Menu

Proljetna detoksikacija i simptomi zimskog umora

Tema Naše zdravljeČitanje 4 minute
Zima polahko odlazi i proljeće nagovještava svoj dolazak. Organizam smo u većini slučajeva opteretili malo kaloričnijom i nezdravijom hranom, a ne treba zaboraviti ni smanjene aktivnosti i boravak u zatvorenom prostoru kao i aerozagađenja prisutna u našim gradovima.
Najbolje što za svoj organizam nakon dugog zimskog perioda možete učiniti jeste proljetna detoksikacija ili jednostavnije čišćenje organizma od toksina i raznoraznih otrova koji su se nakupili u našem tijelu.

Vodeće i vrhunske svjetske klinike poput Mayo klinike insistiraju na sprovođenjima detoksikacije nakon smjene godišnjih doba. Zašto? Jer je to najbolji period i najaktivnija je izmjena tvari i materija kako u čovječijem tijelu tako i u samoj prirodi. Detoksikacija nužno ne znači nešto mnogo skupo i kontrolirano od stručnog osoblja ukoliko se radi o zdravim osobama bez ozbiljnijih dijagnoza.

Kako se radi proljetna detoksikacija? Bit će potrebno da izdvojite deset dana i uvedete neke male promjene u svakodnevnoj prehrani i aktivnostima. Opskrbite se bocama sa čistom izvorskom vodom, vitaminima i mineralima, zelenim čajem i citrusnim voćem poput grejpa i limuna. Jutro biste trebali započeti ispijanjem pola litra čiste vode. Nakon tog lagana šetnja i vožnja kućnim biciklom uz otvoren prozor. Ponovo nakon toga pijete vodu i to na svaka dva sat po pola litra. Kao obroke i međuobroke uzimajte grejp i limun. Tjelesnu aktivnost poput šetnje ili tjelovježbe trebali biste imati barem još jednom tokom dana. Pred spavanje poželjno je da pijete zeleni čaj svježe kuhan i bez zaslađivača. Redovito uzimajte vitamine i minerale. Prvi dan ili dva osjećat ćete se možda malo iscrpljeni i poželjeti nešto slatko, što je sasvim normalna reakcija organizma. Ali nikako se nemojte prepustiti toj želji. Dani koji slijede donijet će vam olakšanje i veliki priliv energije koji će vas iznenaditi.

Nakon desetog dana pažljivo se uvedite u predstojeće dane bez detoksikacije. Krenite sa laganim voćnim doručkom, svježe cijeđenim sokom narandže i voćnim jogurtom sa malo mliječne masti i eventualno zaslađenim medom ili stevijom (biljka sladunjavog okusa, koja potječe iz Južne Amerike). Poželjno je da kombinirate jogurt sa bobičastim ili šumskim voćem.

Ukoliko mislite da vam detoksikacija nije potrebna, pročitajte koji su simptomi zimskog umora i nedostatka pojedinih vitamina. Ukoliko na više od tri odgovorite potvrdno, detoksikacija vam je više nego potrebna.

Tromi ste i imate želju da spavate skoro stalno? Niste odmorni ni nakon večernjeg sna ni onog preko dana? Budite se praktično umorni? Nemate snage za uobičajene aktivnosti? Lahko ostajete bez daha i imate kratak dah? Osjećate otkucaje srca i napor koji čini dok radi? Umarate se zbog najmanje sitnice? Koža vam je ispucala i suha i ljuspa se? Kosa vam se masti i pojavljuje se perut? Budite se sa zadahom i neprijatnim mirisom u ustima?

Zbog jednoličnije zimske hrane pojavio se i nedostatak vitamina i minerala?

Slabe kosti ukazuju na nedostatak vitamina A, C, D i K, kao i hroma, cinka, magnezija i molibdena.

Česti grčevi u stopalima i listovima praćeni zatezanjem mišića. U tim slučajevima, vrlo je često riječ o nedostatku magnezija, kalcija i kalija, koji utječu na razvoj i rad mišića.

Oštećena kosa koja se lomi ukazuje na nedostatak vitamina B5, B6, B12, biotina ili hlora. 

Slab imunitet može da nastane i usljed nedostatka vitamina A, C, D, E, kao i hroma, selena, magnezija i cinka.

Problemi sa kožom: akne, ekcem, staračke mrlje kao i drugi kožni problemi koji mogu nastati kao rezultat nedostatka vitamina A, B3, B8, C, E, biotina, omega 3 masnih kiselina, bakra, selena ili cinka. 

Problemi sa varenjem. Često uzrok ovih problema leži u nedostatku vitamina B12, C, D, E, K i gvožđa, selena, magnezija ili cinka. 

Ukoliko ste se pronašli u barem tri navedena simptoma, potrebna vam je detoksikacija, uzimanje suplemenata u prehrani, i time ćete u proljeće ući spremni i prilagođeni.

 

(Korištena literatura: James Scala, Ph.D, 2000. The New Eating Right For A Bad Gut. Dr V. Daničić, 2012, Vitaminologija.)