Menu

Urinarne infekcije

Tema Naše zdravljeČitanje 4 minute

Urinarne infekcije su problem s kojim se podjednako suočavaju i muškarci i žene.

Infekcije urinarnog trakta su stanja koja se vrlo često susreću u urološkoj praksi. Govorimo, dakle, o upalnim bolestima mokraćnog sistema koje spadaju u heterogenu skupinu bolesti koje se razlikuju po uzročnicima, metodama dijagnostike i liječenja. Jasno, i prevencija je različita.


Mada do upala mokraćnog sistema najčešće dovode mikroorganizmi, treba znati kako postoje i bolesti neinfektivne prirode čiji uzrok još nije dovoljno razjašnjen. Najčešća upala s kojom se u praksi susrećemo jeste uretritis. Radi se o upali uzrokovanom mikroorganizmima, najčešće uzlaznom kolonizacijom crijevnih bakterija iz donjeg dijela mokraćne cijevi (uretre) prema mokraćnom mjehuru, dovodeći tako do upalne reakcije mokraćne cijevi – uretritis i sluznice mokraćnog mjehura – cistitis. Zajednički naziv ovih upala u praksi je upalnabolest donjeg mokraćnog sistema. Kod žena bez iznimke postoje istodobno, dok je u muškarca cistitis iznimno rijetka bolest, a uretritis je učestao posebno kod mlađih spolno aktivnih muškaraca (spolno prenosive infekcije).

Potrebno je razlučiti dvije vrste upalnih bolesti urogenitalnog trakta: komplicirane i nekomplicirane.

Nekomplicirane infekcije nastaju već prije spomenutom bakterijskom kolonizacijom morfološki i funkcijski urednog trakta, te ne zahtijevaju druge oblike terapije izuzev antibiotika i općih potpornih mjera. Tipična bolest tog tipa je recidivirajući bakterijskicistitis u žena. Kao terapija uključuju se antibiotici širokog spektra uz obilnu hidrataciju.

Komplicirane infekcije odnose se na upalnu bolest kod bolesnika sa postojećom neke morfološke (strukturalne) ili funkcijske bolesti urotrakta. Kod takvih bolesnika učinkovitost antibiotske terapije se umanjuje te se i sama upala ne može izliječiti bez otklanjanja osnovne bolesti mokraćnog sistema. Takvi bolesnici tretiraju se i hirurški i medikamentozno.

Treba naglasiti kako gotovo svaka urološka bolest može izazvati bakterijsku upalu, a takvoj prognozi osobito su skloni oboljeli od dijabetesa i stariji bolesnici kod kojih je imunološki sistem oslabljen usljed postojanja hroničnih oboljenja. Kamenac mokraćnog sistema najčešća je urološka bolest koja dovodi do infekcije i čini je kompliciranom. Postoji i vrsta kamenca (struvitni konkrementi) koji i nastaju zbog inficirane mokraće.

Nadalje, suženje (striktura) mokraćne cijevi i uvećanje prostate su česti uzroci infekcije koji zahtijevaju hirurški pristup. Uzroci upalnih komplikacija mogu biti i urogenitalni tumori imalforacije urotrakta. Od funkcijskih poremećaja treba izdvojiti poremećenu inervaciju mjehura – neurogeni mokraćni mjehur, koji neizbježno dovodi do infekcije urotrakta i nastanka kamenca u mjehuru. Neki oblici neurogenog mjehura direktno oštećuju i funkciju gornjeg mokraćnog sistema. Nadalje, kateterizacija i druge endoskopske pretrage urološkog bolesnika izlažu povećanom riziku infekcije.

Infekcije mokraćnog sistema mogu biti bezazlene i vrlo lahko rješive, ali i prvi znak, dakle alarm koji ukazuje na postojanje druge bolesti koja podržava infekciju. Time se tvori nemio začarani krug komplikacija koje mogu ugroziti bolesnika i imati i fatalan ishod. Pravilno usmjereno liječenje, javljanje ljekaru i pridržavanje terapije pomoći će vam da očuvate zdravlje urotrakta.

U narednom broju obratit ćemo pozornost na to kakve komplikacije može polučiti neliječena upala mokraćne cijevi i što trebamo učiniti da to ublažimo i spriječimo.

(Korištena litertura: Boron W.F., Boulpaep E.L. Medical Physiology, Elsevier Saunders 2005. Silverthotn D.U. Human Physiology An Integrated Approach, Pearson International Edition, 2007.)