Menu

Pogubnost bijelog šećera (drugi dio)

Tema Naše zdravljeČitanje 4 minute
Kada je riječ o štetnom dejstvu bijelog šećera na naš organizam, ranije smo kazali da bijeli šećer izaziva ovisnost poput svakog drugog narkotika i da ima pogubno dejstvo na naš organizam.
Studija provedena na Sveučilištu u San Franciscu pokazala je da pijenje slatkih sokova može dovesti do starenja na staničnoj razini jednako brzo kao cigareta.

Unošenje bijelog šećera u organizam na početku dovodi do povećanja šećera u krvi, a kasnije i do većeg rizika za zatajenje bubrega.

Konzumiranje šećera dovodi do osjećaja sreće i ugode zbog otpuštanja dvije hemikalije u mozgu, dopamina i serotonina. Isto se događa i u slučaju konzumacije droga, kokaina primjerice. I baš poput droge, vaše tijelo želi još nakon početne doze. Nakon toga postanete ovisni o tom osjećaju, tako da svaki put kada jedete slatko želite jesti još.

Nakon što pojedete glukozu, tijelo oslobađa inzulin, hormon iz gušterače. Zadatak inzulina je da apsorbira višak glukoze u krvi i stabilizira razinu šećera.

Nakon što je inzulin odradio svoj posao, vaš šećer u krvi opet padne, što znači da je nakon početnog naleta energije uslijedio veliki pad, ostavljajući vas iscrpljene. Govorimo o terminu "sugar rush". To je onaj osjećaj kada navalite na ručak pa pojedete sve što možete, a nakon toga ste sposobni samo ležati na kauču teško dišući. Poznato?

Ako se stalno osjećate usporeno i umorno, ili ako ste uvijek gladni ili žedni, to mogu biti znakovi koji ukazuju na prevelik unos šećera. To je fiziološki odgovor vašeg tijela.

Dugoročno šećer dovodi do pretilosti, odnosno do prekomjerne tjelesne težine, koja vodi do inzulinske rezistencije i dijabetesa.

Jedna od funkcija jetre jeste i regulacija razine šećera u krvi. Vaše stanice koriste glukozu iz krvi za energiju, a vaša jetra preuzima višak i sprema ga u obliku glikogena. Kada je stanicama potrebna energija, kao između obroka, jetra će otpustiti glukozu natrag u krvotok. Ali jetra može pohraniti samo određenu količinu glukoze, a ostatak skladišti kao masno tkivo. Rizikujete s pojavom masne jetre. A, krv prezasićena šećerom oštećuje svaki organ, tkivo pa i arterije.

Pumpanje krvi pune šećera kroz krvne žile u osnovi je isto kao i pumpanje mulja kroz malu cijev. To je ono što se događa vašim žilama, a bilo koje područje koje ovisi o protoku krvi kroz mrežu kapilara može postati pogođeno, kao što su bubrezi, mozak, oči ili srce. Takvo stanje u konačnici može dovesti do hronične bolesti bubrega ili zatajenja bubrega, visokog krvnog pritiska i povećanog rizika od moždanog udara.

Prevelikim unosom šećera uništava se kolagen i dolazi do prijevremenog starenja.

Rafinirani, bijeli šećer na globalnoj razini doprinosi epidemiji pretilosti i razvoju dijabetesa tipa 2.

Ukoliko imate potrebu svaki dan pojesti nešto slatko, onda je godinama vaš inzulin povišen, vjerojatno imate i inzulinsku rezistenciju, a možda je prvi simptom koji ste primijetili sindrom policističnih jajnika, akne na bradi i poremećen rad štitnjače. Liječite li policistične jajnike hormonima, nikad ih nećete izliječiti. Treba krenuti od izbacivanja šećera iz prehrane kako bi se stabilizirao šećer u krvi, kako bi se stabilizirao inzulin i kako bi prestala žudnja za hranom.

Navest ćemo 10 prirodnih zamjena za bijeli šećer i preporučiti da ih uvedete u vašu ishranu kao zamjenu za klasični rafinirani konzumni bijeli šećer: med, stevija, agavin sirup, ksilitol, javorov sirup, sirup smeđe riže, dehidrirani sok šećerne trske, crna melasa šećerne trske, organski šećer.

Pokušajte uvesti zamjenu za bijeli šećer barem u jelima koja sami pripremate jer ga je postalo nemoguće izbjeći u proizvodima na policama naših trgovina.