Menu

Dešavanja u svijetu - broj 83

Tema Ostale temeČitanje 8 minuta
Obećavajući novac, EU bodri Asada da ozbiljno pristupi mirovnim pregovorima; Apatija i ljutnja Egipćana prema Sisiju; Loše namjere francuskog predsjednika; Irak predao Rusiji trideset jedno dijete i četiri žene pripadnika ISIL-a; Šiijski teroristi u Jemenu iznijeli uvjete za okončanje rata

Obećavajući novac, EU bodri Asada da ozbiljno pristupi mirovnim pregovorima

Federica Mogherini, šefica diplomatije Europske unije, najavila je mogućnost prikupljanja novca za obnovu Sirije, ali samo ako se Asad ozbiljno uključi u mirovne pregovore koje predvodi UN.

Federica Mogherini, koja će biti domaćin međunarodne konferencije o Siriji 24. i 25. aprila u Bruxellesu, rekla je da postoji mogućnost da zatraži ne samo humanitarnu pomoć nego i pomoć za bržu rekonstrukciju Sirije. “Spremni smo i voljni iskoristiti konferenciju za prikupljanje sredstava za početak obnove, posebno u područjima oslobođenim od ISIL-a”, kazala je Mogherini. “Ali moramo se uvjeriti u napredak na terenu. Trend koji danas vidimo upravo je suprotan. U ovom trenutku ne vidimo deeskalaciju. U ovom trenutku vidimo eskalaciju”, kazala je na konferenciji za novinare.”


Na prošlogodišnjoj konferenciji o Siriji u Bruxellesu EU je obećala 1,2 milijarde eura pomoći tokom 2017. Mogherini je kazala kako će EU ove godine ponuditi svjež novac, a očekuje se da će i drugi učesnici konferencije iz više od 70 zemalja učiniti isto.

Mogherini je kazala da EU želi pomoći sirijskoj opoziciji da postane više ujedinjena i spremna za mirovne pregovore, dodavši da EU nema utjecaj i kontakte sa sirijskim režimom. “Ono što mi radimo u ovim danima i sedmicama, čak i intenzivnije nego prije, jeste da vodimo razgovore sa onim igračima koji imaju utjecaj u Damasku, potičući ih da osiguraju da režim ozbiljno pristupi razgovorima u Ženevi.”

(Izvor: middleeastmonitor.com)

Apatija i ljutnja Egipćana prema Sisiju

Mnogi Egipćani odlučili su da neće izlaziti na izbore i da će ostati kod kuće. Jedini Sisijev protukandidat na predstojećim predsjedničkim izborima 2014. godine predvodio je kampanju koja je promovirala izbor Sisija za egipatskog predsjednika, dok su dvojica najozbiljnijih protukandidata trenutno u vojnom zatvoru, a treći je sedmicu bio pritvoren u luksuznom hotelu dok nije objavio da odustaje od kandidature.

Jedna karikatura, koja je postala veoma popularna u Egiptu, prikazuje suprugu koja se svađa sa mužem i prijeti mu da će ga, ako ne ispuni njene zahtjeve, prijaviti da se želi kandidirati za predsjednika.

Čini se da ni sam Sisi ne skriva da su predstojeći predsjednički izbori farsa. Naime, na konferenciji za medije na kojoj je trebao predstaviti svoje uspjehe, jedna mlada novinarka htjela je znati što će se dogoditi ako izgubi izbore, na što je Sisi briznuo u smijeh i prije nego što je novinarka dovršila svoje pitanje.

Iako će zasigurno dobiti izbore, izlaznost najvjerovatnije neće biti velika. Na izborima 2014. manje od 48% Egipćana izašlo je na glasanje, a danas su oni još više apatični. Čak i neke Sisijeve pristalice frustrirane su stanjem u zemlji. Ekonomija je u lošem stanju, sa visokom inflacijom i stagnacijom u privatnom sektoru.

(Izvor: The Econimist)

Loše namjere francuskog predsjednika

Ahmet Ogras, predsjednik Muslimanskog vjerskog vijeća Francuske (Conseil français du culte musulman), upozorio je da se iza primjedbi u vezi sa islamskim obrazovnim ustanovama, imamima i hatibima u Francuskoj, koje je uputio francuski predsjednik kriju “loše namjere”. Ovo je reakcija predsjednika Vijeća na izjave koje je francuski predsjednik dao u intervjuu za list Le Journal du Dimanche, o tome kako razmatra načine restrukturiranja islamskih institucija i organizacija u Francuskoj, počevši od Muslimanskog vjerskog vijeća Francuske, kako bi se reorganizirao odnos tih organizacija s državom i društvom. “U Francuskoj postoji krivo razumijevanje muslimana i islama”, kazao je Ahmet Ogras u razgovoru za Anatoliju i dodao da francuski predsjednik najnovijim izjavama želi da “kaže kako je jedini on u stanju da napravi izmjene i reforme u strukturi islamskih institucija i koncepta islama”.

“Što se tiče nas, možemo reći da živimo u sekularnoj državi, te Macron, u svojstvu predsjednika države, može samo da iznese svoje preporuke i da djeluje konstruktivno u tom pogledu kako bi nam olakšao našu zadaću, a provođenje reformi u islamskom vijeću isključivo je naša misija i odgovornost”, poručio je Ogras.

On je objasnio da je potrebno napraviti izmjene u misiji i viziji sistema islamskog vijeća, koje je osnovano prije petnaest godina i naglasio da Vijeće želi da djeluje neovisno od kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova, istaknuvši da to podržavaju muslimani Francuske.

Ogras je optužio francuskog predsjednika da, umjesto da u pogledu pitanja koja se tiču zajednice muslimana u Francuskoj, sarađuje sa predstavnicima Muslimanskog vijeća, on sarađuje sa ljudima koji su protivnici islama.

Ranije je Ogras u izjavi istoj agenciji izjavio da se francuske vlasti protive dolasku imama iz Turske, Maroka i Alžira, što otežava pružanje vjerskih usluga francuskim muslimanima. On se, također, požalio da je u Francuskoj u jeku “medijski rat protiv islama i muslimana”.

“Nepravedno je krizu terorizma povezivati s dolaskom imama iz drugih zemalja. Zapravo bi se moglo tvrditi suprotno: ovaj problem pojavljuje se kod imama koji su odrasli u Francuskoj”, kazao je šef Muslimanskog vjerskog vijeća Francuske na kraju razgovora.

(Izvor: thenewkhalij.news)

Irak predao Rusiji trideset jedno dijete i četiri žene pripadnika ISIL-a

Iračko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je predalo Rusiji 31 dijete i ženu pripadnika ISIL-a. Ahmed Mahdžub, glasnogovornik ministrastva, u izjavi za medije precizirao je da se radi o trideset jednom djetetu i četiri žene “koje su zavedene i nagovorene da se pridruže ISIL-u”.

“Iračke vlasti vratile su ove osobe u njihovu zemlju Rusiju, nakon što je provedena istraga koja je pokazala da ne postoje dokazi da su ove žene učestvovale u terorističkim djelima protiv civila i iračkih sigurnosnih snaga”, kazao je glasnogovnornik iračkog ministarstva.

Mahdžub je kazao kako će četirima ženama u Rusiji biti suđeno zbog nelegalnog ulaska u Irak.

Prema izvještaju koji je objavila američka konsultantska firma Soufan, u oktobru prošle godine, 3.417 boraca ISIL-a su državljani Rusije, koja je ujedno i zemlja iz koje dolazi najveći broj nearapa u redovima ISIL-a.

Iračke vlasti trenutno u zatočeništvu drže hiljade žena i djece, članova porodica pripadnika ISIL-a, koji su u zatočeničke centre sprovedeni nakon poraza ISIL-a s kraja prošle godine.

(Izvor: trtarabic.tv)

Šiijski teroristi u Jemenu iznijeli uvjete za okončanje rata

Šiijska teroristička grupa Ensarullah, poznatija kao Husi, povezana sa teheranskim režimom u pismu upućenom generalnom sekretaru UN-a ponudila je svoje uvjete za okončanje rata u Jemenu, saopćila je ruska novinska agencija Sputnik.

U pismu koje je u ime ove terorističke organizacije uputio Muhammed Ali el-Husi, predsjednik tzv. Visokog revolucionarnog komiteta, poziva se na osnivanje komiteta za pomirenje, te opće izbore na kojima bi narod izabrao svoje parlamentarne predstavnike i predsjednika države. Provođenje izbora predstavnik Husija uvjetuje se davanjem međunarodnih garancija da će pomoći u početku obnove razrušene zemlje, te objavom opće amnestije, puštanjem svih zatvorenika na svim stranama i da se o svakom pitanju o kojem suprotstavljene strane ne postignu dogovor odlučuje općim narodnim referendumom.

(Izvor: arabi21.com)