvi dovodi do poremećaja u radu svih ostalih hormona, a kao posljedica toga smanjuje se aktivnost organa.

Kako će onda smršaviti ljubitelji slatkiša? Preko 42% njih je depresivno. Redovito jedenje slatkog izaziva depresiju. I ovisnost. Što znači redovito? Svaki dan, barem nešto slatko. Depresivna osoba nema motivacije. Da se motivira, posegnut će za slatkim. Tako nastaje začarani krug.

Svakodnevno uzimanje slatkiša je nepotrebno i pretjerano, i sigurno vodi u bolest. Možda vam se ne čini da su akne na licu ili česte upale mjehura ili umor značajni simptomi, ali oni vode u ozbiljne dijagnoze uz koje ide smanjena radna sposobnost i smanjena životna motivacija.

Način na koji slatko utječe na naše tijelo mnogo je kompleksniji nego samo debljanje. Ustvari, ako jedete šećer svakodnevno, gotovo svaki dio vašeg tijela osjeća posljedice, a to su loše vijesti za vaše zdravlje, kako u kratkoročnom, tako i dugoročnom pogledu.

U narednom broju nastavit ćemo sa ovom temom, osvrnuti se malo na metabolizam i posljedice, i dati vam savjete kako da zamijenite bijeli šećer zdravim zamjenama.