Menu

Dešavanja u svijetu - broj 96

Tema Ostale temeČitanje 7 minuta

Arapska liga: Izrael koristi virus korona za eskalaciju agresije na Palestince

Izraelske okupacijske vlasti iskorištavaju svjetsku zaokupljenost suočavanjem s pandemijom virusa korona kako bi eskalirale svoju agresiju na palestinski narod, upozorila je sredinom aprila Arapska liga (AL). U saopćenju za javnost Arapske lige navodi se da izraelsko djelovanje uključuje “ubijanje, hapšenje i raseljavanje civila, anektiranje novih naselja i njihovu judaizaciju, i napad na palestinska sveta mjesta”.

“Izraelska okupacijska vlast iskorištava svjetsku preokupaciju pandemijom korone kako bi proširila svoja naselja i nametnula nove stvarnosti na terenu, posebno u Istočnom Jerusalemu i okolini”, stoji u saopćenju Arapske lige.

U saopćenju se osuđuje ono što je opisano kao “rasistička i teroristička praksa Izraela protiv palestinskog naroda i njegovo sistematsko kršenje ljudskih prava”, a Izrael se poziva da “odmah u skladu s odlukama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, zaustavi svoju agresivnu praksu i oslobodi sve palestinske zatvorenike”.

Arapska liga je pozvala međunarodnu zajednicu da “odmah reagira i zaustavi svakodnevne zločine koje Izrael čini nad palestinskim narodom”.

“Unatoč globalnoj zabrinutosti zbog suočavanja s virusom korona, Izrael ne vodi računa o opasnosti da se ovaj virus proširi među palestinskim narodom, zadržavajući više od pet hiljada palestinskih zatvorenika u svojim zatvorima”, rekao je palestinski dužnosnik.

(Izvor: MEMO)


Ostatak teksta dostupan samo za pretplatnike