Menu

Dešavanja u svijetu - broj 97

Tema Ostale temeČitanje 8 minuta

UN: U 2019. godini prisilno raseljeno i prognano 79,5 miliona ljudi

Rat, nasilje i progon u 2019. doveli su do prisilnog raseljavanja širom svijeta koje je doseglo svoj vrhunac, izvijestila je UN-ova agencija za izbjeglice UNHCR.

Godišnji izvještaj o globalnim trendovima, objavljen sredinom juna ove godine, pokazuje da je gotovo 79,5 miliona ljudi raseljeno na kraju 2019. godine. To je dvostruko više nego na kraju prošlog desetljeća, a većina njih su interno raseljeni.

Najveći broj izbjeglica je i dalje iz Sirije u kojoj već devet godina traje rat. Dvije trećine raseljenih izvan njihove države dolazi iz Sirije, Afganistana, Venezuele, Južnog Sudana i Mijanmara.

Sa 3,6 miliona izbjeglica, Turska ugošćuje više izbjeglica nego bilo koja druga država. Kolumbija je druga sa 1,8 miliona, a Njemačka treća sa 1,1 milion uglavnom sirijskih izbjeglica i jedina je zapadna država u prvih pet zemalja u kojima živi najveći broj izbjeglica.

Izvještaj je skrenuo pažnju i na ljudske troškove raseljavanja. Žene imaju puno veći rizik od silovanja. Dječiji rad je također glavni problem. Polovina raseljene populacije su djeca, koja nemaju pristup obrazovanju i često su izložena nasilju i iskorištavanju.


Ostatak teksta dostupan samo za pretplatnike