Menu

Nutrigenetika u borbi protiv pretilosti i bolesti

Tema Naše zdravljeČitanje 4 minute

Tokom još uvijek aktuelne pandemije korona virusa svima nam je postalo još jasnije koliko nam je zdravlje dragocjeno i koliko je važno sačuvati zdrav imunitet. Da bismo to uspjeli, potrebno je odabrati najbolje namirnice za prehranu kako bismo sačuvali zdravlje, a ujedno imali i optimalnu tjelesnu težinu.


Nutrigenetika je novost nutricionizma, zasniva se na nutrigenetskim testovima koji prehranu temelje na genetskom profilu svakog pojedinca.

Određene bolesti imaju svoj korijen u defektima gena, poput povišenog holesterola, celijakije, cistične fibroze, fenilketonurije.

Nutrigenetika proučava varijacije u genetskom kodu neke osobe, odnosno kako te varijacije mijenjaju odgovor njihovog organizma na određenu hranjivu tvar, primjerice gluten, laktozu, omege 3.

Način prehrane tako se čita i prema genima, jer određene varijacije imaju utjecaj kako na metabolizam, tako i na zdravstveno stanje ili rizik od bolesti kod te osobe.

Drugim riječima kazano, vrsta prehrane koja je optimalna za jednog pojedinca nije nužno najbolje rješenje za drugog. Možda vas vaš svakodnevni jelovnik ubija iako pazite na to da se pravilno hranite.

Velike su koristi primjene jednog napravljenog testa jer omogućavaju praktične smjernice o prehrani, vrsti hrane koja osobi odgovara, sklonosti debljini, inzulinskoj rezistenciji i mnoge druge.

Testiranje se vrši iz DNA uzorka iz usne šupljine, te se određuje koje su individualne genetske potrebe i predispozicije za određenu vrstu namirnica, kod zdravlja ili bolesti.

Personalizirana prehrana je zdrava prehrambena preporuka dobivena na osnovu informacija iz nutrigenetskog testa.

Personalizirani plan prehrane omogućava odabir optimalnih namirnica za pojedinca s ciljem očuvanja zdravlja, a poboljšava i olakšava smanjivanje tjelesne težine.

Neki od nas imaju, recimo, povećanu potrebu za grickalicama između obroka, što nepovoljno utječe na tjelesnu težinu i zdravlje općenito. I ta se potreba može povezati sa određenim genima. Pored toga, u genima je zapisano kakav ćemo osjećaj zadovoljstva i sitosti imati nakon unosa hrane te da li smo skloni nekontroliranom unosu hrane pri određenim pritiscima usljed stresa i anksioznosti.

Određene skupine gena također nam mogu dati odgovore na sposobnost našeg organizma pri sagorijevanju masti, hoće li nam se lipidni profil poboljšati sa unosom određene hrane, odgovore na pitanja o inzulinskoj rezistenciji, problemima sa hormonalnim disbalansom, neplodnosti i intelektualnim poteškoćama poglavito u djece i starijih.

Za sve naše nedoumice odgovore možemo dobiti od naših gena, nutrigenetikom i nutrigenetskim testovima.

Ovi testovi namijenjeni su svima koji žele razumjeti na koji način njihova genetika utječe prije svega na njihovu tjelesnu težinu te žele dobiti optimalan plan prehrane u skladu sa vlastitim tjelesnim karakteristikama. Moguća je analiza genetske predispozicije za razvoj pretilosti, povišenog indeksa tjelesne mase, metabolizma ugljikohidrata, disregulacija holestrola i masti, dijabetesa tipa II, intolerancije laktoze, fruktoze, glutena, metabolički deficiti vitamina, deficiti mikro i makronutrijenata.

Sve pobrojano su uzroci najčeših oboljenja i stanja s kojima se susreće čovječanstvo današnjice.

Stoga, ukoliko ste u prilici, posjetite nutricionistu, uradite nutrigenetski test i učinite prvi korak da vam hrana bude lijek.

(Korištena literatura:

Nutrigenomics and Nutrigenetics in Functional Foods and Personalized Nutrition, 2013 CRC Press, Lynette Ferguson)