Menu

Dešavanja u svijetu - broj 96

Tema Ostale temeČitanje 7 minuta

Arapska liga: Izrael koristi virus korona za eskalaciju agresije na Palestince

Izraelske okupacijske vlasti iskorištavaju svjetsku zaokupljenost suočavanjem s pandemijom virusa korona kako bi eskalirale svoju agresiju na palestinski narod, upozorila je sredinom aprila Arapska liga (AL). U saopćenju za javnost Arapske lige navodi se da izraelsko djelovanje uključuje “ubijanje, hapšenje i raseljavanje civila, anektiranje novih naselja i njihovu judaizaciju, i napad na palestinska sveta mjesta”.

“Izraelska okupacijska vlast iskorištava svjetsku preokupaciju pandemijom korone kako bi proširila svoja naselja i nametnula nove stvarnosti na terenu, posebno u Istočnom Jerusalemu i okolini”, stoji u saopćenju Arapske lige.

U saopćenju se osuđuje ono što je opisano kao “rasistička i teroristička praksa Izraela protiv palestinskog naroda i njegovo sistematsko kršenje ljudskih prava”, a Izrael se poziva da “odmah u skladu s odlukama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, zaustavi svoju agresivnu praksu i oslobodi sve palestinske zatvorenike”.

Arapska liga je pozvala međunarodnu zajednicu da “odmah reagira i zaustavi svakodnevne zločine koje Izrael čini nad palestinskim narodom”.

“Unatoč globalnoj zabrinutosti zbog suočavanja s virusom korona, Izrael ne vodi računa o opasnosti da se ovaj virus proširi među palestinskim narodom, zadržavajući više od pet hiljada palestinskih zatvorenika u svojim zatvorima”, rekao je palestinski dužnosnik.

(Izvor: MEMO)


Virus korona kao sredstvo u borbi protiv indijskih muslimana

Hinduistički ekstremisti koriste pandemiju korone da bi indijske muslimane podvrgli intenzivnijem progonu, navodi se u članku koji je objavio The New York Times.

List navodi da je epidemija korone postala oruđe za hranjenje vjerske mržnje u Indiji, posebno protiv muslimana. Autori izvještaja Jeffrey Gettleman, Kay Shultz i Sohsini Raj izvijestili su da se desio niz napada na muslimane u Indiji nakon što je indijsko ministarstvo zdravlja više puta okrivilo islamski pokret za širenje virusa.

Vladajuća stranka u zemlji tvrdila je da muslimani koriste virus kao “ljudske bombe” i izmislili su termin “korona džihad”. List je ukazao na porast rasističkih napada na muslimane u Indiji, dajući primjer napada palicama za kriket na muslimanske mladiće koji su distribuirali hranu siromašnima. I drugi muslimani bili su izloženi premlaćivanju i progonu iz područja u kojima su živjeli, pod optužbom da su “širitelji virusa”.

U državi Punjab, iz hramova sikha preko zvučnika su odjekivali pozivi ljudima da ne kupuju mlijeko od muslimanskih farmera, “jer sadrži korona virus”. Poruke mržnje također se šire internetom.

Muslimanski čelnici žive u strahu jer primjećuju da je porastao broj napada na muslimane, i sjećaju se onoga što se dogodilo prošle godine kada su hinduističke ekstremističke skupine napale siromašno područje Delhija ubivši desetine muslimana, dok je policija nijemo posmatrala.

Raj Zekhry, vođa desničarske nacionalističke stranke Maharashtra Navnermanman, za lokalni izvor vijesti rekao je da “članovi džemata Teblig” moraju biti upucani, direktno prijeteći smrću. Rajiv Bendal, jedan od vođa stranke premijera Modija (Bharatiya Janta), rekao je da se pripadnici džemata Teblig kreću među ljudima “kao ljudske bombe”.

Indijsko ministarstvo zdravstva nedavno je prestalo kriviti Teblig džemat na javnim brifinzima. “Određene zajednice i područja etiketiraju se isključivo na temelju lažnih izvještaja”, saopćilo je ministarstvo zdravlja prije nekoliko dana dodavši da “postoji hitna potreba za suzbijanjem takvih predrasuda”.

(Izvor: New York Times)

Saudijske vlasti čine sve da spriječe širenje korona virusa u Meki

Saudijske vlasti čine sve da spriječe širenje korona virusa u svetom islamskom gradu Meki gdje su prenaseljene sirotinjske ulice i radnički kampovi doprinijeli bržem širenju virusa u zemlji koja je većim dijelom pod 24-satnim policijskim satom. Ukupni broj slučajeva korona virusa zabilježen u Meki, u kojoj živi dva miliona ljudi, sredinom aprila premašio je hiljadu. Veliki broj neregistriranih stranaca i neuvjetno stanovanje za strane radnike otežalo je usporavanje stope zaraze.

Zaštita Meke od pandemije koja je preplavila zemlje poput Italije i Sjedinjenih Država presudna je za Saudijsku Arabiju. To je dijelom zbog značaja grada za muslimane u svijetu, ali i zbog toga što je kraljevska dinastija svoju vlast utemeljila na starateljstvu nad gradom koji je kolijevka islama. Milioni hadžija svake godine posjećuju Meku, a službena titula kralja Selmana je “čuvar dviju svetih džamija”.

Vlada je svjesna da će, ako virus preplavi Meku, to “dovesti do propitivanja njihove odgovornosti u zaštiti tih prostora, što je dio legitimiteta same zemlje”, rekla je Yasmine Farouk, gostujuća stručnjakinja na Bliskoistočnom programu pri Carnegie Endowment for International Peace.

Sveukupno, Saudijska Arabija je zabilježila jednu od najnižih stopa infekcije u regiji, s oko pet hiljada slučajeva u populaciji od preko trideset miliona. Meka je bila jedan od prvih saudijskih gradova koji je stavljen pod cjelodnevni policijski sat, a vlasti su poduzele neviđene mjere opreza, suspendirale vjerski turizam u februaru i zatvorile džamije širom zemlje u martu. Stranci čine oko trećinu saudijske populacije, ali u posljednje vrijeme čine 70 do 80% slučajeva novozaraženih, prema ministarstvu zdravstva.

(Izvor: bloomberg.com)

Više od 1.700 maloljetnih izbjeglica nestalo je u Njemačkoj

Njemačke vlasti objavile su 21. aprila 2020. da je do kraja marta u toj zemlji nestalo više od 1.700 maloljetnih izbjeglica bez pratnje. Od tog broja je 1.074 u pubertetskoj dobi, dok je 711 mlađe. Većina nestalih izbjeglica je iz Afganistana, Sirije, Maroka, Gvineje i Somalije. Ovaj podatak je došao kao odgovor na parlamentarno pitanje upućeno njemačkoj vladi. Iz vlade su naglasili kako se broj nestalih maloljetnih izbjeglica značajno smanjio posljednjih godina. U 2018. godini broj nestalih maloljetnih izbjeglica dosegao je 4.186, u poređenju s 3.192 u 2019. godini.

Prema saveznom ministarstvu unutrašnjih poslova, između 2016. i 2019. zabilježena je oko 21.000 nestanaka.

U istom kontekstu, članca parlamenta iz ljevičarske stranke Die Linke, Ulla Jelpke, kritizirala je način na koji se vlasti ophode prema maloljetnim migrantima, objašnjavajući da je pristup savezne vlade uznemirujući i da većini radnika u prihvatnim centrima za tražitelje azila nedostaju stručne i obrazovne kvalifikacije da bi se adekvatno bavili maloljetnim izbjeglicama.

Sa svoje strane, savezna vlada je uzrok nestanka maloljetnika bez pratnje u Njemačkoj i Evropi pripisala putovanju maloljetnika njihovim rođacima, kao i nedostatkom sreće i zadovoljstva s prebivalištem ili odlukama o raspodjeli koje su izdale službe za zaštitu mladih.

Godišnje se bilježe hiljade slučajeva nestanka maloljetnih izbjeglica, koji su u Njemačku došli bez svojih porodica.

(Izvor: dw.com/ar/)