Menu

Prevencija raka grlića maternice

Tema Naše zdravljeČitanje 4 minute

Mjesec januar simbolično je određen kao mjesec borbe protiv karcinoma grlića maternice. Ovaj mjesec nadalje je mjesec u kojem se obilježava Evropska sedmica prevencije raka grlića maternice, s ciljem edukacije i informiranja što većeg broja žena o važnosti pravovremenih pregleda kojim mogu spasiti svoj život. U našoj zemlji ne postoji, nažalost, tačan registar oboljelih žena, ali navode se približni statistički podaci od otprilike 25 žena na 100.000. A to ni u kojem slučaju nije brojka za zanemariti.


Bosna i Hercegovina je po pojavnosti karcinoma grlića maternice među evropskim zemljama koje imaju visoku stopu obolijevanja. Razlog je jednostavan, navode stručnjaci – svijest žena reproduktivne dobi o za život značajnom redovnom uzimanju PAPA brisa vrlo je slabo razvijena.

Zaista se mora postaviti pitanje zašto je to tako u XXI stoljeću, uz toliku dostupnost informacija i toliko provedenih medijskih kampanja? Čemu to ubjeđenje kod ženske populacije da se taj karcinom događa nekom drugom ili bolje kazano nekoj drugoj? Zašto riskirati i ostati bez vlastitog života ili, od dva zla manje, bez ženskih reproduktivnih organa kad je uzimanje PAPA brisa rutinska procedura koja traje nekoliko sekundi i u potpunosti je bezbolna i bez neprijatnosti?

U više od 99% slučajeva raka grlića maternice, smatra se da je uzrok humani papiloma virus (HPV), a među druge faktore rizika ubrajaju se: odnos bez zaštite, mijenjanje partnera, pacijentice pušači, i one pacijentice koje, uz sve navedene rizike, koriste kontracepciju.

Simptomi raka grlića maternice nisu uvijek očigledni i može se desiti da u potpunosti izostanu dok kancer ne dostigne uznapredovali stadij. I baš to je razlog zašto je važno raditi redovne testove brisa grlića maternice. PAPA bris omogućuje da citolog vidi koji je stepen abnormalnosti promjena na grliću maternice (mali, srednji, ili visoki stepen abnormalnosti epitela). To ljekarima daje realnu šansu i mogućnost da rak grlića maternice otkriju u vrlo ranim, predkliničkim stadijima i tako uspješno liječe pacijentice, spase im život i učine život kvalitetnijim.

Zato se od ove vrste pretrage ne smije bježati. Samo ste vi, drage naše, odgovorne za svoje živote i zato nađite i odvojite vrijeme za sebe i svoje zdravlje, jer time pokazujete i brigu i ljubav za svoje najmilije, prije svega za svoju djecu, kojoj majku nikad niko ne može zamijeniti. Na ovaj rutinski pregled i test treba gledati kao na nešto svakidašnje, dio lične higijene, kao što brinete o zubima i svakih šest mjeseci idete na rutinske kontrole, kao što brinete o kosi pa idete frizeru svaki mjesec i tako dalje. Najvažnija stvar koja se može i mora kazati jeste da vam ovaj obrisak sigurno može spasiti život.

To i jeste cilj ovog članka: da dadne svojevrsni doprinos aktivizmu tokom ovog mjeseca i da se apeluje na svijest žena o ovom pitanju, a nikako da govorimo o HPV-u ili da se daje tumačenje rezultata PAPA obriska.

Najvažnija stvar nakon čitanja ovih redaka jeste da zakažete termin za uzimanje PAPA obriska i obavite redovan kontrolni ginekološki pregled i da to postane dio vaše godišnje rutine i ima mjesto obilježeno u vašem kalendaru i životu. Jer, time spašavate vlastiti život.

(Korištena literatura: Essays, UK. (November 2013). Literature Review On Cervical Cancer Health And Social Care Essay. McGraw- Hill Medical, Williams Ginecology, 30.Chapter, Cervical Chapter)