Menu

Dešavanja u svijetu - broj 69

Tema Ostale temeČitanje 7 minuta
Koljači muslimana na prijateljskim susretima; Palestinci krivi za jevrejski holokaust u Drugom svjetskom ratu; Tunižani sami žele birati svoje imame; Rusi i Iranci u Siriji zbunjeni jakim otporom sirijskih opozicionih snaga; Nuri el-Maliki odgovoran je za atentate nad brojnim islamskim učenjacima u Iraku

Mijanmar

Koljači muslimana na prijateljskim susretima

U mjesecu oktobru mediji u Mijanmaru izvijestili su o prijateljskom susretu budističkih svećenika u toj zemlji sa gostima iz Irana. Prijateljski skup između nekolicine šiijskih svećenika, predstavnika Internacionalnog univerziteta El-Mustafa, i budističkih predstavnika održao se u Rangunu, glavnom gradu Mijanmara.

Dok u toj zemlji traju sistematski progoni muslimana od strane budista koji čine bestijalne zločine nad muslimanima, dragi gosti iz Irana svojim su domaćinima pričali o politici koju njihova vlada primjenjuje prema vjerskim manjinama, te o ideološkoj matrici na kojoj počiva iranski režim.

Iranska je delegacija posjetila područja Arakana u koja, prema riječima Muhammeda Ejjuba Seidija, aktiviste Rohinja muslimana, mijanmarski muslimani slijede sunnijsku doktrinu u vjerovanju, pa su ovi sumnjivi susreti šiijskog klera sa budistima izazvali strahove od mogućeg širenja šiizma među domaćim muslimanima. Jer, sudeći prema međusobnim simpatijama, budisti blagonaklono gledaju na šiizam, stoga nije isključeno da im se dopusti propagiranje šiizma među mijanmarskim muslimanima, a ne treba ni sumnjati u to da će mnogi muslimani u, mijanmarskim budistima dragom, šiizmu potražiti spas od budističkog iživljavanja nad njima.

Treba istaći da su 2013. u jeku zločinačkog divljanja budista nad muslimanima pokrajine Arakan, iranski aktivisti nesmetano djelovali u ovoj pokajini i pod plaštom humanitarnog djelovanja širili ideje šiizma među lokalnim muslimanima, dok je sunnijskim organizacijama bio zabranjen pristup području, čak je jedva odobrena kratka posjeta Organizaciji islamske saradnje i to nakon mučnih pregovora i intenzivnih nastojanja.

(Izvor: islmmemo.cc)


Njemačka

Palestinci krivi za jevrejski holokaust u Drugom svjetskom ratu

Njemačka kancelarka Angela Merkel reagirala je na izjave izraelskog premijera Benjamina Netanjahua o krivici za holokaust nad jevrejima u Drugom svjetskom ratu. Naime, izraelski je premijer 20. oktobra 2015. u svom govoru na 37. cionističkom svjetskom kongresu u Jerusalemu izjavio da Hitler nije namjeravao poubijati jevreje u Drugom svjetskom ratu, već ih samo protjerati. Ali da ga je na ideju o istrebljenju jevreja nagovorio tadašnji veliki muftija iz Jerusalema, Hadž Amin el-Husseini. Kako Netanjahu kaže, ovaj se muftija sastao sa Hitlerom 1941. u Berlinu. U tom je razgovoru rekao da da će oni, ako Hitler protjera jevreje, doći u Palestinu, koja je tada bila pod kontrolom Engleske. Hitler je u tom razgovoru tražio savjet od muftije, šta onda da radi sa jevrejima, na što mu je ovaj odgovorio da ih sve pobije i spali.

Dan kasnije u Berlinu, na zajedničkoj press-konferenciji sa Netanjahuom, njemačka je kancelarka izjavila da odgovornost za holokaust nad jevrejima u Drugom svjetskom ratu snose isključivo Nijemci i da nema potrebe za izmjenom historijskih utvrđenih činjenica i dokaza.

(Izvor: volkskrant.nl)

Tunis

Tunižani sami žele birati svoje imame

Krajem oktobra u glavnom gradu Tunisa, ispred sjedišta Ministarstva za vjerska pitanja održan je protestni skup na kojem je nekoliko stotina okupljenih izrazilo protivljenje odlukama ovog ministarstva o smjenama jednog broja imama. Konkretan povod je smjena poznatog tuniskog imama i hatiba Ride Dževadija. Okupljeni demonstranti uzvikivali su parole kojima traže pravo da sami biraju imame i hatibe svojih džamija.

Vlada Habiba es-Sida do sada je zatvorila 80 džamija zabranivši imamima i hatibima tih džamija daljnji rad u vjerskoj službi. Obrazloženje vlade je da se radi o imamima koji su širili ekstremističke ideje, a lokalni mediji izvještavaju da su imami smijenjeni jer pripadaju selefijskom pokretu.

Naknadno je dvadeset sedam zatvorenih džamija ponovo otvoreno i dozvoljen im je rad pod patronatom Ministarstva vjerskih pitanja. Od pada Ben Alija u Tunisu vode se borbe za utjecaj u džamijama. Prema nekim izvještajima, nakon pada režima, čak hiljadu džamija preuzeli su imami za koje su mediji i vlasti tvrdili da slijede ideologiju tekfira. Sve te džamije vremenom su vraćene pod okrilje Ministarstva vjerskih pitanja, a njihovim je imamima zabranjen rad. Također se navodi da je od pada Ben Alijevog režima sagrađeno 187 džamija bez dozvole Ministarstva, te se očekuje odluka o njihovom statusu.

(Izvor: elaph.com)

Sirija

Rusi i Iranci u Siriji zbunjeni jakim otporom sirijskih opozicionih snaga

Snage Bašara el-Asada i njegovih saveznika, šiijskih militanata iz različitih zemalja, pretrpjele su ogromne gubitke u dosadašnjem toku ofanzive koju, uz podršku ruske avijacije, vode protiv opozicionih snaga. Asadove snage i šiijske milicije koje se bore na njegovoj strani uprkos direktnoj podršci Rusije i Irana, pored ogromnih gubitaka, nisu uspjele ostvariti značajne pomake na frontu. Razlog za to jeste, prema tvrdnjama The New York Timesa, podrška koju Kraljevina Saudijska Arabija pruža opozicionim borcima, a koja se ogleda u opremanju opozicionih grupa protutenkovskim naoružanjem.

Snimci koje gledamo ovih dana, a koji prikazuju uništavanje brojnih tenkova i oklopnih vozila, potvrđuju da je sirijska opozicija opremljena značajnim količinama protutenkovskih sredstava.

To naoružanje kojim su snabdjeveni, opozicione snage vrlo dobro koriste i ono je jedan od glavnih razloga uspješne odbrane njihovih linija.

Tačno je da su Asadove snage i šiijske milicije, prvenstveno zahvaljujući zračnoj podršci ruske avijacije, ostvarile manje uspjehe u vidu osvajanje nekih sela u pokrajini Halep, ali je cijena tih uspjeha bila izuzetno visoka, pa su Asadovi vojnici sada vrlo oprezni kada je u pitanju daljnji tok operacija. Britanski The Guardian prenio je izjave nekoliko opozicionih zapovjednika u kojima potvrđuju primanje saudijske pomoći. Analitičari smatraju da je opskrbljivanje protutenkovskim naoružanjem maksimalno, što sirijska opozicija može očekivati od zemalja koje joj pružaju podršku. I nerealno je očekivati da će u skorije vrijeme biti opskrbljeni moćnim sredstvima protuzračne odbrane.

(Izvor: sabq.org)

Irak

Nuri el-Maliki odgovoran je za atentate nad brojnim islamskim učenjacima u Iraku

U emisiji Es-Sundukul-esved na televiziji Al-Jazeera otkrivene su mnoge tajne o bivšem iračkom premijeru Nuriju el-Malikiju. U emisiji je predstavljen njegov politički uspon počevši od 1968. kada se priključuje šiijskoj sektaškoj stranci Hizbud-da‘ve, potom preuzimanje zapovjedništva nad vojnim krilom stranke koje je djelovalo iz Irana, nakon dolaska na vlast Sadama u Iraku i Homeinija u Iranu. Vojni ogranak ove stranke, sa Malikijem na čelu, planirao je mnoge terorističke akcije uperene protiv interesa Iraka. Na mjesto iračkog premijera Maliki dolazi 2006. nakon eskalacije sukoba koje tadašnji premijer Džaferi nije mogao riješiti, pa su se Amerikanci odlučili za Malikija, jer je imao povjerenje različitih šiijskih struja.

Odmah po stupanju na dužnost, Maliki je počeo provoditi sektašku politiku. Kroz desetine dokumenata koji su prikazani u emisiji, potvrđuje se da Maliki stoji iza brojnih atentata i likvidacija, te nezakonitih hapšenja i držanja u zatočeništvu brojnih sunnija, a sve pod izgovorom borbe protiv terorizma.

Dokumenti pokazuju da Maliki stoji iza osnivanja šiijskih milicija (paravojnih i parapolicijskih snaga) koje su u svoje tajne zatvore zatvarali osobe po Malikijevim uputama. Ove šiijske sektaške milicije odgovorne su za svirepe likvidacije oko sedamdeset pet hiljada sunnija, od kojih je tri stotine i pedeset vjerskih učenjaka i osamdeset pilota.

(Izvor: aljazeera.net)