Menu

Ovog gosta nikad dosta

Tema Da'vaČitanje 5 minuta

Islam ukazuje veliku počast gostoprimstvu i podstiče nas na nesebično ulaganje truda i pružanje pažnje gostu. Dobre duše žele drugima ono što žele i samima sebi, a gostoprimstvom dopiremo do ljudskih srca i budimo dobrotu koja je utkana u svakom biću.

U susret nam dolazi poseban, uvijek rado iščekivan i dobrodošao gost, koji naše kuće ispuni ozračjem bereketa i zadovoljstva, snagom za ibadet i željom za boljitkom. Inače, u našem narodu o gostu postoji poznata izreka: Svakog gosta tri dana dosta! No, ovog gosta mu'minskom srcu uistinu nikad dosta. O kome je riječ? U goste nam dolazi mjesec ramazan: mjesec posta, bereketa, smirenosti, oprosta i pomirenja, zajedničkog ibadeta, mjesec spajanja rodbinskih, komšijskih i prijateljskih veza -- mjesec čišćenja od grijeha i duhovnog uzdizanja.


No, za posebnog gosta, poput ramazana, neophodno se i posebno pripremiti, propisno dočekati, provesti i na koncu dostojno ispratiti ovaj mubarek mjesec.

Draga braćo i cijenjene sestre, dočekajmo blagoslovljeni mjesec ramazan iskrenom dovom i čvrstom odlukom da ćemo ga provesti u izobilju ibadeta, u postu danju, u namazu i učenju Kur'ana noću, u istinskom pokajanju od svih harama, da ćemo postiti i sustezati se od hrane i pića i svih grijeha i posrnuća. U ovom mubarek mjesecu pruža nam se prilika da se riješimo i zauvijek ostavimo svega onog što nam priječi duhovni napredak: griješenje, ružne navike i mahane koje čovjeka mòrē tokom cijele godine.

Svaki musliman i muslimanka, koji se nadaju Allahovom oprostu i nagradi, dužni su da svoja tijela čuvaju podalje od zabranjenih stvari, počevši od onog što prethodi svakom nedjelu, a to je čuvanje pogleda od harama. Uzvišeni Allah u Svojoj Knjizi kaže: "Reci vjernicima neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; to im je bolje, jer Allah, uistinu, zna ono što oni rade. A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim..." (En-Nur, 30--31). Također, obavezujemo se da čuvamo svoje uši od svakog ružnog govora, jezike od upuštanja u zabranjene razgovore, laži, potvore i klevete, stomake od zabranjenog jela i pića.

Nažalost, pojedini muslimani drže se Allahovih granica, ostavljajući navedene harame tokom mjeseca ramazana, a potom, čim bajramski sati zađu, vrate se svojim starim navikama, odajući se istim haramima. No, poruka i suština mjeseca ramazana jeste upravo u potpomaganju u ostavljanju zabranjenog te uzdizanju nad ljudskim, sitnim porivima i ustrajavanju na tom putu i nakon ramazana.

Rekao je Plemeniti Allah: "O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se bili bogobojazni" (El-Bekara, 183), tj. da biste se sačuvali Allahove kazne, izvršavajući ono što je naređeno i kloneći se zabranjenog.

Dočekajmo ovog posebnog, dugo čekanog gosta oslobođeni okova harama koji nas svakodnevno stežu, umaraju i srce crne. Neka ovaj ramazan bude jedan svojstven ugovor sa Uzvišenim Allahom, jedan vid trgovanja dunjalukom za ahiret. Ramazan je mjesec u kojem se "..šejtani okivaju u lance" (Buhari) i time njihovo djelovanje na nas slabi, stoga je to jedinstvena prilika da baš ovaj mjesec iskoristimo kao prekretnicu, tako što ćemo iz svojih života zasvagda izbaciti minimalno jedan grijeh, te se krunisati i obogatiti jednim ibadetom, koji će nas pratiti kroz cijeli životni vijek. Oni koji redovno ne klanjaju, neka im ovaj ramazan bude vjetar u leđa da namaz više nikad ne propuste, a oni koji pak klanjaju, neka ih ramazan osnaži za praktikovanje nafila-namaza, redovnije učenje Kur'ana i noćni ibadet. Muslimanima koji konzumiraju duhan neka ovaj ramazan, ibadeti i iskrene dove Plemenitom Gospodaru budu podstrek da ostave tu ružnu naviku. Neka ovaj gost bude podstrek da se prođemo ružnog govora, potvore, ogovaranja i svega onog što je negativno i štetno.

Znajmo da se nećemo u potpunosti približiti Milostivom Allahu ostavljanjem dozvoljenih stvari, poput hrane i pića, sve dok ne ostavimo ono što je zabranjeno, jer onaj koji počini haram, potom se približava Njemu ostavljajući mubah, dozvoljeno, on je poput onog koji ostavlja farzove, a upotpunjava nafile. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, šalje nam jasnu poruku: "Onaj ko se ne prođe ružnog govora i loših djela, pa Allahu nije potrebno da takav ostavlja ni jelo ni piće." (Buhari)

Draga braćo i cijenjene sestre, životni vijek satkan je od trenutaka u kojima nailazimo na izazove, prilike koje nam pružaju mogućnosti da budemo bolji i da uspijemo, a mjesec ramazan je nedvojbeno zlatna prilika za takav poduhvat. No, imajmo na umu da je nekome od nas ovo posljednja zlatna prilika. Stoga, dočekajmo odlučno plemenitog, našem srcu beskrajno dragog gosta.

Allaha Milostivog molim da nam olakša, da ovim ramazanom postanemo bolji vjernici, bolji roditelji, bolji sinovi i kćeri, da budemo bolji supružnici, komšije i prijatelji, da budemo bolji ljudi.