Menu

Dešavanja u svijetu - broj 107

Pripremio Abdullah Nasup
Tema Ostale temeČitanje 6 minuta

FIFA vrši pritisak na Katar da dopusti prodaju alkohola na stadionima tokom Svjetskog prvenstva

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2022. bit će 22. po redu svjetsko prvenstvo u nogometu, a održat će se u Kataru od 21. novembra do 18. decembra. Ovo će biti prvo svjetsko prvenstvo koje će se održati u arapskom svijetu i u jednoj muslimanskoj zemlji. A, čini se da je upravo to gorući problem FIFA-e kada je u pitanju ovo prvenstvo. Naime, svjetska nogometna asocijacija FIFA vrši pritisak na Katar da dopusti prodaju alkohola na stadionima tokom Svjetskog prvenstva 2022., koje će se održati u ovoj zemlji. 


Bloomberg je citirao "informirane izvore" koji su rekli da katarski zvaničnici "vagaju hoće li ublažiti zabranu alkohola u zemlji na sportskim događajima", napominjući da su razmatranja bila usredotočena na to hoće li dopustiti proizvode s niskim sadržajem alkohola na stadionima. 

"Katarski zvaničnici tek trebaju objaviti konačnu odluku, organizatori su signalizirali sve veću spremnost da udovolje zahtjevima navijača kako se bliži vrijeme održavanja prvenstva", dodali su izvori Bloomberga. 

Dostupnost alkohola tokom nadolazećeg Svjetskog nogometnog prvenstva bila je posebno žarište kritike oko FIFA-ine odluke da se ovaj svjetski događaj održi u muslimanskoj zemlji. 

Katar zabranjuje prodaju alkohola u gotovo svim restoranima koji nisu povezani s vrhunskim hotelom ili odmaralištem. A, uz dopuštenje poslodavca, strani stanovnici mogu kupiti boce alkoholnih pića, piva i vina za kućnu potrošnju, iz jednog skladišta Qatar Airwaysa na periferiji glavnog grada Dohe.

(Izvor: MEMO)

Krađa historijskih artefakata u Turskoj

Na području današnje Turske tokom duge ljudske historije postojale su različite civilizacije i države, stoga je to područje koje obiluje artefaktima koji pripadaju različitim historijskim razdobljima.

Iako u Turskoj nisu dozvoljena privatna arheološka iskopavanja i krivci bivaju osuđeni na različite zatvorske kazne, ova zemlja suočava se sa velikim problemom upravo u domenu ilegalnih arheoloških iskopavanja i krijumčarenja artefakata.

Krajem novembra prošle godine turske snage sigurnosti u pokrajini Gaziantep zaplijenile su od krijumčara desetke bronzanih kovanica iz rimskog doba, pogrebnu stelu i statuu koja predstavlja Isusa Krista.

U januaru ove godine snage žandarmerije zaplijenile su više od 70 artefakata u operaciji u sjeverozapadnoj pokrajini Kocaeli. U vozilu zaustavljenom u kvartu Korfez pronađeno je ukupno 77 bronzanih kovanica i kip Djevice Marije, za koje se vjeruje da potječu iz helenističkog i grčkog razdoblja. U Ankari je istog mjeseca zaplijenjeno preko 16.000 komada drevnog novca i 399 komada nakita, koji pripadaju rimskom, bizantijskom, seldžučkom i osmanlijskom periodu, dok su u februaru u pokrajini Ordu uhapšeni krijumčari kod kojih su pronađeni artefakti iz osmanlijskog perioda, a u pokrajini Čanakkale uhapšena je grupa krijumčara kod kojih su pronađeni drevne kovanice, nakit, ukrasi, kao i oprema za detekciju metala i arheološka iskopavanja.

(Izvor: Anadolu Agency)

Značajan porast katarskog izvoza prirodnog plina na evropski kontinent

Prema podacima koje je objavio katarski list Lusail, katarski izvoz plina u Evropu u januaru ove godine porastao je za 65,1 posto u odnosu na januar 2021., te je u januaru 2022. u Evropu izvezeno 1,1 miliona tona. U januaru ove godine Katar je u sve dijelove svijeta izvezao ukupno oko 7,2 miliona, s ukupnim udjelom od 21 posto na svjetskom tržištu. 

Podaci pokazuju da je količina prirodnog plina koju je Katar izvezao prošlog januara gotovo jednaka količini koju je Doha izvezla u januaru 2021., s razlikom u izvoznim odredištima. Konkretno, ove godine je izvoz u evropske zemlje znatno povećan. 

Ipak, Indija je ostala na vrhu odredišta katarskog plina s više od 1,2 miliona tona, a slijedi je Kina s otprilike milion tona, Južna Koreja sa 661.000 tona i Pakistan sa 504.000 tona. 

Velika Britanija prednjači na evropskim destinacijama s 461.000 tona, Italija je u januaru uvezla 380.000 tona, Poljska 91.000 tona, te Belgija 76.000 tona. 

Tokom proteklih nekoliko godina evropske zemlje, posebno Velika Britanija, sklopile su ugovore s Katarom, jednim od najvećih proizvođača prirodnog plina na svijetu, kako bi imale alternativu ruskom plinu. 

Evropski kontinent više od 40% svog prirodnog plina dobija iz Rusije i evropske zemlje već godinama nastoje da se pronalaskom alternativnih dobavljača oslobode ovisnosti o ruskom plinu i tako se oslobode hegemonije Moskve. Katar je jedan od najvećih proizvođača prirodnog plina na svijetu, ali 75% tog plina prodaje azijskim zemljama, kao što su Japan i Južna Koreja, a samo oko 5% svog plina izvozi evropskim zemljama. Eskalacija krize između Rusije i Ukrajine prilika je za Katar da snažnije prodre na evropsko tržište. Ostaje da se vidi hoće li to Katar iskoristiti.

(Izvor: arabi21.com)

Turska gradi kuće u Istanbulu za Turke u inostranstvu

Turska državna građevinska agencija TOKI izgradit će 420 kuća u Istanbulu za turske državljane koji žive i rade u inostranstvu. Građevinska firma TOKI poznata je po gradnji visokokvalitetnih (socijalnih) stanova po relativno niskim cijenama i atraktivnim mogućnostima plaćanja. "TOKI je do sada izgradio 1,1 milion stanova za 5 miliona građana s niskim primanjima."

Revoluciju izgradnje novih stambenih jedinica naredio je lično turski predsjednik Erdogan. On želi da svaki građanin s niskim primanjima posjeduje kuću i stoga je naredio da se izrade planovi i kreiraju novi projekti koji će omogućiti da svi stanovnici budu u prilici da posjeduju vlastitu kuću.

U okviru spomenutog projekta bit će izgrađeno 420 trosobnih i četverosobnih kuća u istanbulskoj četvrti Sandžaktepe. Ovo je samo za turske državljane koji žive u inostranstvu.

Implementirajući horizontalnu arhitekturu, projekat Sandžaktepe bit će tako uređen da će istovremeno imati svu popratnu infrastrukturu potrebnu za društveno-socijalni život sa najvećim modernim standardima, uz očuvanje kulture i tradicije.

U narednim sedmicama bit će raspisan tender za projekat izgradnje.

(Izvor: turksemedia.nl)