Menu

Kutak za mlade - broj 61

Tema Ostale temeČitanje 10 minuta
Kako lakše obavljati noćni namaz
Poznato je da je noćni namaz jedan od najodabranijih ibadeta koje čovjek može prakticirati, a posebno u noćima mubarek mjeseca ramazana. Svi oni koji su barem nekad imali tu naviku ustajanja na noćni namaz, mogu posvjedočiti pozitivnim promjenama u svakodnevnom životu, te jačanja imana i veze sa Gospodarom. Noćni namaz je simbol bogobojaznosti i znak da je čovjek priznao Allaha kao Onoga koji daje položaj, čast, mudrost i sve ostale prave vrijednosti. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u prakticiranju ovog divnog ibadeta:

● Posjedovanje iskrene želje za obavljanjem noćnog namaza. Ova će želja biti mnogo jača ukoliko poznajete važnosti noćnog namaza i razumijete činjenicu da ovaj ibadet direktno utječe na izgradnju imana, koji će vam pomoći da se borite sa strastima i sumnjama u svakodnevnom životu. Dodatna motivacija bit će vam ljubav prema Uzvišenom i strah od činjenja grijeha koji izazivaju Njegovu kaznu, te razmišljanje o Njegovim bezbrojnim blagodatima.

● Rani odlazak na spavanje uz dovu Uzvišenom da vam pomogne da što lakše ustanete na noćni namaz. On je kadar da vam ono najteže učini lahkim. Prije sna prisjetite se trenutka kada vas je Allah počastio nekom posebnom blagodati ili se sjetite nečega što će u vama izazvati strahopoštovanje prema Gospodaru! Strah će vas više motivirati da ustanete u rane sate, a ljubav će vam izazvati osjećaj bliskosti sa Allahom i skrušenost.

● Ne zaboravite zikr koji je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, prakticirao prije spavanja! Nakon ustajanja iz postelje uzmite abdest, ali ne obični abdest koji uzimate svakodnevno! Abdestite se polahko sa puno ljubavi i ozbiljnosti kao da ćete tim abdestom očistiti čak i svoje srce pa i njega na taj način bolje pripremiti na susret sa svojim Gospodarom!

● Stanite na namaz i razmišljajte o Njegovoj veličini, savršenosti i milosti, te se čitavim svojim srcem i duhom predajte i ponizite pred Njegovom uzvišenosti! U svom učenju odaberite ajete koji na vas ostavljaju traga i one koje volite! Po mogućnosti učite sasvim tiho i melodično da se jedva čujete, ali prije svega razmišljajte o porukama koje ajeti sa sobom nose! Dobro je da više puta proučite jedan ajet koji vas se posebno dojmio.

● Oduljite sa noćnim namazom! Ostanite dugo na rukuu i sedždi! Iskreno, kroz suze tražite od Allaha ono što vam treba i na ovom i na onom svijetu! Klanjajte onoliko rekata koliko možete podnijeti (dva, četiri, šest, osam...)!

● Nikome ne spominjite svoj noćni namaz! Inače, noćni namaz je jedan od simbola iskrenosti i skrivenog ibadeta, pa ga nemojte kvariti tako što ćete nekome reći da prakticirate ovaj ibadet!

 (Izvor: nablusi.com)

Ko je najbogatiji čovjek na svijetu?

Odrastajući u kući svoje nane, još kao dječak sam doživio nešto što je tokom čitavog života na mene ostavilo trag. Iako smo bili jako siromašni u pogledu svega, izuzev duše, na tom sam mjestu naučio mnogo životnih lekcija. Moja majka, nana i ja živjeli smo u skučenoj kućici napravljenoj od najjeftinijeg materijala i s veoma malo materijalnih dobara.

Uvijek sam znao šta ćemo jesti tokom zime, jer sam znao šta je u bašti izraslo tokom ljeta. Nikada nisam okusio sjaj zabave i tehnoloških dostignuća kojima su se druga djeca gizdala, niti sam imao mogućnosti da sebe svakodnevno počastim slatkišima. Moja školska torba godinama je ostajala ista, dok bi sveske bila ispisane s oba kraja. Ali, uprkos svemu, nikada se nisam osjetio – siromašnim. Samo da znate, nijedan kralj nije cijenio i jeo tako ukusnu hranu poput nas kada bi se tokom vikenda pred nas iznijela domaća pita, salata i svježe ispečen kolač.

Iako smo imali tako malo, još uvijek se sjećam majke i nane kako su drugima davale toliko mnogo. Sve što smo imali, mi smo dijelili s drugima. Svako ko nas je posjetio, mogao je da očekuje da ćemo ga počastiti ukusnim jelom, ili makar svježe skuhanom kahvom.

Nikada se nismo osjećali bogatijim ili blagoslovljenijim od onih trenutaka kada smo drugima dijelili ono što je nama podario Milostivi Allah. Tada sam naučio da jedan od najvećih užitaka u ovom životu ne dolazi od primanja poklona, već od darivanja i davanja.

Davanje ispunjava dušu smirajem i približava nas Milostivom Gospodaru. Zato, omladino, neka vas ne bude strah da s drugima podijelite vaša blaga, poklone, talente, vrijeme i pažnju. Zbog toga vam ih je Milostivi i darovao, kako biste vi bili posrednik širenje ljubavi i sreće među ljudima.

Zato s drugima nesebično podijelite ono što imate. Ako imate lijep osmijeh, poklonite ga nekome i zaradite brojne sevape. Ukoliko imate viška novca, pomozite gladne i nemoćne. Ukoliko imate topao zagrljaj, zagrlite vama drage osobe. Ukoliko imate poseban talenat, podijelite ga s drugima.

Ukoliko imate srce ispunjeno ljubavlju, poklonite ga svima koje susretnete. Živite na ovom svijetu tako da vaš život bude poklon drugima. Ebu Hurejra, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, rekao: “Nije bogatstvo u mnoštvu ovodunjalučkih užitaka, nego je bogatstvo u bogatstvu duše.” (Buhari i Muslim)

(Izvor: sunnyskyz.com)

Pismo roditelja voljenom djetetu

Drago dijete, sada još nisam ostarjela, a kada me budeš vidio takvu, budi strpljiv sa mnom i pokušaj me razumjeti. Ako se zaprljam za vrijeme ručka i ako se ne mogu sama obući, budi strpljiv. Sjeti se mnogih sati koje sam potrošila dok sam te tome naučila. I ako u razgovoru uvijek ponavljam iste stvari, nemoj me prekidati, saslušaj me. Kada si bio malen, morala sam ti istu priču ponovo čitati, prije nego što bi utonuo u san. Ako se ne budem željela kupati, ne ismijavaj me i ne vrijeđaj. Sjeti se kako sam te morala ganjati i izmišljati hiljadu razloga da bi ti ušao u kadu. Kad opaziš moje nepoznavanje nove tehnologije, daj mi vremena i nemoj me gledati s podsmijehom na licu. Ja sam tebe naučila mnogo stvari: pravilno jesti, pravilno se obući, suočiti se sa životom. Ako nekad u razgovoru zaboravim ili izgubim nit razgovora, daj mi malo vremena, da se prisjetim i ako mi to ne pođe za rukom, nemoj se uznemiravati. Nije mi najvažnija stvar na svijetu naš razgovor, već to što sam s tobom i da me znaš slušati. Kada mi umorne noge više ne budu dozvoljavale da hodam, pruži mi ruku jednako kao što sam je ja pružala tebi, kada si pravio prve korake. I ako ti ikada kažem nešto što će te povrijediti, halali mi, jer jednoga dana ćeš me razumjeti. Jednom ćeš spoznati da sam ti, usprkos svim učinjenim greškama, željela samo najbolje i pokušala sam te pripremiti na putovanje života. Budi mi oslonac, pomozi mi s ljubavlju i strpljivošću. Vratit ću ti s osmijehom i neizmjernom ljubavlju, koju sam oduvijek čuvala samo za tebe. Volim te! Tvoj roditelj.

“Hajde, ba, probaj samo – jednom!”

“Hajde, ba, šta će ti naštetiti jedna čašica? Ili jedan dim cigarete? Neće ti štetiti, jesi li muško ili nisi!? Samo jedna pjesma, jedan bezobrazni film... samo jedan, ništa više! Iskoristi dan da se provedeš! Uživaj u životu! Samo se jednom živi!”

Omladino islama, koliko ste puta do sada čuli ovakve “savjete” i “dobronamjerne prijedloge”? Budite na oprezu – radi se o jasnoj šejtanovoj spletki! Znajte da nećete stići ni primijetiti, a to “jedno” će prerasti u nekoliko, pa u desetak, i na kraju – navika. Uzvišeni Allah u Kur’anu naziva ovaj postepeni proces – “slijeđenjem šejtanovih stopa”.

Jeste li ikad čuli za latinsku izreku carpe diem – iskoristi dan? Upravo taj princip koristi i Allahov neprijatelj, ubjeđujući omladinu da je mladost doba za bezgranično uživanje i da se to vrijeme neće više ponoviti, pa ga je potrebno čim prije iskoristiti.

“Imat ćete dovoljno vremena da se posvetite vjeri kad – ostarite, zar ne?” Ne zaboravimo: Uzvišeni Allah posebno ističe vrijednost ibadeta mladog čovjeka. Među sedmericom u hladu Arša na Sudnjem danu će biti i mladić koji je svoje najljepše dane proveo u ibadetu. Osim toga, ko od nas ima garanciju na život, pa zašto bismo odgađali povratak vjeri samo na stare dane? U ostale “šejtanove zamke” kojima pokušava da zavede omladinu možemo spomenuti:

● zaborav na Allaha i bitne stvari (El-Mudžadele, 19),

● nemar i lijenost prema obavezama i odgovornostima (Ali Imran, 155),

● rasprava o Allahu i Njegovoj vjeri bez znanja (El-Hadždž, 3).

Omladino, ne zaboravimo da nas je naš Gospodar iz Svoje neograničene milosti podučio kako da se izbjegnemo šejtanove spletke. Bitno je da poznajete načine njegovog prilaska vašem srcu, te da potom zatražite utočište kod Allaha, subhanehu ve te‘ala. Iblis neće biti u stanju da zavede Allahove iskrene robove, stoga se prihvatimo naše najjače odbrane – takvaluka i dove!