Menu

Dešavanja u svijetu - broj 70

Tema Ostale temeČitanje 7 minuta
Ikrima Sabri osudio pokušaje poricanja da je Mesdžidul-aksa u Jerusalemu El-Aksa o kojoj govori Kur’an; ​Hoće li odluka Vijeća sigurnosti UN-a pružiti Asadu priliku da izbjegne sudsko procesuiranje za svoje zločine; Prva službena reakcija nigerijskih vlasti o sukobu sa šiijama u gradu Zaria

Palestina

Ikrima Sabri osudio pokušaje poricanja da je Mesdžidul-aksa u Jerusalemu El-Aksa o kojoj govori Kur’an

Ikrima Sabri, predsjednik Visokog islamskog komiteta Palestine, vrhovne muslimanske vjerske organizacije, odbacio je tvrdnje da se Mesdžidul-aksa o kojoj govori Kur’an ne nalazi u Jerusalemu, nego na nekom drugom mjestu. “Ovakve izjave imaju za cilj da muslimani prekinu svoju vezu sa Palestinom”, kazao je Sabri.

Osvrćući se na izjave egipatskog romanopisca Jusufa Zejdana da se Mesdžidu-aksa nalazi u Taifu, a ne u Jerusalemu, šejh Ikrima Sabri u svojoj hutbi od 18. decembra 2015. godine, kazao je: “Prije nekoliko dana pojavile su se tvrdnje da se Mesdžidu-aksa ne nalazi u Jerusalemu, nego u Taifu, a te tvrdnje iznio je jedan lažov.”

Šejh Sabri naglasio je kako su ovakve tvrdnje “dio zavjere koja se vodi protiv Palestine, Jerusalema i same džamije El-Aksa, jer muslimanska ljubav prema Palestini izvire iz njhove ljubavi prema Mesdžidul-aksau – to je dio njihove akide. Zato oni žele da dovedu u pitanje mjesto na kojem se nalazi El-Aksa kako bi umanjili ljubav muslimana prema Palestini.”

Šejh je objasnio kako je Mesdžidul-aksa (Daleki mesdžid) dobio to ime jer je mnogo udaljen od Meke. Potcrtao je da je poštovanje Mesdžidul-aksaa dio islamske akide, kao i to da nema nikakve sumnje kako se on nalazi u Jerusalemu. Šejh Sabri je kazao: “Tokom ovih petnaest vijekova nismo čuli da iko sumnja u to. Islamski autoriteti to potvrđuju u svojim djelima iz oblasti tefsira, sire, da ne govorim o hiljadama i desetinama hiljada učenjaka, počevši od ashaba, preko tabiina, do uleme u današnjim danima, koji to potvrđuju.”

Na kraju, šejh Ikrima Sabri zaključio je: “Muslimani će i dalje voljeti Palestinu zbog bereketa Mesdžidul-aksaa, jer su neprijateljske zavjere potpuno ogoljene.”

(Izvor: huffpostarabi.com)


Sirija

Hoće li odluka Vijeća sigurnosti UN-a pružiti Asadu priliku da izbjegne sudsko procesuiranje za svoje zločine

Vijeće sigurnosti UN-a donijelo je rezoluciju 2244 koja je postavila mapu puta za rješavanje krize u Siriji. Mapa puta predviđa prekid vatre, formiranje prijelazne vlade, provođenje općih izbora pod međunarodnom supervizijom, poziva na formiranje međunarodnih mehanizama za kontrolu prekida vatre. Međutim, rezolucija ne sadrži zahtjev da Asad odstupi sa vlasti odmah po okončanju pregovora sa opozicijom, za koje se očekuje da će započeti u januaru 2016.

U ovom kontekstu Washington Times objavio je članak u kojem se iznose tvrdnje kako odluka Vijeća sigurnosti UN-a može Asadu pružiti priliku da izbjegne suđenje pred međunarodnim sudovima po optužbi za počinjene ratne zločine.

U navedenom članku tvrdi se kako će izvođenje Asada pred međunarodne sudove i njegovo procesuiranje za ratne zločine počinjene nad civilnim stanovništvom Sirije, biti veoma teško u svjetlu napora međunarodnih faktora da zaustave krvavi sukob u Siriji, naročito nakon usvajanja mape puta koja ima za cilj prekid vatre kao uvod u pregovore o rješavanju krize i okončanju rata.

U ovom kontekstu Washington Times prenosi izjavu britanskog ministra vanjskih poslova: “Ako u svijetu ima pravde, Asad će se morati naći na sudu u Hagu.” Ali, dodao je kako “bez obzira hoće li se to desiti ili ne, moralan odgovor u ovom trenutku jest prekid sukoba”.

Neki zapadni diplomati već su nagovještavali da će nagovor Asada da napusti vlast možda zahtijevati takvu vrstu nagodbe koja će ga amnestirati od svakog sudskog procesa, a špekulira se da bi ga egzil u Rusiji ili Iranu i faktički zaštitio od svakog procesa.

Organizacije za ljudska prava upozoravaju da će ovakav scenarij negativno utjecati na pomirenje u zemlji, jer je broj Asadovih žrtava ogroman.

Nakon što su od početka krize u Siriji američke vlasti tvrdile kako rješenje krize počinje odstupanjem Asada sa vlasti, nedavne izjave Johna Kerryja nakon sastanka za Lavrovom, kako njegova zemlja ne nastoji promijeniti režim, te da će o Asadovoj sudbini odlučiti Sirijci, pokazuju kako američka adminisracija mijenja višegodišnji kurs u pogledu sirijske krize.

Ova je izjava znak kako je američka administracija sve fleksibilnija po pitanju Asadove sudbine, a svoje napore ulažu u postizanje prekida vatre i otpočinjanje pregovora između Asadove strane i opozicionih vođa. Očekuje se da će pregovori dovesti do političke nagodbe, uspostave prijelazne vlade i usvajanja novog ustava.

Bivši američki ambasador Stephen Rapp kazao je: “Nije moguće govoriti o mirnom rješenju ukoliko je isključeno procesuiranje za zločine.” Ali, u isto vrijeme Rapp priznaje kako su sve manje šanse za izvođenje Asada pred lice pravde.

(Izvor: eldorar.com)

Nigerija

Prva službena reakcija nigerijskih vlasti o sukobu sa šiijama u gradu Zaria

U svom obraćanju putem lokalnih medija, Hadž Nasir er-Rifai, guverner nigerijske savezne države Kaduna, u kojoj se nalazi Zaria, grad u kojem su se nedavno odvijali teški sukobi između šiijskog pokreta u tom gradu i nigerijske vojske, osvrnuo se na te događaje.

Epilog sukoba je pogibija stotina šiija i pritvaranje njhovog vođe šejha Ibrahima Zakzakija, te rušenje njegove kuće i husejnije.

Dr. Muhamed el-Mensur, predsjednik Fondacije ehlul-bejt i ashabi, prenio je sadržaj Rifaijevog obraćanja, koje se može smatrati službenim stavom federalnih vlasti Nigerije.

Guverner Rifai, kako prenosi Mensur, istakao je da je direktni povod sukoba to što su predstavnici šiijske zajednice omalovažili načelnika Glavnog štaba nigerijske vojske i ponizili njegovu delegaciju koja je došla da pregovara s njima o rješavanju niza problema izazvanih ponašanjem šiijske zajednice u Zarii. Od tih problema su, kako je navedeno u guvernerovom obraćanju:

● Nasilno preuzimanje džamije u jednom selu blizu grada, iako je oni nisu sagradili. U sukobu koji je nastao tom prilikom, ubili su tri osobe.

● Prilkom nedavne proslave “Husejnove erbeinijje” uzurpirali su javni prostor i vladine objekte. Upali su u nekoliko škola na tom području i pretvorili ih u mjesta za odmor i noćenje učesnika u proslavi sprečavajući odvijanje nastavnog procesa, a putevi iz grada bili su blokirani.

● Bespravno su izgradili husejniju na trgu koji je vrlo posjećen i potreban svim stanovnicima. Gradnju te husejnije nadležne institucije su zabranile još 2010., ali su se šiije oglušile o zakonske odluke. Nakon toga više su puta upozoravani da će objekat biti srušen.

● Tokom svojih svečanosti konstantno su prisiljavaju stanovnike dijela grada u kojem se nalazi husejnija, a koji nisu šiije, da satima borave u svojim domovima, a one koji im se nađu na putu uznemiravaju.

● Više su puta pokušali uzurpirati zgrade oko husejnije i prisvojiti ih.

● Organiziranje paravojnih formacija koje paradiraju s automatskim puškama i molotovljevim koktelima zastrašujući pripadnike drugih zajednica.

(Izvor: islammemo.cc)