Menu

Dešavanja u svijetu - broj 63

Tema Ostale temeČitanje 7 minuta
Islamski učenjaci protiv proslave Noći vještica, Božića i Nove godine. Za pedeset godina broj muslimana povećao se za 235%. Velika Britanija povukla trupe iz Afganistana. Nemuslimani krivi za 99,6% terorističkih napada, a muslimani za samo 0,4%. Povećan broj islamofobičnih napada.

Indonezija

Islamski učenjaci protiv proslave Noći vještica, Božića i Nove godine

Približava se doba godine u kojem milioni nemuslimana širom svijeta proslavljaju Božić i Novu godinu. Nažalost, i mnogi muslimani učestvuju u proslavi kršćanskih praznika, što nameće potrebu da islamske institucije zauzmu jasan stav o tom pitanju, poput učenjaka iz indonezijske provincije Aceh, koji su pozvali vladu da zabrani javno proslavljanje Noći vještica, Božića i Nove godine, uključujući ceremonije u kafićima, hotelima i dvoranama.


“Muslimanima je strogo zabranjeno čestitanje Božića, jer to predstavlja vid odobravanja tog čina”, izjavio je Abdulkerim Šejh, učenjak na čelu MPU-a (Savjetodavno vijeće učenjaka Banda Aceha).

“Proslavljanje kršćanske Nove godine nije u skladu s islamskim učenjima, jer mi imamo naše praznike i našu Hidžretsku novu godinu, koja se obilježava prvog dana mjeseca muharrema“, dodao je Šejh.

Stav učenjaka zasnovan je na prošlogodišnjoj fetvi koja muslimanima iz Aceha zabranjuje proslavu Nove godine i Božića. Fetva ove vrste nije prva u Indoneziji, jer je 1981. godine Indonezijsko vijeće učenjaka (MUI) izdalo fetvu protiv proslavljanja Božića u najmnogoljudnijoj muslimanskoj državi. 

(Izvor:asianews.it)

Svijet

Za pedeset godina broj muslimana povećao se za 235%

Islam je danas najbrže rastuća religija na svijetu, što potvrđuju mnogi izvještaji. Prema navodima najnovijeg Almanaha, koji izdaje Reader's Digest, u razdoblju od pedeset godina broj muslimana se povećao za čak 235% (od 1934. do 1984.)!

Ove navode potvrdila je i Guinnessova knjiga rekorda: “Islam je najbrže rastuća religija na svijetu. Godine 1990. u svijetu je živjelo 935 miliona muslimana, a taj se broj 2000. godine povećao na milijardu i dvije stotine miliona, što znači da je svaki peti čovjek musliman. Premda je korijen ove religije u Saudijskoj Arabiji, čak 80% vjernika je 2002. godine živjelo van arapskog svijeta. U periodu između 1990. i 2000. godine, u islam je konvertiralo čak 12,5 miliona ljudi više nego u kršćanstvo.”

(Izvor: The Guinness Book of World Records)

Afganistan

Velika Britanija povukla trupe iz Afganistana

Najavljeno povlačenje britanskih trupa iz Afganistana obistinilo se u ovoj godini. Naime, tokom predbožićne posjete britanskim borbenim snagama u kampu Bastion, u afganistanskoj provinciji Helmand, britanski premijer David Cameron istakao je da će britanska vlada povući 5.000 vojnika iz Afganistana do kraja 2014. Cameron je rekao da se vojnici Velike Britanije, među kojima je 446 izgubilo živote u periodu otkako je počela “mirovna” operacija 2001. godine, mogu “vratiti kući uzdignutih glava”.

U vezi sa prethodnim obećanjem vlade o povlačenju trupa iz Afganistana, Cameron je rekao: “Držat ćemo se zakazanog roka za povlačenje trupa. Tokom 2010. godine rekao sam da do kraja 2014. neće biti britanskih trupa u borbenoj ulozi, i mi ćemo se držati toga.”

Planirano povlačenje trupa okončano je 25. 10. 2014. kada je i posljednja britanska vojna baza u Afganistanu predata na upravu afganistanskim snagama sigurnosti, čime su završene borbene operacije Velike Britanije u ovoj zemlji.

Britanske trupe ušle su u Afganistan 2001. godine, a zvaničan broj poginulih britanskih vojnika iznosi 453, od kojih je 108 poginulo samo 2009. godine, koja se smatra najtežom godinom. Na vrhuncu rata 2009. godine 10.000 britanskih vojnika bilo je u kampu “Bastion”, a na jugu Afganistana 137 patrolnih baza, navodi BBC.

U Afganistanu je bilo ukupno raspoređeno 140.000 britanskih vojnika, dok ukupni operativni troškovi iznose devetnaest milijardi funti. Samo mali broj osoblja ostat će u zemlji i naredne godine u vojnoj akademiji u Kabulu koju vodi Velika Britanija.

(Izvor: bbc.com)

Europol

Nemuslimani krivi za 99,6% terorističkih napada, a muslimani za samo 0,4%

Europol je objavio godišnju studiju o terorizmu. Rezultati ne podržavaju tvrdnje da su “(gotovo) svi muslimani teroristi”. Islamofobi populariziraju tvrdnje da “nisu baš svi muslimani teroristi, ali da su svi teroristi muslimani”. Uprkos tome što ova ideja postaje popularna u nekim krugovima, ona jednostavno nije tačna. Prema zvaničnim FBI podacima, samo 6% terorističkih napada na američko tlo od 1980. do 2005. izveli su islamski “ekstremisti”. Ostalih 94% su od drugih grupa (42% Latinoamerikanci, 24% ekstremne ljevičarske grupe, 7% ekstremni židovi, 5% komunisti i 16% sve ostale grupe).

Podaci prikupljeni u Evropi potvrđuju ovu tezu. Tako Europol objavljuje godišnji izvještaj pod nazivom EU izvještaj o situaciji i trendu terorizma. Na njihovom zvaničnom vebsajtu, možete pristupiti izvještajima iz 2007., 2008. i 2009. godine. Rezultati su potpuni i dokazuju da svi teroristi nisu muslimani. Ustvari, nevjerovatnih 99,6% terorističkih napada u Evropi izvele su nemuslimanske grupe; 84,8% napada izvele su separatističke grupe koje nemaju nikave veze sa islamom. Ljevičarske grupe čine šesnaest puta više terorizma od radikalnih islamističkih grupa. Samo mizernih 0,4% terorističkih napada od 2006. do 2008. može se pripisati “ekstremnim” muslimanima.

(Izvor: europol.europa.eu)

Velika Britanija

Povećan broj islamofobičnih napada

Islamofobija na Zapadu u punom je zamahu, a najčešće žrtve zločina iz mržnje su žene muslimanke, i to zbog hidžaba i islamske nošnje, navodi se u medijskom izvještaju. Podaci s kojima raspolaže Metropolitan policija pokazuju da se broj napada u 2014. godini povećao za 65% u odnosu na 2013. godinu, odnosno da je ukupno zabilježeno 570 napada. Također, telefonska linija za pomoć muslimanima (Tell MAMA) otkrila je da se na udaru islamofoba najčešće nalaze muslimanke. Ustanovljeno je da žene čine 58% svih žrtava iz ukupno 630 rasističkih napada zabilježenih između 18. aprila 2012. i 18. maja 2013. Od toga je preko 80% napada bilo usmjereno na žene koje nose hidžab, nikab ili neki drugi odjevni predmet povezan sa islamom. Izvještaj otkriva da je većina fizičkih napada na ulicama bila usmjerena protiv žena koje prakticiraju nošenje hidžaba.

“To je nešto na što sam se navikla nakon 11. septembra. Zvali su me Osamom b. Ladenom, pakistanskim teroristom, naslušala sam se svakakvih uvreda”, kaže Zab Mustefa, britanska novinarka, koja se najviše bavi pitanjima ženskih prava i kulture, prenosi The Telegraph. Mustefa je samo jedna od stotine muslimanki koje su svakodnevno izložene raznim vrstama zlostavljanja i uvreda na britanskim ulicama, isključivo zbog svoje pripadnosti islamu.

Još od 2001. godine, britanski muslimani se žale na diskriminaciju i velike predrasude u društvu, povezane s njihovim islamskim identitetom ili nošnjom. Nedavno istraživanje pokazuje da je nakon 11. septembra napadima bilo izloženo između 40 i 60% svih džamija i islamskih centara u Britaniji (od ukupno njih 700).

Desničarske partije, poput EDL-a i Britanske nacionalne partije (BNP), iskoristile su i pojavu imigracije kako bi raspirile antiislamsku mržnju među stanovništvom.

(Izvor: worldbulletin.net)