Menu

Samo zdrav osmijeh je lijep osmijeh (drugi dio)

Tema Naše zdravljeČitanje 4 minute
Nastavak priče o lijepom i zdravom osmijehu vodi nas dalje u razmatranje ostalih faktora rizika, koji su u stomatologiji i medicini pod kategorijom "općeg karaktera", i tu ubrajamo dob, prehranu, stres, ostala oboljenja. Među prvim od tih čimbenika svakako je dob, jer starenjem i organizam slabi kao i imunološke sposobnosti te primjerice parodontitis kod starijih osoba brže napreduje, jače je izražen i prognoza je nepovoljnija. Starija populacija trebala bi više voditi računa o oralnoj higijeni, posebice prevenciji kao i općem stanju organizma. No, to naravno ne znači da mlađi te iste aspekte trebaju zapostaviti.
Prehrana je od velike važnosti za zdravlje zubi i zubnog mesa. Neizbalansirana prehrana oslabljena vitaminima i mineralima, veći unos šećera kao i mnoge redukcijske dijete, osim što smanjuju obrambenu moć organizma, negativno utječu na sam tok parodontne bolesti. Stres kao okidač za mnoga oboljenja niti ovdje nije izuzetak, ali treba naglasiti da i odlične vijesti i novine mogu izazvati stresne epizode. Tu prije svega ubrajamo pubertet, adolescenciju, period trudnoće, vrijeme nakon poroda i slično. Recimo, u razdoblju puberteta pod utjecajem hormona dolazi do povećanja zubnog mesa i stvaranja dubljeg prostora između zuba i mesa, što samim tim dovodi do zadržavanja plaka i razvitka upale. Slične promjene dešavaju se i u trudnoći. Bolesti tipa dijabetesa i nekih oblika krvnih bolesti također pogoduju razvitku i tijeku parodontnih bolesti.

Da bismo imali i zadržali zdrav i lijep osmijeh, moramo uistinu uvesti samo male promjene u svakodnevnicu. Kad to sve pretočimo u riječi i stavimo na papir, može se pomisliti kako to sve zahtijeva dosta vremena truda i požrtvovanosti. I jeste tako. Ali samo oni koji su ostali bez svog zuba ili svojih zubi, pa u konačnici nose različite stomatološke nadomjestke, znaju, da ma koliko savršeni i skupi bili, ne mogu nikad zamijeniti vrijednost pravog zuba. I zato, iako njega zubi zahtijeva od nas i vrijeme i trud i sredstva, vrijedno je truda i zdravog i lijepog osmijeha! Kako bismo sačuvali lijep i zdrav osmijeh, moramo poduzeti sljedeće:

● Hraniti se raznovrsno i uravnoteženo, kako bismo unijeli sve neophodne nutritijente.

● Izbjegavati brzu hranu i gazirana pića i napitke.

● Redovito pranje zubi (dva puta dnevno, ujutro i navečer, kao i poslije svakog obroka).

● Koristite obavezno zubni konac, jer samo pranje četkicom nije dostatno kako bi se otklonile sve naslage u zubnom međuprostoru.

● Koristite adekvatnu zubnu pastu i četkicu. Naučite pravilne tehnike četkanja zubi. Upitajte svog stomatologa, bit će više nego sretan da vas uputi.

● Redovito mijenjajte četkicu za zube (najidealnije svaka četiri mjeseca).

● Koristite antibakterijske otopine kao i zubne vodice obogaćene fluorom i pripravke koji sadrže hijaluronsku kiselinu.

Isti savjeti vrijede i za osobe koje nose proteze, keramičke zube ili kapice na zubima. Svoje dijete redovito odvodite stomatologu i nikad, ama baš nikad, ga ne plašite odlaskom "kod zubara"! Jednom za sva vremena razriješite sa zabludom da mliječne zube ne treba liječiti i popravljati jer će ionako ispasti. To je toliko rasprostranjena zabluda da zaslužuje cijelo poglavlje. Mliječni zubi, iako kratkotrajni, imaju višestruku i važnu ulogu. Čuvaju mjesto za svoje nasljednike (trajne zube), omogućuju normalan rast i razvoj čeljusti te pravilno žvakanje. Sudjeluju u stvaranju glasova i omogućuju jasan govor. Tu je i estetski aspekt, što ima utjecaj na pravilan psihološki razvitak djeteta i njegovo samopouzdanje. I posljednje, mada ne od manje važnosti – odlazite stomatologu redovito radi preventivnih pregleda i stručnog mišljenja.

(Korištena literatura: J Dent Educ 2012, Case-based learning in clinical course, Journal of Stomatology 2012/2013, General Health of Dentist, Alina puriene)