Menu

Ko ostavi nešto radi Allaha, Allah će mu nadoknaditi boljim od toga

Tema Ostale temeČitanje 12 minuta

Poštovani mu’mini, pripadnici ummeta Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, i milleta Ibrahima, alejhis-selam!

U ovom kosmosu, počevši od naše Zemlje, postoje Allahovi suneni – zakonitosti, koji se ne mijenjaju do Sudnjega dana. Smjena dana i noći, godišnja doba, gravitacija, izvođenje mrtvog iz živog i živog iz mrtvog, samo su neke od očiglednih zakonitosti kojih je svjestan svaki pojedinac. Međutim, mnogo je ovakvih zakonitosti koje se odnose na čovjeka i njegov život, a kojih čovjek nije svjestan i često ih ne primjećuje.

“Dobro se dobrim vraća”, “ko posadi – požnjet će”,samo su neki od sunena koje je Tvorac ostavio da funkcioniraju u čovječanstvu od prvog do posljednjeg čovjeka.

Jedan od Allahovih zakona koji je na snazi do Sudnjeg dana jeste i pravilo navedeno u naslovu ove hutbe: “Ko ostavi nešto radi Allaha, Allah će mu nadoknaditi boljim od toga”. Svaki vjernik treba da ima ovo pravilo i ovaj Allahov princip na umu, jer se život svakog pojedinca svakodnevno prepliće sa izazovima u kojima se čovjek najčešće nađe pred izborom između Allahovog i ljudskog zadovoljstva, između Allahovih granica i svojih prohtjeva. Onog momenta kada čovjek dā prednost Allahovom zadovoljstvu nad svojim i tuđim, Allah će mu nadoknaditi boljim od onoga što je propustio, ne istim, niti slabijim, već uvijek boljim od onoga što je propustio, jer Allah obilato daje i ne škrtari.


Ostatak teksta dostupan samo za pretplatnike