Menu

Kako poslije Ramazana

Tema Da'vaČitanje 3 minute

Šta poslije Ramazana? U Ramazanu sam se približavao Allahu, subhanehu ve te'ala. Mnogo sam klanjao dobrovoljne namaze. U tome sam osjećao slast 'ibadeta. Mnogo sam učio Kur'an plemeniti. Namaz u džematu nisam izostavljao. Svoj pogled sam čuvao od onoga što je Uzvišeni zabranio. Međutim, poslije ramazana izgubio sam onu slast u 'ibadetu. Onu žudnju i ustrajnost u 'ibadetu nikako ne mogu da povratim. Sada, mnogo često propustim sabah namaz u džema'tu. Prestao sam sa mnogobrojnim dobrovoljnim namazima. Prestao sa mnogobrojnim učenjem Kur'ana. Prestao sam ... Prestao sam ... Prestao sam ... Pa, ima li za ovakvo stanje riješenja i lijeka?


Dragi moj brate, nudim ti deset stvari za ustrajnost u dobrim djelima nakon ramazana:

1. Prvo i prije svega, traženje pomoći od Uzvišenog Allaha za uputu i učvršćenje na njoj. On Uzvišeni hvali dovu onih kojima je dato veliko znanje: "Gospodaru naš, ne dopusti srcima našim da skrenu, kada si nam već na pravi put ukazao, i daruj nam Svoju milost; Ti si, uistinu, Onaj koji mnogo daruje!" (Alu-Imran, 8)

2. Često druženje s dobrim vjernicima i nastojanje da se što više prisustvuje općim skupovima gdje se veliča i slavi Uzvišeni Allah, poput predavanja i skupovima poput zijareta.

3. Upoznavanje sa životopisom ispravnih prethodnika čitajući knjige koje govore o njima ili slušajući predavanja, posebno životopis ashaba, Allah svima njima bio zadovoljan. Doista, njihov životopis kod vjernika pobuđuje velike težnje i ambicije.

4. Često slušanje predavanja islamskog sadržaja, poput hutbi ili vazova i posjećivanje islamskih audioteka.

5. Revnost u izvršavanju propisanih ibadeta, poput pet dnevnih namaza ili napaštanje propuštenih dana ramazanskog posta. Doista, u tome je veliko dobro.

6. Revnost u izvršavanju dobrovoljnih 'ibadeta, makar oni bili i mali, ali dragi duši. Doista, Allahu su najdraža djela koja su stalna, pa makar bila i mala, kao što kaže Allahov poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem.

7. Otpočeti s učenjem Allahove, subhanehu ve te'ala, knjige napamet, ustrajavati u njenom čitanju i ponavljanju naučenog na dnevnim namazima

8. Često spominjanje Uzvišenog Allaha i mnogobrojno traženje oprosta od Njega Uzvišenog. Kako li je lahko to djelo, a kako li je njegova vrijednost velika! Doista njime se povećava iman i jača vjerničko srce.

9. Svako udaljavanje od onoga što će upropastiti srce: od lošeg društva, televizora i satelitskih antena, slušanja pjesme, muzike i muzičkih instrumenata, čitanja nemoralnih časopisa.

10. I na kraju savjetujem te da požuriš sa tevbom ... iskrenom tevbom ... nakon koje, ako Bog da, više nema povratka lošim djelima. Doista, Uzvišeni Allah mnogo se raduje tevbi Svoga roba kada se pokaje.

Plemeniti brate, ne budi od onih koji znaju za Allaha samo u mjesecu ramazanu. Ispravni prethodnici bi govorili za takve: "Loši su to ljudi. Ne znaju za Allah osim u mjesecu ramazanu!" Vidimo se, dragi moj brate, u sljedećem ramazanu do kojeg ti želim puno zdravlja i ustrajnosti u Allahovoj vjeri, ako Bog da.

Autor: Abdullah b. Abdurrahman b. Džibrin