Menu

Ljekovita mrkva i zaboravljeni dr. Moro

Pripremila Nurmina Strika
Tema Naše zdravljeČitanje 4 minute

Iako smo naizgled u gotovo proljetnom vremenu, nemojmo smetnuti s uma da smo kalendarski još u zimi i u skladu s tim u borbi sa virozama raznog tipa uključujući i one stomačne.


Stoga smo u ovom broju odlučili progovoriti malo o jednom zaboravljenom čovjeku koji je svijet medicine mnogo zadužio i jednoj običnoj supici od mrkve. Supica od mrkve nije nam strana, svi je poznajemo, zar ne?

Ali znate li ko je otkrio njenu ljekovitost? Ko je pomoću nje spasio živote miliona djece?

Za ime Ernest Moro (1874–1951) vjerovatno niste čuli, čak i mnogi iz svijeta medicine koji poznaju refleks nazvan po njemu i koji je ključan u dojenačkoj dijagnostici, ne znaju za mnoga druga postignuća ovog skromnog čovjeka, doktora medicine, pedijatra, univerzitetskog profesora, rođenog ne tako daleko od nas u Ljubljani koja je u to vrijeme, 1874. godine, bila dijelom Austro-Ugarske imperije.

Prije otprilike 145 godina, ljudski rod se susreo sa velikom smrtnošću dojenčadi.

Trebalo je dojenčad nahraniti i upravo je dr. Moro izumio “Moro mlijeko” prvu formulu za vještačko hranjenje beba, preteču svim današnjim adaptiranim formulama za dojenčad.

Dr. Moro je otkrio i laktobacile sadržane u fermentiranim mliječnim proizvodima i ukazao na njihov značaj. Danas naravno zahvaljujući marketingu i dostupnosti informacija svi znamo za probiotike i koliki je njihov značaj za imunitet i zdravlje.

Insistirao je i na sterilizaciji bočica za hranjenje beba, ali i zagovarao hranjenje isključivo majčinim mlijekom zbog toga što je uočio da tako hranjena djeca postaju imuna na mnoge bolesti. U današnjem vremenu poznato nam je da su dojena djeca zaštićena majčinim antitijelima i da im ona pružaju zaštitu protiv svih bolesti koje je majka preboljela.

Ovaj skromni doktor otkrio je i refleks prisutan kod beba u prvim mjesecima života, koji je po njemu dobio ime Morov refleks. Naime, ako se stvori oštar zvuk u blizini bebine glave, beba će prvo raširiti ruke, raširiti prste, a zatim brzo spojiti ručice stiskajući pesnice. Izostanak ovog refleksa znak je oštećenja ili depresije centralnog nervnog sistema, a može ukazivati i na cerebralnu paralizu.

A sad vratimo se na supicu od mrkve.

Početkom XX vijeka mnogo djece je umiralo od dijareje (proliva) tj. posljedica dehidracije i velike iscrpljenosti. Dr. Moro je osmislio najjednostavniji lijek, vođen svojim znanjem i iskustvom iz prakse, čime se smrtnost smanjila za gotovo više od 50%. To je bila obična supa od mrkve.

To je bilo davne 1908. godine, a tek se 2002. godine dokazalo da kiselinski oligosaharidi formirani u ovoj supi sprečavaju bakterije da se vežu za crijevnu sluznicu.

Studije su pokazale da zahvaljujući ovim svojstvima supa od mrkve liječi i proliv izazvan bakterijama otpornim na antibiotike.

Recept za supu dr. Moroa je sljedeći: 1 kg mrkve se očisti i isjecka, prelije litrom vode, začini sa tri grama soli te se kuha na tihoj vatri dok se sve ne svede na zapreminu jednog litra ili, kako se u narodu kaže, uvrije na pola.

Iskreno se nadam da će vam ovi reci biti od pomoći ako se susretnete sa dijarejom kod djece ili odraslih, a nadam se da vam je i riječ-dvije o skromnom doktoru, naučniku bilo drago pročitati.

(Korištena literatura: Ernest Moro, ncbi.nlm.nih.gov. Bibliography of the History of Medicine)