Menu

Manuka med

Tema Naše zdravljeČitanje 4 minute
Na našem tržištu tek se odnedavno progovorilo o manuka medu. Nije ni čudo s obzirom na to da porijeklo vodi sa Novog Zelanda. Proizvode ga pčele koje oprašuju manuka grm. Ovaj je med jedinstven po tome što ima širok spektar medicinskog djelovanja sa klinički potkrijepljenim studijama. Njegova je cijena prilično visoka zbog toga, ali raspon njegovog dejstva to zaslužuje jer liječi stanja od obične upale grla do najtežih oblika raka, autoimunoloških oboljenja, bolesti štitne žlijezde, probavnih bolesti, kožna i mnoga druga oboljenja.
Stoga je veoma važno poznavati neke činjenice o ovom medu s obzirom na to da se u našoj zemlji može većinom poručiti online. Ne bi bilo lijepo dati priličnu svotu novca i dobiti neki obični med ili tek fruktozni sirup.

Ono što manuka med razlikuje od drugih vrsta meda jest njegov nevjerovatni nutritivni profil. Općenito govoreći, tipični sirovi nefiltrirani med bogat je aminokiselinama, B vitaminima (B6, tiamin, niacin, riboflavin, pantotenska kiselina), bakar, željezo, magnezij, mangan, fosfor, kalij, natrij, cink… E sad taj sadržaj u najmanju ruku učetverostručite, dobit ćete približnu nutritivnu vrijednost manuka meda. Ono što čini ovaj med posebnim jeste ono što se naziva Unique Manuka Factor (UMF) – Jedinstveni manuka faktor. Naime, istraživanja provedena 1981. godine na Waikato sveučilištu na Novom Zelandu otkrila su da manuka med sadrži znatno višu razinu enzima od običnog meda. Ovi enzimi stvaraju prirodan vodikov peroksid koji djeluje kao antibakterijsko sredstvo. Neke vrste ovog novozelandskog meda osobito su bogate vodikovim peroksidom, metilglioksalom i dihidroksiaceton. Ova medicinska trilogija pomaže da se definira ono što se naziva Unique manuka faktor (UMF), globalni standard u identificiranju i mjerenju antibakterijske snage manuka meda. U osnovi, UMF je garancija da med koji se prodaje ima medicinske kvalitete.

Kako provjeriti izvornost i originalnost manuka meda?

Minimalna vrijednost je UMF5, međutim, ne smatra se korisnim ako ne iznosi UMF 10+ razinu antibakterijskog djelovanja. Dakle, sve u rasponu UMF10 – UMF15 je na korisnoj razini, a sve od UMF16 i preko smatra se manuka medom vrhunske kvalitete.

Pravi UMF manuka med imat će ove četiri stvari: imat će zaštitni znak jasno označen na prednjoj strani, porijeklom će biti sa Novog Zelanda i imati UMF novozelandske licencirane tvrtke, imat će UMF tvrtke i broj licence, imat će broj UMF u rasponu od 5 do 16+. Ukoliko neka od ovih stavki izostaje na etiketi, ne radi se o originalnom proizvodu.

Raspon razine aktivnosti manuka meda:

0–4 nema terapeutsko dejstvo,

4–9 med zdravstvene prednosti,

10–14 podržava prirodno liječenje i bakterijsku ravnotežu,

15+ vrhunske razine fenola koji su vrlo terapeutski, ali ne bi trebala prelaziti uzimanje jedne kašike meda dnevno.

Drugi faktor kakvoće manuka meda jest K-faktor koji je osmislio Wederspoon, a odnosi se na količinu manuka polena u ukupnoj količini polenovih zrna u medu. U rasponu je od K12, K16 i K22.

S obzirom na visoku cijenu na tržištu, ali i na terapeutski dokazano dejstvo, dobro je poznavati neke osnovne činjenice koje smo vam pobrojali o ovom medu. U svijetu se koristi pri dopuni konzervativne medicinske terapije u liječenju svih vrsta bakterijskih infekcija uključujući i MRSA, u liječenju problema probavnog trakta posebno želuca i autoimunoloških oboljenja poput ulceroznog kolitisa i Kronove bolesti, kod svih vrsta kožnih oboljenja, bolesti štitne žlijezde, rana, opekotina i čireva, oboljenja zubnog mesa i tkiva, alergija, problema sa sinusima, kod opadanja kose, za smirenje nervne napetosti i kod nesanice, te kao potpora za jačanje imuniteta kod onkoloških pacijenata.

 

(Korištena literatura: Evidence for Clinical Use of Honey in Wound Healing as an Anti-bacterial, Anti-inflammatory Anti-oxidant and Anti-viral Agent: A Review, US National Library of Medicine; Honey patterned foam structure for holding medical grade manuka honey; Full-text Patent, Dec 2015)