Menu

Dešavanja u svijetu - broj 85

Tema Ostale temeČitanje 8 minuta

Turska ove godine otvara još četiri savremene bolnice

Ministarstvo zdravlja Turske potvrdilo je da će ove godine otvoriti i u rad pustiti još četiri nove ultramoderne bolnice. Ove bolnice nalaze se u gradovima Ankara, Eskišehir, Elazığ en Manisa.

Bolnica Ankara-Bilkent imat će kapacitet kreveta za 3.810 pacijenata i najveća je bolnica kako u Turskoj tako i u svijetu. Kapaciteti ostale tri bolnice su: Eskišehir 1.081, Elazığ 1.038 i Manisa 558 kreveta.

Ove bolnice dio su najvećeg zdravstvenog projekta dosad gdje je cilj da se pacijentima, pored najmodernije tehnologije i najvećih stručnjaka u oblasti medicine, omogući komfor koji je ravan kvalitetu standarda za hotele sa pet zvjezdica, a pored toga, bolnice imaju mnoga specijalistička odjeljenja i opremljene su najnovijim aparatima. Kod ovih prestižnih projekata vođeno je računa i o najsitnijim detaljima, kako unutar tako i izvan bolnice. Turski predsjednik Redžep Tajjib Erdogan obećao je narodu Turske, prije početka realizacije ovih projekata, da će Turska imati najbolji zdravstveni sistem na svijetu. Rekao je: “Sistem i kvalitet zdravstva u Turskoj bit će bolji od zdravstvenog sistema u Evropi, Sjedinjenim Državama ili bilo gdje drugo u svijetu.”


Ministarstvo zdravstva Turske napravilo je plan da do 2020. završi ukupno 29 ovakvih bolnica raspoređenih po cijeloj državi. Pored ove četiri bolnice, prošle je godine završeno još pet drugih bolnica u gradovima: Mersin, Yozgat, Isparta, Adana i Kayseri. U naredne dvije i po godine ostalo je da se završi još preostalih dvadeset bolnica, čija je gradnja u punom jeku.

(Izvor: turksemedia.nl)

Parfimerija “Douglas” dozvoljava radnicama u svim svojim filijalama u Evropi nošenje hidžaba

Parfimerija “Douglas”, jedna od najvećih u svijetu, sa 2.400 luksuznih prodavnica, odlučila je da svim svojim radnicama dozvoli nošenje hidžaba u prodavnicama. Ovo je iz glavne kancelarije u Njemačkoj za medije potvrdila Julia Sosnizka, glasnogovornica “Douglasa”. Rekla je da je direkcija nakon incidenta u Holandiji donijela odluku da svaka uposlenica u svim njihovim prodavnicama u Evropi može nesmetano, ako želi, da nosi hidžab.

Ovoj odluci prethodio je incident koji se desio u jednoj od “Douglas” prodavnica u holandskom gradu Leeuwarden. Naime, jedna uposlenica, koja je inače bila muslimanka i koja isprva nije nosila hidžab, prije ovogodišnjeg ramazana odlučila je da se pokrije. Jedna Holanđanka, koja je do tada bila stalna mušterija, prilikom jedne od svojih posjeta primijetila je da ove radnice nema, pa je slučajno upitala drugu uposlenicu za nju. Ona joj je odgovorila da je ona još uvijek tu, ali da ne može više da radi u prodavnici u dijelu gdje ulaze kupci, već da radi u skladištu druge poslove. Pošto je ova Holanđanka bila uporna, pitala je iz kojeg razloga ne može više da radi u prodavnici, a ova uposlenica odgovorila joj je da je razlog to što se ona odskora nosi hidžab.

Nakon toga, ova Holanđanka je na različitim socijalnim mrežama prenijela ovaj događaj, što je pokrenulo veliki val negativnih reakcija, uglavnom od nemuslimana. Vijest se brzo proširila, tako da su i mnoge poznate ličnosti osudile takvu odluku “Douglasa” kao poslodavca. U prvoj reakciji direkcije “Douglasa” dato je pojašnjenje da ova odluka nema ništa sa diskriminacijom i da su pravila za odijevanje takva da uposlenici moraju da budu neutralno odjeveni. Ali, pošto negativne reakcije i komentari nisu prestajali, direkcija je odlučila da napravi izmjenu za pravila odijevanja uposlenika, tako da je od maja mjeseca ove godine u svih 2.400 prodavnica “Douglasa” u Evropi uposlenicama dozvoljeno da nose hidžab na radnom mjestu. Također je direkcija uputila javno izvinjenje svojoj uposlenici iz holandskog grada Leeuwarden.

(Izvor: Leeuwarder Courant, bladna.nl)

Merkel poziva na “intervenciju” u Libiji radi zaustavljanja ilegalnih imigranata

Na konferenciji za medije povodom berlinskog susreta sa italijanskim premijerom Giuseppeom Conteom u Berlinu krajem juna ove godine, Angela Merkel pozvala je na intervenciju evropskih zemalja u Libiji kako bi se smanjio priliv imigranata u zemlje Evropske unije preko Sredozemnog mora.

“Kako bismo se suočili sa ovim fenomenom, neophodno je da mi, kao Evropljani, interveniramo u Libiji da bi se smanjio priliv imigranata preko Sredozemnog mora”, kazala je Merkel istaknuvši kako je Italija jedna od zemalja Evropske unije koje se najviše suočavaju sa prilivom imigranata i zahtjevima za azil.

Njemačka kancelarka nije pojasnila na kakvu intervenciju misli, ali je kazala kako i njena zemlja osjeća negativne posljedice ovog fenomena.

Libija se smatra glavnom kapijom afričkih imigranata koji se preko Sredozemnog mora nastoje domoći evropskog tla. U protekle tri godine tom rutom je u zemlje Evropske unije stiglo oko stotinu pedeset hiljada afričkih imigranata.

(Izvor: arabyoum.com)

Senat SAD-a odobrio prijedlog zakona koji bi mogao blokirati ili odgoditi prodaju borbenih aviona F-35 Turskoj

Američki federalni Zakon o nacionalnoj odbrani još treba proći u Zastupničkom domu, a ne očekuje se da će biti odobren do iduće godine.

I republikanci i demokrati u oba doma Kongresa potrudili su se da zajednički spriječe Ankaru, NATO saveznika s kojim Sjedinjene Države već nekoliko godina imaju vrlo zategnute odnose, da kupi američke borbene avione.

Turska je namjeravala da kupi oko stotinu F-35 aviona iz SAD-a, ali su američki zakonodavci odlučili da blokiraju taj ugoovr zbog zabrinutosti namjerom Ankare da nabavi ruski sistem protuzračne odbrane. Turska, zajedno s trinaest drugih NATO saveznika, pomaže proizvodnju borbenih aviona F-35.

Binali Yildirim, premijer Turske, rekao je da je razočaran tom odlukom i upozorio da bi Turska mogla potražiti negdje drugdje. “Turska nije bez alternative”, rekao je Yildirim, prema turskom listu Hurriye, “nažalost, takve odluke suprotne su duhu strateškog partnerstva.”

Ankara je i ranije davala do znanja da je eventualni neuspjeh u dobijanju aviona F-35 od SAD-a neće odvratiti od nabavke sličnih borbenih aviona negdje drugdje, najavljujući i mogućnost pokretanja lokalne proizvodnje.

(Izvor: middleeasteye.net)

Nova iračka vlada mogla bi biti koalicija između Muktade Sadra i dosadašnjeg premijera Abadija

Savez Sairun koji predvodi vođa sadrističkog pokreta u Iraku Muktada al-Sadr najavio je da će ovaj savez koalirati sa Abadijevom koalicionom listom, tako da će formirati “širok parlamentarni blok” u iračkom parlamentu kako bi izabrali novu vladu. Sadr je to izjavio poslije razgovora sa Abadijem, na zajedničkoj konferenciji za medije. Razgovori su se vodili u Nedžefu, a Sadr je istakao da nova koalicija “prevazilazi sektaške okvire”.

Prema sporazumu dva šiijska bloka, koji su osvojili najviše zastupničkih mjesta u iračkom parlamentu, na posljednjim parlamentarnim izborima održanim u maju, prioriteti nove koalicije bit će borba protiv korupcije i demilitarizacija društva kroz provođenje mjera koje će osigurati da oružje bude u rukama isključivo vladinih snaga.

Sadrov savez Sairun prethodno je sklopio koalicioni sporazum sa listom El-Feth, sastavljenom od pripadnika šiijskih milicija Hašda. Na izborima održanim u maju koalicija Sairun osvojila je najveći broj zastupničkih mjesta, 54, El-Feth 47, a na trećem mjestu je Abadijeva lista En-Nasr sa 42 osvojena mandata. Ovaj novi savez znači da će Abadi najvjerovatnije dobiti još jedan premijerski mandat.

(Izvor: thenewkhalij.org)