Menu

Bračna neplodnost

Tema Naše zdravljeČitanje 4 minute

U prvoj sedmici novembra, od 4. do 10. 11. 2019. obilježit će se Evropska sedmica plodnosti. U toj sedmici diljem Evrope parovima sa ovim problemom nudit će se besplatne konsultacije i pregledi. I u našoj zemlji također će se obilježiti ovi dani i aktivnosti kako u državnim klinikama tako i u pojedinim privatnim.


Rađa se sve manje djece, a razlozi za to nisu samo produkt odluke parova da nemaju potomstvo ili da ga planiraju kao rezultat “savremenog” života i gledanja na stvarost oko sebe. Sve češći problem diljem Evrope jeste i bračna neplodnost. Nažalost, ni naša zemlja ne zaostaje za ovim negativnim trendom.

Cilj ove sedmice jeste skrenuti pažnju javnosti na ovaj gorući problem i informiranje građana o neplodnosti kao i pozivanje politike zemlje na podršku u cilju rješavanja nejednake dostupnosti procedura za liječenje neplodnosti diljem Evrope.

Cilj i ovog teksta iste je naravi: želja da budemo svjesni kako mnogi parovi širom naše zemlje imaju problem da ostvare potomstvo jer nisu u materijalnoj mogućnosti priuštiti sebi jednu od metoda potpomognute oplodnje.

Iako se začeće prve van tjelesno oplođene bebe dogodilo davne 1977. godine, mnogim građanima Evrope još uvijek nisu dostupne sve raspoložive opcije i resursi za liječenje neplodnosti ili čak uopće nemaju svijest o njima.

Iako se po najnovijim standardima bračnom neplodnošću smatra svaki par koji nakon šest mjeseci nezaštićenih odnosa ne uspije ostvariti potomstvo, ipak mnogi parovi samo ostaju na pustoj želji da imaju dijete. Čak ponekad ni sami ljekari im ne daju savjete, jer se sve svodi na novac i nacionalnu politiku koja, nažalost, finansijski ne podržava ove projekte. Neplodnost nema onu važnost na političkom i nacionalnom planu koja bi joj realno trebala pripasti.

Nadalje, mnoge osobe imaju problem da otvoreno govore o neplodnosti, zbog ogromne stigme koja prati ovu temu.

“Zbog prirode dijagnoze, muškarci i žene koji se bore sa sterilitetom često se ustručavaju da govore o tome. Budući da je neplodnost izuzetno lična za svakog pojedinca, izazov je veoma kompleksan”, izjavila je S. R. Hokkanen, predsjednica krovne organizacije “Fertility Europe” čije članice i organiziraju sedmice (ne)plodnosti.

Situacija ni u našoj zemlji što se tiče demografske slike, ali i pomoći države, naravno nije nimalo bolja nego u ostatku Evrope i regije. Svaki treći par se bori sa nekim od uzroka neplodnosti i nema djecu. Ukoliko se nešto ne promijeni, prognoze su više nego tmurne. Slična ili gora situacija je u regiji. Demografi tvrde da bi neki mogli čak nestati kao nacija.

Svjesnost o ovom problemu mora se podići na veći nivo, država mora dati svoj što veći doprinos rješavanju ovog problema, i to ne samo kada je riječ o parovima koji nisu ostvarili potomstvo, već i stimulacijom za što više rađanja.

Savjet je svakom paru da uloži svoj maksimum i krene sa prvim korakom, učlanjivanjem u udruženja koja su osnovana zbog ove problematike. Nadalje, treba iskoristiti mogućnosti besplatnih pretraga i barem za početak znati pravu dijagnozu. Sa pravovremenom dijagnozom lakše je praviti dalje korake.