Menu

Gubitak trudnoće (treći dio)

Tema Naše zdravljeČitanje 5 minuta
Nastavljamo sa serijalom posvećenom ženskom zdravlju i temom o gubitku trudnoće. U prethodnim brojevima osvrnuli smo se na definiciju spontanog pobačaja kao i na osnovne uzroke koji dovode do njega. U ovom broju nastavit ćemo govoriti o spontanim pobačajima i pokušati malim savjetima, kako stručnim tako i alternativnim koji su se pokazali dobri u praksi, olakšati ženama uvid u taj proces u tijelu, i kako i na koji način pokušati spriječiti pobačaj kod naredne trudnoće.
Već smo naveli da je najčešći razlog spontanog pobačaja u oplođenom jajašcu. Svaki drugi spontani pobačaj nastaje zbog nesposobnosti zametka da se pravilno razvija. Po nekim autorima, oko 70% svih spontanih pobačaja rezultat je anomalije zametka. Kad smo govorili o podjeli pobačaja, naveli smo dvije vrste: klinički (učestalost 40-45% i biohemijski 10-15%). Kao uzroke pobačaja koje vežemo uz majku, naveli smo anomalije maternice, hormonalne poremećaje, febrilne infekcije majke, psihičke faktore kao i imunološke razloge. Kazali smo koliko je bitno da se reagira blagovremeno na svaku vrstu krvarenja iz rodnice, ali i ukazali da svako krvarenje iz rodnice ne znači i da se radi o pobačaju. Govorili smo i o dijagnostičkim procedurama, terapijama kao i o važnosti odlaska oba supružnika u genetička savjetovališta, posebno ukoliko se radi o ponavljanim spontanim pobačajima.

U ovom broju pokušat ćemo ukazati koliko su psihološki mir i blagostanje važni faktori za pravilan tijek trudnoće kao i kako velik utjecaj imaju na imunološki sistem, a samim tim i na smanjenje procentualnosti spontanih pobačaja. Osvrnut ćemo se i na utjecaj kofeina i duhana na spontane pobačaje. Dakle, ukoliko ste konzument duhana, čim prije se pokušajte riješiti te loše i vjerom zabranjene navike. Žene koje puše imaju dvostruko veći broj spontanih pobačaja. Istini za volju, naučna istraživanja ne dovode u vezu kofein sa spontanim pobačajem, no ipak postoje naznake kako više od jednog napitka bogatog kofeinom dnevno tokom prvog tromjesječja trudnoće povećava broj spontanih pobačaja. Zato se savjetuje smanjiti ili u potpunosti izbaciti kofein prije začeća i tokom trudnoće. Takva praksa naročito je izražena u SAD-u gdje odmah po utvrđivanju trudnoće, buduće majke prestaju s konzumacijom kofeina i kofeinskih napitaka. Unatoč tome što nakon jednog spontanog pobačaja nije povećan rizik pojave drugog spontanog pobačaja, većina žena počinje nakon prvog pobačaja gubiti povjerenje u svoje tijelo. Zato će nakon takvog iskustva, ginekolog, skupa sa liječnikom porodične medicine i kliničkim psihologom, savjetovati pacijentici da iznova počne učiti stjecati povjerenje u svoje tijelo. Ako ste imali spontani pobačaj, nemojte se opterećivati pitanjima zašto i kako se to baš vama dogodilo. Uzmite vrijeme koje vam treba da odtugujete svoj gubitak, a potom se ponovno pokrenite. Izvanredno je snažna interakcija između emocija i hormonskih sistema uključenih u trudnoću. Načini na koje se tijelo žene prilagođava na osjećaje o trudnoći individualni su, ali se svi prenose na imunološki i endokrinološki sistem. Istraživanja su pokazala kako je endokrinološki disbalans posljedica emocionalnog stresa koji se često nalazi u žena koje imaju spontane pobačaje. Ostvariti se kao supruga uz materinstvo su ekspektativna rola u životu svake žene, a može u slučaju poteškoća s trudnoćom dovesti do napetosti i nakupljanja frustracija u tijelu i kao rezultantu imati pojavu tjelesne bolesti ili nekog psihosomatskog oboljenja. Zato je bitno obratiti se svome liječniku za savjet i uz primjenu odgovarajućih modela ponašanja i unutarnjeg izlječenja (psihoterapijom) savladati i nadvladati osjećaj ljutnje i krivnje. Na taj način se pacijentici pomaže izaći iz začaranog kruga. Istraživanja su pokazala da se kod takvih slučajeva uspješnost u sljedećoj trudnoći, uz ginekološku pratnju i psihoterapiju, penje na 82%, za razliku od 7% u žena koje zadrže naučene reakcije. Zato osluškujte svoje tijelo i pratite znakove, jer vaše vam tijelo uvijek šalje signale.

(Korištena literatura: Sadler T. W. Langman's Medical Embriology. Lippincott Wiliams&Wilkins, 2003.Schoenwolf GG, Smith JL: Mechanisms of neurulation: traditional viewpoint and recent advances, 1990.)