Menu

Dešavanja u svijetu - broj 87

Tema Ostale temeČitanje 7 minuta

Kina započela borbu protiv halal-proizvoda

U regiji Xinjiang u Kini, gdje su većinsko stanovništvo Ujguri muslimani, državne vlasti nastavile su sa represijom nad muslimanima. Nakon zabrane hidžaba i “dugih brada”, na red su došli i halal-proizvodi.

Tako su vođe Kineske komunističke partije u glavnom gradu Urumqi u provinciji Xinjiang donijeli odluku, a i počeli je već sprovoditi, da se ukida proizvodnja i prodaja halal-proizvoda, javlja medijska kuća Saphirnews.


Kineske vlasti već duže vremena sve čine kako bi u ovoj regiji uništile islam i s tim ciljem uspostavljeni su specijalni kampovi za muslimane kako bi ih preodgojili i prisilili da ostave ili promijene svoju vjeru.

Svjetske organizacije za ljudska prava već duži period upozoravaju Kinu na kršenje osnovnih ljudski prava, ali bez ikakvih rezultata. Naprotiv, stanje za muslimane Ujgure svakim je danom teže i teže.

(Izvor: bladna.nl)

Netanyahu posjetio Oman i sastao se sa sultanom Kabusom

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu 26. oktobra boravio je u posjeti Sultanatu Oman, zaljevskoj zemlji s kojom nema službene diplomatske odnose, objavio je kabinet izraelskog premijera. Posjeta je obavljena bez medijskog praćenja, da bi se izbjegao publicitet, a ovo je prva posjeta visokog izraelskog zvaničnika Omanu još od posjete Šimona Pereza 1996. godine.

Vijest o ovoj posjeti objavio je kabinet izraelskog premijera nakon njegovog povratka iz Omana, a u saopćenju kabineta navedeno je da se posjeta Maskatu desila na poziv omanskog sultana Kabusa “nakon dugotrajnih veza”. U saopćenju je, također, navedeno da je ova posjeta “značajan korak” ka provođenju Netanyahuove politike jačanja veza sa zemljama Arapskog zaljeva.

U zajedničkoj izjavi dvije strane navedeno je da su dvojica lidera “razgovarali o načinima kako unaprijediti mirovni proces na Bliskom istoku i raspravljali o nizu pitanja od zajedničkog interesa za postizanje mira i stabilnosti na Bliskom istoku”.

Yossi Cohen, šef izraelske obavještajne službe, koji je u velikoj mjeri odgovoran za tajne razgovore sa zaljevskim arapskim vladama, bio je dio izraelskog izaslanstva.

Ova posjeta uslijedila je nakon što je sedmicu dana ranije Oman posjetio palestinski predsjednik Mahmud Abbas.

Također, posjeta se desila u vrijeme dok je izraelski ministar kulture i sporta Miri Regev boravio u posjeti Ujedinjenim Arapskim Emiratima povodom održavanja Abu Dhabi Grand Slam turnira u džudu, na kojem se natjecala i izraelska reprezentacija. A očekuje se da će se izraelska zastava zavijoriti i u Kataru na Svjetskom prvenstvu u gimnastici, koje će se održati u Dohi.

(Izvor: Middle East Eye)

Najvažniji zaključci kvadriteralnog samita u Istanbulu

U Istanbulu je 27. oktobra održan samit četiri zemlje – Turske, Rusije, Njemačke i Francuske – na kojem se razgovaralo o mirovnom rješenju za Siriju. Najvažniji zaključci samita su: opredijeljenost lidera četiri zemlje za formiranje komisije za izradu nacrta novog ustava Sirije do kraja ove godine; opredijeljenost za jedinstvo sirijskog teritorija; povećanje humanitarne pomoći; podrška sporazumu u vezi sa Idlibom, uz isticanje da je sporazum privremenog karaktera; sirijski narod ima pravo da odlučuje o političkom uređenju zemlje; povratak sirijskih izbjeglica mora biti na dobrovoljnoj osnovi, u skladu sa međunarodnim pravom i pod zaštitom UN-a.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, na kojoj su učestvovali čelnici četiri zemlje, turski predsjednik Erdogan naglasio je da je potrebno pronaći humanitarno, političko i diplomatsko rješenje u Siriji. Turska jedna od zemalja koje su pogođene zbog “terorizma u Siriji”, rekao je Erdogan ističući da je njegova zemlja potrošila trideset tri milijarde dolara za zbrinjavanje sirijskih izbjeglica.

(Izvor: Arabi21.com)

Francuska na putu ka uvođenju arapskog jezika u školstvo

Jean-Michel Blanquer, francuski ministar za školstvo, najavio je uvođenje arapskog jezika u francuske škole. On je u jednom intervjuu za BFM TV izjavio da njegovo ministarstvo radi na izradi jednog kvalitetnog programa i strategije za učenje arapskog jezika. U datom intervjuu, između ostalog, naveo je: “Arapski jezik je od velikog značaja na polju književnosti i drugog literarnog bogatstva. Neispravno je da ga samo uče djeca porijeklom iz Sjeverne Afrike. Pripremamo jedan kvalitetan program za učenje ovog jezika. Također ćemo da razmotrimo način učenja arapskog jezika u džamijama, a sve sa ciljem efektivnijeg učenja.”

Ministar Blanquer također je zagovornik uvođenja televizijskih programa na originalnom arapskom na državnim kanalima France Télévision.

(Izvor: bladna.nl)

Sve više Norvežana prelazi na islam

“Broj Norvežana koji su prešli na islam u zadnjih nekoliko godina prešao je broj od tri hiljade”, konstatirala je Karin Vog u svom istraživanju na Univerzitetu u Oslu. Novine Verdens Gang krajem oktobra ove godine objavile su vijest, na osnovu rezultata ovog istraživanja, da je broj Norvežana koji prelaze na islam u velikom porastu.

“U prošlosti su to većinom bile žene Norvežanke koje bi stupile u brak sa muslimanima”, navodi Vog i pojašnjava: “Ovaj se trend drastično promijenio. Sad Norvežani prelaze na islam nakon čitanja islamske literature ili samostalnog istraživanja o islamu.”

Monica Salmouk, žena koja je prešla na islam, u svojoj izjavi za iste novine navela je da je prešla na islam nakon nekoliko pročitanih knjiga o islamu. Također je izjavila da je posjetila džamiju Islamitisch Cultureel Centrum (ICC) u Grønlandu, te da je nakon te posjete odlučila da pređe na islam.

Četrdesetdvogodišnja Solva Nabila Sexelin, također za iste novine, izjavila je da je bila inspirirana ponašanjem muslimanskih izbjeglica sa kojima je radila i da je zbog toga prešla na islam.

(Izvor: turksemedia.nl)

Američka vojna podrška Izraelu vrijedna trideset osam milijardi dolara

Već ranije najavljeni veliki paket američke vojne pomoći Izraelu početkom oktobra ove godine počeo je da se sprovodi u djelo, izjavili su dužnosnici američkog Ministarstva vanjskih poslova. Radi se o dugoročnom paketu vojne pomoći u vrijednosti od trideset osam milijardi dolara, koji je još u vrijeme Obamine administracije obećan izraelskoj vladi. Finansiranje ovog paketa vojne pomoći planirano je u narednih deset godina.

“Ulazeći u novu fiskalnu godinu, počela je realizacija desetogodišnjeg plana Memorandum of Understanding (MOU) u vrijednosti od trideset osam milijardi dolara”, izjavila je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Heather Nauert.

Implementacija MOU-a je odraz “stalne i nepromjenjive podrške američkog predsjednika, američke vlade i američkog naroda sigurnosti Izraelu”, izjavila je Nauert.

Nauert je dalje izjavila: “Izrael je u stalnoj opasnosti od destabilizirajućih faktora u regiji i pod prijetnjom eskalacije novih konflikata.”

“Sjedinjene Države naglašavaju bezuvjetno pravo Izraela na samoodbranu i ovaj memorandum (MOU) je konkretan dokaz našeg nastojanja da osnažimo vojnu prednost Izraela naspram njegovih potencijalnih neprijatelja”, naglašava Nauert.

(Izvor: turksemedia.nl)